
Recept till buffén
Den godaste plockmaten, salladerna och tillbehören till buffén. Här finns alla recept!
Att duka upp till buffé med goda smårätter är perfekt vid festligheter som student, dop och bröllop. Här har vi samlat tips och bra saker att tänka på när man planerar buffématen!
Det är svårt att beräkna mängden mat till hungriga magar, speciellt till buffébordet där en mängd smårätter ska samsas. Räkna med ca 100–150 gram kött och fisk och 250–350 gram tillbehör per person. Ett recept beräknat för 4 personer räcker till 8–10 bufféportioner. Ett tips är att tänka dig hur din egen tallrik hade sett ut om du plockat från din buffé. Hur mycket av varje rätt hade du tagit?
Lägg inte upp all mat på en gång, utan fyll på faten allteftersom. Alla rätter håller sig fräscha och mat som inte stått framme går att spara till senare.
Skär kött, fisk och bröd i tunna och små skivor. Man tar hellre en gång till än en stor bit eller skiva från början.
Kom ihåg att förvara maten i kallt kylskåp, ca 4–5 grader, så håller den länge. Frys snabbt in mat som inte går åt och packa i platta paket som är lätta att tina. Det mesta går utmärkt att frysa.
Kom ihåg de gäster som äter vegetariskt, är allergiska eller laktos- eller glutenintoleranta. Se till att det finns något som alla kan njuta av!
Tänk till kring vilken ordning man tar maten. Lägg allt i en logisk ordning, med tallrikarna först och bestick och servetter sist, så slipper man hålla i besticken när man tar mat. Det är lättare att ta maten om den ligger på stora fat i stället för i skålar, och se till att det finns ordentligt med skedar och bestick att lägga upp maten med.