Vilken grill ska man köpa?

Vilken typ av grill du ska välja beror på hur och var du ska använda den. Här kommer lite att tänka på inför valet av grill!

Kolgrill

Kolgrillen, som eldas med kol eller briketter, är den traditionella typen av grill som numera finns i olika varianter, storlekar, material och prisklasser. Vanliga material i grillarna är lackerad eller emaljerad stålplåt. Den emaljerade är hållbarare men kostar också mer.

En vanlig öppen grill har en enkel konstruktion och är lätt att använda. För att reglera grilltemperaturen bör du kunna höja och sänka gallret.

Klotgrillar har ett kupat lock som skapar en ugnseffekt. Större stekar och fågel blir därför jämnare och snabbare tillagade. På de flesta klotgrillar är dock inte gallret reglerbart.

Gasolgrill

Med en gasolgrill slipper du hantera kolbitar, briketter och tändvätska och den ryker inte heller som när du tänder en kolgrill. Den blir dessutom fortare varm så att du kan börja grilla. Lavastenar i grillen ger en jämnare värme. Vissa är också utrustade med termometer och sidobrännare/platta vid sidan om, bra till potatisen. Gasolgrillen får bara användas utomhus!

Elgrill

En elgrill blir snabbt varm och du kan själv reglera grilltemperaturen och alltså styra grillningen på ett enkelt sätt. Det är bra om du samtidigt vill grilla olika typer av mat, t.ex. kött, fisk och grönsaker. En elgrill avger ingen annan rök än matoset och kan användas inomhus. Dessutom är den miljövänlig.

Murad trädgårdsgrill

En murad grill på tomten blir en trevlig samlingsplats för dig som grillar ofta. Du grillar på kol eller briketter och kan komplettera grillen med många tillbehör och får då en praktisk matlagningsplats.