Baklavarutor
Baklavarutor
  • Tid 1 tim
  • Ugn 180º

Baklavarutor

5 (2 betyg)

Söt njutning med nötter, smör och honung. Recept ur boken: Shakshuka, av Nidal Kersh och foto: Lennart Weibull

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 11
  • Ugnstemperatur 180º

Ingredienser

20 stycken
  • 1 dl sötmandel, finhackad
  • 1 dl cashewnötter, finhackade
  • 1 dl pistagenötter, finhackade
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 200 g smält smör
  • 250 g filodeg
Sockerlag
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 dl flytande honung
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 1 tsk mortlad kardemumma
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 180°. Blanda nötterna med kardemumman (spara några pistaschnötter). Vik ut filodegsarken. Dela arken på mitten. Pensla en ugnsform, som är ungefär så stor som de halverade arken, med smält smör (det ska gärna vara lite trångt när de senare läggs i formen).

  2. 2

    Lägg ett ark i formen och pensla det med smör. Upprepa detta med en tredjedel av filodegsarken. Strö sedan över hälften av nötterna och fortsätt på samma sätt med ytterligare en tredjedel av filodegsarken och smöret.

  3. 3

    Strö över andra hälften av nötterna, upprepa med den sista tredjedelen filodeg och smör. Skär bitar, se till att du skär genom alla lager. Grädda baklavan mitt i ugnen ca 30 min.

Sockerlag:

  1. 1

    Värm socker och vatten under omrörning tills sockret smält. Tillsätt honungen och rör om. Ta kastrullen från värmen och tillsätt citronsaft och kardemumma.

  2. 2

    Häll den varma sockerlagen på baklavan och toppa med de sparade pistaschnötterna. Låt svalna något eller kallna helt.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Är du allergisk mot casheweller pistaschnötter? Byt ut mot frön. Eller kanske andra nötter som du tål.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar