Brygga kaffe

En kopp nykokt, gott kaffe – finns det något bättre sätt att starta dagen? Här är våra bästa tips för att brygga det allra godaste kaffet.

Tips för godare kaffe

  • Använd alltid kallt och friskt vatten.
  • Temperaturen på bryggvattnet avgör hur smak och arom kan lösas ut. Idealisk temperatur är 92–96 grader. Är det kallare löser det inte ut den fulla aromen, varmare ger en mer bitter smak. Vissa kaffebryggare låter dig själv ställa in temperaturen.
  • Tiden det tar för vattnet att rinna igenom filtret påverkar också smaken. Rinner det för långsamt löses även bitterämnen ut och ger ett beskare kaffe. Rinner det för fort får du inte ut hela den goda aromen. På vissa kaffebryggare kan du själv ställa in hur fort vattnet ska rinna igenom. Prova dig fram till din önskade smak.
  • Kaffe är godast nybryggt och bör inte stå på varmhållning mer än 30 minuter med en varmhållningstemperatur på 80-85 grader. Högre temperatur förstör en del av smakämnena och lägre temperatur gör att smakämnena inte kommer till sin rätt. Häll hellre upp kaffet på en termos än att låta det stå kvar på bryggarens varma platta.
  • Välj miljömärkta filter. Oblekta, bruna filter kan släppa ifrån sig partiklar som ger en liten bismak av kartong. Tycker du ändå att kartongsmaken finns där? Skölj filtret innan bryggning.
  • Rengör din kaffebryggare regelbundet eftersom fett från kaffet kan fastna och försämra smaken. Kalka av bryggaren, antingen med avkalkningsmedel, ättika eller citronsyra.

Brygga kaffe i kaffebryggare

Räkna med 1,5–2 msk bryggmalet kaffe per kopp (1,5 dl vatten). Följ bruksanvisningen för respektive apparat. Se till att filtret inte viker sig när du stänger bryggaren och låt kaffet rinna igenom ordentligt innan du serverar.

Brygga kaffe med tratt och filter

Värm en kopp med hett vatten. Placera bryggtratten med filtret i på koppen. Koka upp kallt friskt vatten. Mät upp kaffet i filtret och häll på det kokande vattnet. Räkna med 1,5–2 msk bryggmalet kaffe per kopp (1,5 dl vatten) Häll först i en fin stråle så att kaffet blir genomfuktat. Häll sedan på resten. Rör gärna om i kaffet innan det serveras.

Förvaring

Kaffe trivs mörkt och torrt. Förvara kaffet i väl tillsluten förpackning i ett skåp med jämn temperatur. Att förvara kaffet i kylen kan påverka resultatet, eftersom det kalla kaffepulvret gör att temperaturen på det färdiga kaffet blir lägre. Kaffet i kylen ger alltså lite svalare färdigbryggt kaffe.

Olika kaffedrycker

De flesta kaffedrycker vi presenterar här baseras på espresso. Kaffedryckerna heter olika i olika länder men i Sverige används oftast de Italienska namnen.

Espresso
En espresso görs genom att vattnet pressas under högt tryck genom det malda espressokaffet, istället för att rinna genom kaffepulvret. För att vara exakt så ska 90-gradigt vatten passera 7 gram espressorostat kaffe med 9-10 bars tryck under 20-25 sekunder. Om tiden blir längre än så kan garvsyror följa med ut i kaffet och ge en dålig bismak. För att uppnå de här kraven brygger man espresson i en espressomaskin. Det malda kaffet doseras i en filterhållare, bajonett, som fästs i maskinen där vattnet pressas ut. Det finns vanligtvis en ångare på espressomaskinen för att kunna ånga mjölk till olika kaffedrycker. 

Cappuccino
En cappuccino består av en tredjedel espresso, en tredjedel ångvärmd mjölk och en tredjedel skummad mjölk. Drycken dricks i kopp eller glas.

Caffè Macchiato
Ordet macchiato betyder fläckig och syftar här på att man gör espresson fläckig med mjölk. Tillred en dubbel espresso i en cappucinokopp (stor kopp) och tillsätt lite skummad mjölk. Söta efter eget tycke och smak.

Latte Macchiato
Latte Macchiato är ångvärmd mjölk "fläckad" med espresso. Häll mjölken i ett glas och ånga så att det bildas 5 mm skum. Häll sedan espresson längs baksidan på en sked för att åstadkomma en vacker treskiktseffekt med mjölk längst ner, espresson överst och vitt mjölkskum på toppen. 

Caffè Latte
En caffé latte består av en dubbel eller enkel espresso i ett högt glas fyllt med ångvärmd mjölk med lite mjölkskum på toppen. Principen brukar vara 20% kaffe och 80% varm mjölk. Finns det en moccabryggare i hemmet kan man göra en caffè latte ganska enkelt. Brygg moccakaffe och blanda i varm mjölk som värmts upp på spisen. Garnera gärna med lite kanel, kardemumma eller vanilj på toppen.

Café Mocca
Espresso blandad med varm choklad och skummad mjölk.

Ristretto
En halv espresso. Dricks i en klunk och sätter bra fart på kroppen och knoppen. 

Latte da Vinci
Häll mjölk i ett glas och skumma. Häll sedan espresson, Irish cream-sirap och hasselnötssirap längs baksidan på en sked för att åstadkomma en vacker treskiktseffekt. 

Café au lait
Franska för kaffe med varm mjölk.

Mest kaffe i världen

Norden toppar listan över kaffekonsumtion i världen. Mest kaffe dricker man i Finland, i snitt 3,5 koppar per dag. Vi svenskar ligger på en andraplats med 3,2 koppar. I Norge och Danmark dricker man 3,1 koppar kaffe per person och dag. 29 september varje år firar vi Kaffets dag.