Baklavarutor

Baklavarutor

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(5)

Enkelt recept på baklava med filodeg, massor av nötter och honung. Recept ur boken Shakshuka av Nidal Kersh.

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:180º
20 stycken
  • 1 dl sötmandel, finhackad
  • 1 dl cashewnötter, finhackade
  • 1 dl pistagenötter, finhackade
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 200 g smält smör
  • 250 g filodeg
  • Sockerlag
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 dl flytande honung
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 1 tsk mortlad kardemumma

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°. Blanda nötterna med kardemumman (spara några pistaschnötter). Vik ut filodegsarken. Dela arken på mitten. Pensla en ugnsform, som är ungefär så stor som de halverade arken, med smält smör (det ska gärna vara lite trångt när de senare läggs i formen).
  2. Lägg ett ark i formen och pensla det med smör. Upprepa detta med en tredjedel av filodegsarken. Strö sedan över hälften av nötterna och fortsätt på samma sätt med ytterligare en tredjedel av filodegsarken och smöret.
  3. Strö över andra hälften av nötterna, upprepa med den sista tredjedelen filodeg och smör. Skär bitar, se till att du skär genom alla lager. Grädda baklavan mitt i ugnen ca 30 min.

Sockerlag:

  1. Värm socker och vatten under omrörning tills sockret smält. Tillsätt honungen och rör om. Ta kastrullen från värmen och tillsätt citronsaft och kardemumma.
  2. Häll den varma sockerlagen på baklavan och toppa med de sparade pistaschnötterna. Låt svalna något eller kallna helt.

Tips

Nötterna kan bytas mot solrosfrön.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Baklavarutor
11 st
  • Ingredienser (11)
  • 1 dl sötmandel, finhackad
  • 1 dl cashewnötter, finhackade
  • 1 dl pistagenötter, finhackade
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 200 g smält smör
  • 250 g filodeg
  • Sockerlag
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 dl flytande honung
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 1 tsk mortlad kardemumma

Baklavarutor

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(5)

Enkelt recept på baklava med filodeg, massor av nötter och honung. Recept ur boken Shakshuka av Nidal Kersh.

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:180º
20 stycken

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°. Blanda nötterna med kardemumman (spara några pistaschnötter). Vik ut filodegsarken. Dela arken på mitten. Pensla en ugnsform, som är ungefär så stor som de halverade arken, med smält smör (det ska gärna vara lite trångt när de senare läggs i formen).
  2. Lägg ett ark i formen och pensla det med smör. Upprepa detta med en tredjedel av filodegsarken. Strö sedan över hälften av nötterna och fortsätt på samma sätt med ytterligare en tredjedel av filodegsarken och smöret.
  3. Strö över andra hälften av nötterna, upprepa med den sista tredjedelen filodeg och smör. Skär bitar, se till att du skär genom alla lager. Grädda baklavan mitt i ugnen ca 30 min.

Sockerlag:

  1. Värm socker och vatten under omrörning tills sockret smält. Tillsätt honungen och rör om. Ta kastrullen från värmen och tillsätt citronsaft och kardemumma.
  2. Häll den varma sockerlagen på baklavan och toppa med de sparade pistaschnötterna. Låt svalna något eller kallna helt.

Tips

Nötterna kan bytas mot solrosfrön.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!