Vörtbröd - grundrecept

Vörtbröd - grundrecept

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(17)

Fantastiskt god och saftig vört gjord på potatis och porter. Recept av Lotta Lundgren.

Tillagningstid: 40 min + 1 natt och 1 tim jästid + 50 min ugn
Ugnstemperatur:200-250º
2 bröd
  • 400 g potatis, skalad
  • 33 cl porter eller annan mörk öl
  • 25 g jäst
  • 5 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning
  • 5 dl rågsikt
  • 75 g vörtmix
  • 50 g smör, smält
  • 0.5 dl mörk sirap
  • 1.5 tsk salt
  • 1 ägg, uppvispat

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk och pressa med en potatispress ner i enbunke. Blanda med öl och låt svalna till fingervarmt. Smulaner jästen. Tillsätt mjöl, vörtmix, smör, sirap och salt.
  2. Arbeta degen 6 min i maskin eller 10 min för hand. Täck medplastfolie och låt jäsa i kylen över natten. Dela degen i två bitar och forma till avlånga limpor. Lägg limpornapå en plåt med bakplåtspapper eller i brödformar (1 ½ liter)klädda med bakplåtspapper.
  3. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 1 tim.Värm ugnen till 250°. Pensla bröden med ägg. Sätt in brödeni nedre delen av ugnen och sänk värmen till 200°. Grädda brödet ca 50 min eller till en innertemperaturpå 98°.

Tips

Baka brödet i förväg och frys in!

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Kaj

2020-12-15

Supergoda bröd med härlig hård skorpa

Madeleine

2018-12-16

Saftigt och smarrigt som attan! Ett litet vänskapligt tips angående mjölmängden: jag brukar alltid mäta mjölet med våg när jag bakar, då blir det bäst. En dl vetemjöl/rågsikt väger 60 gram, alltså blir det ca 300 gram vetemjöl + 300 gram rågsikt. Ha det gott!

Checkbox Coop

2018-12-12

Hej Catrina & Helene! Degen ska vara relativt lös, då blir brödet saftigare. Det kan skilja sig rejält på mjölmängden i slutändan då alla mäter olika med måtten. Häll i lite extra mjöl om det känns tryggare men bröden är provlagade med väldigt gott resultat. Använd en form av något slag så bestämmer du själv höjden m.m. på ditt bröd. Lycka till! /Hanna, webbredaktör

Helene

2018-12-12

Jag håller med Catrina! Degen var jättelös efter jäsningen. Bröden spricker i ugnen........

Catrina

2018-12-11

Jag bakar just vörtbrödet, men undrar om mjölmängden verkligen stämmer. Degen är jättekladdig efter en natt i kylen och jag behövde mycket mjöl för att kunna arbeta degen till 2 limpor. Spänd på resultatet.

Vörtbröd - grundrecept
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 400 g potatis, skalad
  • 33 cl porter eller annan mörk öl
  • 25 g jäst
  • 5 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning
  • 5 dl rågsikt
  • 75 g vörtmix
  • 50 g smör, smält
  • 0.5 dl mörk sirap
  • 1.5 tsk salt
  • 1 ägg, uppvispat

Vörtbröd - grundrecept

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(17)

Fantastiskt god och saftig vört gjord på potatis och porter. Recept av Lotta Lundgren.

Tillagningstid: 40 min + 1 natt och 1 tim jästid + 50 min ugn
Ugnstemperatur:200-250º
2 bröd

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk och pressa med en potatispress ner i enbunke. Blanda med öl och låt svalna till fingervarmt. Smulaner jästen. Tillsätt mjöl, vörtmix, smör, sirap och salt.
  2. Arbeta degen 6 min i maskin eller 10 min för hand. Täck medplastfolie och låt jäsa i kylen över natten. Dela degen i två bitar och forma till avlånga limpor. Lägg limpornapå en plåt med bakplåtspapper eller i brödformar (1 ½ liter)klädda med bakplåtspapper.
  3. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 1 tim.Värm ugnen till 250°. Pensla bröden med ägg. Sätt in brödeni nedre delen av ugnen och sänk värmen till 200°. Grädda brödet ca 50 min eller till en innertemperaturpå 98°.

Tips

Baka brödet i förväg och frys in!

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Kaj

2020-12-15

Supergoda bröd med härlig hård skorpa

Madeleine

2018-12-16

Saftigt och smarrigt som attan! Ett litet vänskapligt tips angående mjölmängden: jag brukar alltid mäta mjölet med våg när jag bakar, då blir det bäst. En dl vetemjöl/rågsikt väger 60 gram, alltså blir det ca 300 gram vetemjöl + 300 gram rågsikt. Ha det gott!

Checkbox Coop

2018-12-12

Hej Catrina & Helene! Degen ska vara relativt lös, då blir brödet saftigare. Det kan skilja sig rejält på mjölmängden i slutändan då alla mäter olika med måtten. Häll i lite extra mjöl om det känns tryggare men bröden är provlagade med väldigt gott resultat. Använd en form av något slag så bestämmer du själv höjden m.m. på ditt bröd. Lycka till! /Hanna, webbredaktör

Helene

2018-12-12

Jag håller med Catrina! Degen var jättelös efter jäsningen. Bröden spricker i ugnen........

Catrina

2018-12-11

Jag bakar just vörtbrödet, men undrar om mjölmängden verkligen stämmer. Degen är jättekladdig efter en natt i kylen och jag behövde mycket mjöl för att kunna arbeta degen till 2 limpor. Spänd på resultatet.