

Aloo gobi
Aloo gobi är en indisk gryta med blomkål och potatis. Värmande, smakrikt och snabbt recept på vegetarisk gryta! Recept av Lotta Lundgren
- 500 g blomkålshuvud eller fryst blomkål
- 400 g potatis
- 1 stor gul lök, hackad
- 1 msk olja
- 1 msk malen spiskummin
- 0.5 msk mald koriander
- 2 tsk malen kardemumma
- 1 tsk gurkmeja
- 4 vitlöksklyftor, finhackade
- 3 msk tomatpuré
- 2 dl vatten
- 400 ml kokosmjölk
- 1 msk strösocker
- 40 g färsk ingefära
- 400 g kokta kikärtor på burk (bruttovikt), avsköljda
- 1 lime, rivet skal (endast det gröna)
- 25 g smör
- 1 tsk salt
- Till servering
- 2 dl jasminris
Gör så här
- Skär blomkålen i buketter. Skala och tärna potatisen. Fräs löken i olja i en gryta med alla torra kryddor.
- Tillsätt vitlök och tomatpuré. Stek någon minut till under omrörning. Lägg ner blomkål och potatis. Häll i vatten, kokosmjölk, salt och socker.
- Riv ingefäran, krama ner saften i grytan och släng resten. Låt småputtra under lock tills potatisen är mjuk, 10-15 min.
- Tillsätt kikärter och limeskal. Pressa ner saften av halva limen (spar den andra till servering). Koka upp och rör ner en klick smör. Servera med nykokt ris.
Aloo gobi
Aloo gobi är en indisk gryta med blomkål och potatis. Värmande, smakrikt och snabbt recept på vegetarisk gryta! Recept av Lotta Lundgren
Gör så här
- Skär blomkålen i buketter. Skala och tärna potatisen. Fräs löken i olja i en gryta med alla torra kryddor.
- Tillsätt vitlök och tomatpuré. Stek någon minut till under omrörning. Lägg ner blomkål och potatis. Häll i vatten, kokosmjölk, salt och socker.
- Riv ingefäran, krama ner saften i grytan och släng resten. Låt småputtra under lock tills potatisen är mjuk, 10-15 min.
- Tillsätt kikärter och limeskal. Pressa ner saften av halva limen (spar den andra till servering). Koka upp och rör ner en klick smör. Servera med nykokt ris.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-11-25
Jättegott och lätt att göra! Saknade spiskummin och koriander hemma men det funkade bra att använda Biryani istället. ☺️
2020-10-18
Supergod! Lagar återkommande här hemma.
2020-04-08
Gott!! Lite fegkryddat dock. Hällde i efter eget tycke.
2020-03-16
Jättegott! Tack!
2020-03-10
Sorry, det där är INTE aloo gobi!! Kokosmjölk, lime, kikärtor, socker??? Inte en chans. Ungefär som om man skulle ha i köttbullar, svål, vin och öl i potatismos 😂😂 gör om gör rätt!! Kokosmjölk i aloo gobi😂😂😂
2020-03-09
Man har inte kikärtor i aloo gobi!! Ungefär som att ha ris i pasta cabonara
2019-12-22
Lagat väldigt många gånger! Sist stekte vi vegochorizo till 👌🏻
2019-11-26
En av mina favoriter bland grytor! Jättegod!
2019-11-06
Gott, gott. Tog garam masala som krydda ist för koriander, kardemumma & gurkmeja vilket fungerade fint, kanske inte lika färgstarkt men gott och smakar indiskt
2019-10-23
Det verkar som Lotta inte kan förstå traditionella recept. Löjlig röra av kokosmjölk, kikärter mm Kalla inte detta Aloo gobi. Kall det snarare röra av kryddor och blomkål
2019-04-02
Supergott
2019-03-18
Underligt recept. Aloo gobi är nordindiskt, äts med bröd, naan eller chapati, aldrig ris. Mitt recept från New Delhi 1967 är torrt, ingen vätska alls, men det finns många varianter. Gemensamt är dock att det inte ska vara kikärter, socker, lime eller kokosmjölk.
2019-03-13
Totalt oätlig det sämst receptet någonsin och 25 min tar det inte att göra den här grytan snarare 55min. Det här recepten vill jag inte ens ge min värsta fiende.
2019-03-04
Hej Moa, det går förstås bra att använda det överblivna från ingefäran till något annat om man vill. /Elsa, webbredaktör
2019-03-03
Släng resten? Låter riktigt klimatosmart!
2019-02-11
Smaklös o långt från indiskt
2019-01-27
Mycket god. Utöver vad som redan skrivits tyckte jag att mängden vätska var för lite, täckte ej potatisen och blomkålen helt. Jag rekommenderar att dubbla mängden kokosmjölk och mycket mer av alla torra kryddor. Tyckte den behövde mer syra så jag hade i lite vitvinsvinäger. Har man stålar anser jag att man borde ha massa färsk koriander i.
2019-01-20
Såååå gott, har lagat det 3 ggr. Sista gången kryddade jag på lite Xtra bara, så var vi i Indien igen. Supergott/Tony
2019-01-09
Jättegod, men som de andra kommenaterat så är det en väldigt klen smak och då hade jag ändå i mer än vad jag skulle. Var inte rädda för att krydda ordetnligt!
2018-03-21
Det här receptet är det inte mycket indien över, märks att den som gjort receptet inte har ätit indisk mat. Slafsgryta, Alo Gobi innehåller aldrig kokosmjölk och kikärter. Det här är lika mycket indiskt som att kalla kinesisk mat i Sverige som Kinesisk.
2018-01-13
Älskar den men har sambal oelek till.
2018-01-11
Den har potential men är tyvärr väldigt klen om man följer receptet gällande kryddorna.
2018-01-07
Jättegod gryta ,men nästa gång ska jag ha i mera peppar el chili den blev lite tam
2017-12-17
Supergod! Åt med bröd istället för ris, funkar också. Detta kommer vi laga igen!
2017-09-18
enkel att göra och med lite freebase så blev den både kryddstark och smarrig :) Dock inget att rekommendera för känsliga magar samma dag eller dagen innan man ska ha ett möte, gå på bröllop eller på en date :)
2017-09-04
Tyckte att limesmaken/syran slog igenom för mycket. Nästa gång tar jag bara zest och ingen saft + en färsk chili och ökar kryddorna lite istället. Matigt med kikärtorna. Färsk koriander vid servering lyfter rätten.
2017-07-25
Blir väldigt mild och söt i smaken om man följer receptet. Jag tog lite mindre socker (nästa gång kommer jag helt strunta i sockret) samt nästan dubbla mängden kryddor och limesaft, slängde även i lite chili. Annars väldigt krämig och god gryta.
2017-06-26
Något snäll i kryddning va inte rädd att ta lite extra! Jättegott :-)
2017-06-03
Nästa gång ska ta dubbla mängden kryddor!
2017-05-07
Bra gryta. Håller med om att den kan kryddas upp mer, men som med mycket indiskt kan man variera sin curry ordentligt. Så länge man balanserar syra, sötma, sälta och hetta efter smak brukar det bli bra. Tips: servera med banan, russin, jordnötter (alt cashewnötter) och mango chutney som tillbehör.
2017-05-02
Inte god, smakade bara kokos.
2017-04-11
Jättegod, håller dock med om att kryddningen är väl tam
2017-04-06
Supersmarrigt! Skippade dock kikärtorna och använde 2 lökar. Nästa gång blir det till att dubbla mängden kryddor efter som den var lite tam i smaken
2017-04-01
Riktigt oätligt
2017-03-31
Så himla gott! Toppbetyg även från de kräsna barnen här hemma.
2017-03-27
Supergod! Undrar dock vad de röda bitarna är på bilden? Ser ut som den har fler ingredienser än receptet.
2017-03-26
Supergott!!
2017-03-26
Gott. Mild och god smak. Går att variera hur mycket man vill.
2017-03-24
Nej! Inte alls gott!kanske att man är ovan vid dessa kryddor..
2017-03-23
God, matig gryta som passar hela familjen. För mer vuxen smak kan man gott krydda på lite, tyckte vi.
2017-02-05
Riktigt smarrig gryta! Väl avvägda smaker, smakrikt utan att vara starkt. Den kommer jag ha som bas många gånger framöver och variera med de grönsaker som finns hemma. Mannen, som inte är vegetarian, kompletterade med kyckling, som han tyckte passade mycket bra till.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Hanna
2020-11-25
Jättegott och lätt att göra! Saknade spiskummin och koriander hemma men det funkade bra att använda Biryani istället. ☺️
Rebecca
2020-10-18
Supergod! Lagar återkommande här hemma.
Lize
2020-04-08
Gott!! Lite fegkryddat dock. Hällde i efter eget tycke.
Sepau
2020-03-16
Jättegott! Tack!
Indra
2020-03-10
Sorry, det där är INTE aloo gobi!! Kokosmjölk, lime, kikärtor, socker??? Inte en chans. Ungefär som om man skulle ha i köttbullar, svål, vin och öl i potatismos 😂😂 gör om gör rätt!! Kokosmjölk i aloo gobi😂😂😂
N
2020-03-09
Man har inte kikärtor i aloo gobi!! Ungefär som att ha ris i pasta cabonara
Michelle
2019-12-22
Lagat väldigt många gånger! Sist stekte vi vegochorizo till 👌🏻
Martina
2019-11-26
En av mina favoriter bland grytor! Jättegod!
André
2019-11-06
Gott, gott. Tog garam masala som krydda ist för koriander, kardemumma & gurkmeja vilket fungerade fint, kanske inte lika färgstarkt men gott och smakar indiskt
Åke
2019-10-23
Det verkar som Lotta inte kan förstå traditionella recept. Löjlig röra av kokosmjölk, kikärter mm Kalla inte detta Aloo gobi. Kall det snarare röra av kryddor och blomkål
Jesper
2019-04-02
Supergott
Marianne
2019-03-18
Underligt recept. Aloo gobi är nordindiskt, äts med bröd, naan eller chapati, aldrig ris. Mitt recept från New Delhi 1967 är torrt, ingen vätska alls, men det finns många varianter. Gemensamt är dock att det inte ska vara kikärter, socker, lime eller kokosmjölk.
Cissi
2019-03-13
Totalt oätlig det sämst receptet någonsin och 25 min tar det inte att göra den här grytan snarare 55min. Det här recepten vill jag inte ens ge min värsta fiende.
2019-03-04
Hej Moa, det går förstås bra att använda det överblivna från ingefäran till något annat om man vill. /Elsa, webbredaktör
Moa
2019-03-03
Släng resten? Låter riktigt klimatosmart!
Oliver
2019-02-11
Smaklös o långt från indiskt
Micho
2019-01-27
Mycket god. Utöver vad som redan skrivits tyckte jag att mängden vätska var för lite, täckte ej potatisen och blomkålen helt. Jag rekommenderar att dubbla mängden kokosmjölk och mycket mer av alla torra kryddor. Tyckte den behövde mer syra så jag hade i lite vitvinsvinäger. Har man stålar anser jag att man borde ha massa färsk koriander i.
Tony
2019-01-20
Såååå gott, har lagat det 3 ggr. Sista gången kryddade jag på lite Xtra bara, så var vi i Indien igen. Supergott/Tony
Karolina
2019-01-09
Jättegod, men som de andra kommenaterat så är det en väldigt klen smak och då hade jag ändå i mer än vad jag skulle. Var inte rädda för att krydda ordetnligt!
Sigge
2018-03-21
Det här receptet är det inte mycket indien över, märks att den som gjort receptet inte har ätit indisk mat. Slafsgryta, Alo Gobi innehåller aldrig kokosmjölk och kikärter. Det här är lika mycket indiskt som att kalla kinesisk mat i Sverige som Kinesisk.
Åsa
2018-01-13
Älskar den men har sambal oelek till.
Linda
2018-01-11
Den har potential men är tyvärr väldigt klen om man följer receptet gällande kryddorna.
Dag
2018-01-07
Jättegod gryta ,men nästa gång ska jag ha i mera peppar el chili den blev lite tam
Tove
2017-12-17
Supergod! Åt med bröd istället för ris, funkar också. Detta kommer vi laga igen!
Anna
2017-09-18
enkel att göra och med lite freebase så blev den både kryddstark och smarrig :) Dock inget att rekommendera för känsliga magar samma dag eller dagen innan man ska ha ett möte, gå på bröllop eller på en date :)
dIRK
2017-09-04
Tyckte att limesmaken/syran slog igenom för mycket. Nästa gång tar jag bara zest och ingen saft + en färsk chili och ökar kryddorna lite istället. Matigt med kikärtorna. Färsk koriander vid servering lyfter rätten.
Anna Karin
2017-07-25
Blir väldigt mild och söt i smaken om man följer receptet. Jag tog lite mindre socker (nästa gång kommer jag helt strunta i sockret) samt nästan dubbla mängden kryddor och limesaft, slängde även i lite chili. Annars väldigt krämig och god gryta.
Lizelotte
2017-06-26
Något snäll i kryddning va inte rädd att ta lite extra! Jättegott :-)
Daria
2017-06-03
Nästa gång ska ta dubbla mängden kryddor!
Svante
2017-05-07
Bra gryta. Håller med om att den kan kryddas upp mer, men som med mycket indiskt kan man variera sin curry ordentligt. Så länge man balanserar syra, sötma, sälta och hetta efter smak brukar det bli bra. Tips: servera med banan, russin, jordnötter (alt cashewnötter) och mango chutney som tillbehör.
Ellinor
2017-05-02
Inte god, smakade bara kokos.
Eva
2017-04-11
Jättegod, håller dock med om att kryddningen är väl tam
Karina Anna
2017-04-06
Supersmarrigt! Skippade dock kikärtorna och använde 2 lökar. Nästa gång blir det till att dubbla mängden kryddor efter som den var lite tam i smaken
Johanna
2017-04-01
Riktigt oätligt
Madelene
2017-03-31
Så himla gott! Toppbetyg även från de kräsna barnen här hemma.
Johanna
2017-03-27
Supergod! Undrar dock vad de röda bitarna är på bilden? Ser ut som den har fler ingredienser än receptet.
Jenni
2017-03-26
Supergott!!
Maria
2017-03-26
Gott. Mild och god smak. Går att variera hur mycket man vill.
Inga
2017-03-24
Nej! Inte alls gott!kanske att man är ovan vid dessa kryddor..
Pier o Ingela
2017-03-23
God, matig gryta som passar hela familjen. För mer vuxen smak kan man gott krydda på lite, tyckte vi.
Bodil
2017-02-05
Riktigt smarrig gryta! Väl avvägda smaker, smakrikt utan att vara starkt. Den kommer jag ha som bas många gånger framöver och variera med de grönsaker som finns hemma. Mannen, som inte är vegetarian, kompletterade med kyckling, som han tyckte passade mycket bra till.