Korvstoppning - gör egen korv

Prova att göra hemgjord korv för det är enklare än vad du tror och blir väldigt gott. Vi har receptet på hur du lyckas med korven.

För att göra egen korv krävs en köksassistent som är utrustad med köttkvarn och ett korvhorn. Och så den viktiga detaljen fjälster, korvskinnet som du kan beställa i din butik. Sedan är det bara att sätta igång och när det gäller smaksättningen är det bara din fantasi som sätter begränsningen. 

Här lär vår matinspiratör Sara Begner dig att göra lammkorv.

 

 

1. Börja med att ta fram alla ingredienser. Receptet på lammkorven hittar du här.

 

2.Riv vitlök och citron med ett så kallat zestjärn, annars på den fina sidan av rivjärnet. Blanda med övriga ingredienser.

 

3.Hetta upp en stekpanna med olja eller smör. Klicka i lite korvsmet och stek. Smaka av. Tillsätt eventuellt mer kryddor och örter. Tänk på att en del av kryddningen försvinner (flyter ut med vätskan) i tillagningen.

 

4.Trä upp fjälstren på vattenkranen och spola igenom dem med ljummet vatten. Montera på kvarnblock, köttkvarn och korvhorn på köks-assistenten. Trä upp fjälstret på korvhornet och gör en knut i den andra änden. Det är lättare att ta en meter fjälster i taget än tre meter på en gång.

 

5.Lägg färs på påfyllningsbrickan, kör i gång maskinen och tryck ner smet i hålet med påmataren. Dra försiktigt fjälstret utåt samtidigt som färsen kommer ut ur korvhornet. När korven är lagom stor, snurra fjälstret flera gånger och fortsätt mata på färsen så att det blir en ny korv. Gör en knut på fjälstret när fjälster eller färs är slut. Om det kommer luft i fjälstret/korven, klipp av fjälstret och börja om.

 

6.Lägg korvarna i en långpanna. Ringla över olivolja, lägg på krossade vitlöksklyftor, rosmarinkvistar och citronskivor. Stek mitt i ugnen cirka 30 minuter. Korvarna krymper när vätskan kryper ut. Låt gärna skyn vara med vid serveringen.