Tända grillen

Här har vi samlat smarta tips för att tända grillen. Oavsett om du använder grillkol, tändvätska, tändkuber eller grillstartare så finns det några saker att tänka på för att lyckas med grillglöden.

Tänd grillen i god tid

  • Tänd grillen cirka en halvtimme innan du ska sätta igång att grilla.
  • Det är inte förrän kolen eller briketterna glöder och är täckta av en ljusgrå aska som det är dags att börja grilla. 

Grillkol eller briketter

För snabb grillglöd och om du inte tänker grilla så länge är kol att föredra, t ex om du ska grilla korv eller grönsaker. Briketter är lite svårare att tända men ger en glödbädd som räcker längre. Du kan blanda kol och briketter, det ger en snabb glödbädd som håller grillvärmen länge.

Grilla utan tändvätska

Du behöver inte dränka kolen i en halv flaska tändvätska för att den ska ta eld. De miljövänliga alternativen är många, och med t ex tändblock, tändpapper eller tändrör slipper det som ligger på grillen få en obehaglig bismak.

Eltändare

Att tända grillen med en gaffelformad eltändare är smidigt och dessutom miljövänligt. Låt tändaren ligga bland grillkolen eller briketterna i ca 10 minuter, resultatet blir en jämn och fin glöd.

Tips!

  • Rätt glöd. Tålamod och ett hett grillgaller är grundreglerna för en lyckad grillning. Låt gallret ligga på från början och tänd grillen i tid, det tar minst 30 minuter innan det blir en perfekt glöd. 
  • Slipp lukt och smak av tändvätska och använd tändpapper istället. Betydligt miljövänligare.
  • Grillrandsfritt. Gillar du inte grillränderna kan du använda en muurikka. Det är en stekhäll som ställs direkt på glöden. Har du en gammal hederlig gjutjärnsstekpanna går det bra att använda den, se bara till att handtaget tål värmen.
  • Att baka bröd eller steka pannkakor på grillen är både roligt och vansinnigt gott.