Wienersemlor

Wienersemlor

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(13)

Recept på frasiga wienersemlor som görs på blixtsmördeg, som är lite enklare och snabbare än en klassisk smördeg. Recept av Fredrik Nylén.

Tillagningstid: 1 tim 30 min
Ugnstemperatur:200º
18 stycken
  • 4 dl vetemjöl (240 g) + till utbak
  • 250 g smör, kallt i bitar
  • 1 tsk salt
  • 1 dl kallt vatten
  • 1 äggula
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 ägg, att pensla med
  • Fyllning
  • 200 g mandelmassa + 2 msk vispgrädde
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • florsocker

Gör så här

  1. Blanda vetemjöl, smör och salt till en smulig massa. Tillsätt vatten, äggula och citron.
  2. Arbeta snabbt ihop till en kladdig deg. Plasta in och låt vila i kylen 15 min.
  3. Mjöla bänken och kavla degen till en stor rektangel, vik degen så den ligger i tre lager.
  4. Låt vila i kylen 15 min. Kavla ut degen varsamt igen, vik så den ligger i tre lager och låt vila 15 min till i kylen. Upprepa samma sak en sista gång.
  5. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen ca ½ cm och stansa ut rundlar, 6–8 cm i diameter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla rundlarna med uppvispat ägg. Baka mitt i ugnen tills de fått fin färg och känns spröda, ca 15 min. Låt svalna på plåten.
  6. Dela semlorna i lock och botten. Rör ut mandelmassan med lite grädde så det blir en bredbar konsistens. Vispa grädden fluffig och smaka av med vaniljsocker. Fyll semlorna med mandelmassa och grädde, pudra över florsocker och njut.

Tips

Har du riktigt bråttom? Använd köpt smördeg!

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-03-15

Hej Galina! Nu har vi lagt till mängden, så nu ska receptet vara perfekt :) Ha en fin dag!

Galina Thulin

2022-03-13

Hej! Du har inte skrivit hur mycket ingredienser ska man ta till fyllning. Jag blev besviken! Trodde att jag hittat en perfekt recept, men Nej!

Wienersemlor
11 st
  • Ingredienser (11)
  • 4 dl vetemjöl (240 g) + till utbak
  • 250 g smör, kallt i bitar
  • 1 tsk salt
  • 1 dl kallt vatten
  • 1 äggula
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 ägg, att pensla med
  • Fyllning
  • 200 g mandelmassa + 2 msk vispgrädde
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • florsocker

Wienersemlor

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(13)

Recept på frasiga wienersemlor som görs på blixtsmördeg, som är lite enklare och snabbare än en klassisk smördeg. Recept av Fredrik Nylén.

Tillagningstid: 1 tim 30 min
Ugnstemperatur:200º
18 stycken

Gör så här

  1. Blanda vetemjöl, smör och salt till en smulig massa. Tillsätt vatten, äggula och citron.
  2. Arbeta snabbt ihop till en kladdig deg. Plasta in och låt vila i kylen 15 min.
  3. Mjöla bänken och kavla degen till en stor rektangel, vik degen så den ligger i tre lager.
  4. Låt vila i kylen 15 min. Kavla ut degen varsamt igen, vik så den ligger i tre lager och låt vila 15 min till i kylen. Upprepa samma sak en sista gång.
  5. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen ca ½ cm och stansa ut rundlar, 6–8 cm i diameter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla rundlarna med uppvispat ägg. Baka mitt i ugnen tills de fått fin färg och känns spröda, ca 15 min. Låt svalna på plåten.
  6. Dela semlorna i lock och botten. Rör ut mandelmassan med lite grädde så det blir en bredbar konsistens. Vispa grädden fluffig och smaka av med vaniljsocker. Fyll semlorna med mandelmassa och grädde, pudra över florsocker och njut.

Tips

Har du riktigt bråttom? Använd köpt smördeg!

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-03-15

Hej Galina! Nu har vi lagt till mängden, så nu ska receptet vara perfekt :) Ha en fin dag!

Galina Thulin

2022-03-13

Hej! Du har inte skrivit hur mycket ingredienser ska man ta till fyllning. Jag blev besviken! Trodde att jag hittat en perfekt recept, men Nej!