Grekisk böngryta
  • Tid 35 min
  • Ugn 200º

Grekisk böngryta

3.96 (28 betyg)

Härligt värmande gryta med potatis, bönor vitlök och chili.

  • Tillagningstid 35 min
  • Ingredienser 14
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

4 portioner
  • 300 g potatis, skalad och tärnad
  • 1 gul lök, hackad
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 röd chili, finhackad
  • 2 msk olivolja
  • 500 g krossade tomater
  • 3 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 0.5 tsk malen kanel
  • 400 g på burk (bruttovikt), avsköljda stora vita bönor
  • 2 dl kalamataoliver, urkärnade
  • salt och svartpeppar
  • flytande honung
Till servering
  • 300 g vitlöksbaguetter
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Stek potatis, lök, vitlök och chili i en gryta med olja. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljongtärningar och kanel. Låt sjuda ca 20 min. Tillsätt bönor och oliver och sjud ytterligare 5 min.

  2. 2

    Smaka av med salt, peppar och ev honung. Toppa ev med lite persilja. Värm bröden enligt anvisningen på förpackningen och servera till grytan.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Servera gärna med en klick grekisk yoghurt.
Sara Begner, Matkreatör, Coop

Detta är ett lättlagat recept som inte kostar mer än 80 kronor för fyra personer. Se hur vi har räknat.

Sätt ett betyg

8 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Ulrika

    Den här rätten är helt fantastisk, jag kan inte minnas när jag åt något så gott sist !

  • Linn

    Enkelt att tillaga men ingen smaksensation i sig. Krävdes tillägg av både en klick creme fraiche och stekta halloumikuber för att bli något vi vill äta igen.

  • Britt-Marie

    En fantastiskt god gryta, jag har delat ut receptet till flera av mina vänner och alla är lika nöjda.

  • Moa

    Helt okej, billigt och nyttigt. Tips använd mer bönor än vad receptet kräver, tex en burk till. Liknar även mer en soppa än en gryta

Visa fler