Kryddsorter
![]() |
AnisOvala, små torkade frön. Smaken påminner om lakrits. Används hel, stött eller mald. Till bröd, potatis och snaps. |
|
![]() |
CayennepepparCayennepeppar tillhör gruppen chilipeppar (spansk peppar) och är av den starkare sorten där även tabascopeppar ingår. |
|
![]() |
ChilipulverEn blandning av mald chilipeppar, spiskummin, oregano, salt och vitlök. Används till kött-, tomat- och äggrätter. |
|
![]() |
CurryEn blandning av malda kryddor. Finns med olika styrka. I blandningen ingår alltid gurkmeja, som ger curryn dess gula färg. Dessutom ingefära, koriander, kryddnejlika, spiskummin med flera. Används till ris-, kyckling-, skaldjurs- och fiskrätter. |
|
![]() |
DragonLansettliknande gräsgröna blad. Fransk dragon har mycket fin arom. Används färsk eller torkad. Till kalv-, kyckling-, skaldjurs- och äggrätter samt i såser, till exempel béarnaisesås. |
|
![]() |
FänkålSmå gulgröna torkade frön. Smak och lukt påminner om anis. Används stött eller mald. Till bröd, fisksoppor och -grytor samt till fläskkött. |
|
![]() |
Garam masalaEn asiatisk blandning av många kryddor. Oftast ingår spiskummin, koriander, chilipulver, ingefära och kanel. |
|
![]() |
GrönpepparFärska frukter från pepparbusken som är en klängväxt. Säljs vanligen frystorkad. Har fyllig pepparsmak. Används till pepparbiff, aromsmör och diverse såser. |
|
![]() |
GurkmejaRoten av en kryddlilja. Är kraftigt gul, som saffran, men används inte för sin smak. Vanlig i indiska rätter. Ingår i curryblandningar. |
|
![]() |
IngefäraRoten av en kryddlilja. Finns färsk och torkad, hel eller mald. Sötaktig, stickande aromatisk smak. Till kakor, fläskkött och inläggningar. |
|
![]() |
KardemummaAnvänds stött eller mald. Mycket aromatisk. Till vetebröd, mjuka kakor, äppelrätter och glögg. |
|
![]() |
KorianderFinns färsk eller torkad, hel eller mald. De persiljeliknande bladen har stark doft och karaktäristisk smak. Används till kryddstark mat, matbröd, soppor och marinader. |
|
![]() |
KryddpepparOmogna, bruna, något knottriga, torkade frukter från ett träd. Används hel eller mald. Smaken påminner om kanel, nejlika och muskot och kallas ibland allspice (allkrydda). Till inkokt fisk, kött, korv och inlagd sill. |
|
![]() |
KumminTvå varianter som lätt misstolkas. Brödkummin är små, mörkt bruna frön. Spiskummin är gråbruna långsmala frön. Brödkummin används hel. Sötaktig smak. Till bröd, kål, potatis och snaps. Spiskummin är bittrare och starkare i smaken, används hel i kryddost, mald i kötträtter och i vissa kryddblandninger. Typisk krydda i texmex-köket. |
|
![]() |
Körvel, danskFjäderlika blad. Används färsk eller torkad. Till soppor, sallader, fisk och grönsaksrätter. |
|
![]() |
MejramSmå gröna blad från en ört. Används torkad, hel eller söndersmulad, eller färsk i hela kvistar. Till ärtsoppa, blodpudding, köttfärssås, lever, svamp. |
|
![]() |
MuskotAnvänds riven till potatismos, stuvade makaroner, spenat-, fisk-, och färsrätter. |
|
![]() |
PaprikapulverIntensivt rött paprikapulver är milt, sött och aromatiskt. Paprikapulver med mer tegelbrun färg har en starkare smak. Till kött-, tomat- och osträtter. |
|
![]() |
RosépepparBlanka röda små bär från en tropisk växt. Mild sötaktig smak. Till kött, fågel, skaldjur och efterrätter. |
|
![]() |
SaffranAnvänds torkad och eventuellt stött. Ger både smak och färg. Till vetebröd, skaldjurs-, fisk- och risrätter. |
|
![]() |
SalviaGrågröna, lite ludna blad från en flerårig växt. Används färsk eller torkad och söndersmulad. Stark aromatisk, lite bitter smak. Till kalkon, fläskkött, fet fisk och tomaträtter. |
|
![]() |
SenapsfröBrunt senapsfrö är små mörkt bruna frön från svartsenap. Gult senapsfrö är små frön från vitsenap. Skarp brännande smak. Hela frön används till lammkött, sill-och gurkinläggningar och till skånsk senap. Senapspulver är malda senapsfrön. Används till såser och hemlagad senap. |
|
![]() |
SichuanpepparKallas också kinesisk peppar eller anispeppar. Kommer från ett kinesiskt askträd. Pepparkornen är brunröda och innehåller ett litet frö. Används hela, stötta eller malda till kött- och fågelrätter. Rostas oftast innan de mals för att få fram aromen. |
|
![]() |
StjärnanisEn dekorativ, stjärnformad kinesisk krydda. Används hel, i delar eller mald i kött- och fiskrätter, eller till desserter och inläggningar. |
|
Källa: Vår kokbok. |