Knäckig saffranstosca
  • Tid 1 tim
  • Ugn 175º

Knäckig saffranstosca

3.44 (27 betyg)

Toscakaka med knäckigt och gott täcke.

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 13
  • Ugnstemperatur 175º

Ingredienser

1 stycken
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 0.5 g saffran
  • 3 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
Toscaglasyr:
  • 2 dl mandel
  • 75 g smör
  • 0.5 dl socker
  • 0.5 dl ljus sirap
  • 1.5 msk vetemjöl
  • 1.5 msk mjölk
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter.

  2. 2

    Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt saffran och den varma mjölkblandningen. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det.

  3. 3

    Grädda kakan nätt och jämnt färdig i nedre delen av ugnen, ca 25 min.

Toscaglasyr

  1. 1

    Hacka mandel och ev nötter till glasyren. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, sirap, mjöl och mjölk. Sjud blandningen under omrörning tills den tjocknat. Rör ner mandel/nötter.

  2. 2

    Bred glasyren över kakan. Sätt in den lite högre upp i ugnen. Grädda tills glasyren fått färg, ca 15 min. Låt kakan svalna innan den tas ur formen.

Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Saffranskaka

    😄

  • Fina

    Det här är en fantastisk kaka i juletid! Saffran och segknäckig mandel är en smakkombo som går hem i alla åldrar. Idag firar vi vår trettonåring med den istället för gräddtårta!