
Vit chokladcheesecake med citrus
Vit choklad, karamell med smak av nejlika i denna ljuvligt goda cheesecake.
- 150 g pepparkakor
- 75 smör
- Fyllning:
- 200 g vit choklad
- 4 dl crème fraiche
- 3 blötlagda gelatinblad
- 400 g naturell färskost
- 1 apelsin, finrivet skal och pressad saft
- 1 lime, finrivet skal och pressad saft
- Nejlikeströssel:
- 0.5 dl strösocker
- 3 grovmortlade nejlikor
- Topping:
- 1 grapefrukt
- 2 stora apelsiner
Gör så här
- Mixa kakorna i matberedare eller krossa till fint smul i en bunke. Blanda med smält smör. Tryck ut i botten av en form med löstagbara kanter, 22–24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 7 min. Låt svalna. Hacka chokladen i bitar. Lägg i en kastrull med crème fraiche. Smält försiktigt under omrörning på svag värme.
- Lägg i de blötlagda urkramade gelatinbladen. Rör sakta tills de smält. Ta kastrullen från värmen och vispa ner färskosten. Rör ner skal och saft av citrusfrukterna. Häll smeten i formen. Låt stå i kylen för att stelna minst 1 timme.
Nejlikeströssel
- Smält sockret försiktigt tillsammans med nejlika, utan att röra om. Vinkla pannan så att sockret rinner från sida till sida så att det inte blir bränt. När sockret är gyllene, häll ut på bakplåtspapper och låt stelna. Krossa till ett strössel.
- Skär bort skalet på citrusfrukterna med kniv. Se till att allt det vita är borta. Skär ut klyftor utan att få med hinnorna.
Topping
- Toppa kakan med citrusklyftor och nejlikeströssel vid servering.
Vit chokladcheesecake med citrus
Vit choklad, karamell med smak av nejlika i denna ljuvligt goda cheesecake.
Gör så här
- Mixa kakorna i matberedare eller krossa till fint smul i en bunke. Blanda med smält smör. Tryck ut i botten av en form med löstagbara kanter, 22–24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 7 min. Låt svalna. Hacka chokladen i bitar. Lägg i en kastrull med crème fraiche. Smält försiktigt under omrörning på svag värme.
- Lägg i de blötlagda urkramade gelatinbladen. Rör sakta tills de smält. Ta kastrullen från värmen och vispa ner färskosten. Rör ner skal och saft av citrusfrukterna. Häll smeten i formen. Låt stå i kylen för att stelna minst 1 timme.
Nejlikeströssel
- Smält sockret försiktigt tillsammans med nejlika, utan att röra om. Vinkla pannan så att sockret rinner från sida till sida så att det inte blir bränt. När sockret är gyllene, häll ut på bakplåtspapper och låt stelna. Krossa till ett strössel.
- Skär bort skalet på citrusfrukterna med kniv. Se till att allt det vita är borta. Skär ut klyftor utan att få med hinnorna.
Topping
- Toppa kakan med citrusklyftor och nejlikeströssel vid servering.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2014-10-30
Helt fantastiskt god! Vi byter ut färskosten mot vanlig kvarg och varierar vad för pepparkakor vi använder t e x apelsinpepparkakor.
2014-02-12
@Vegetarian Det finns vegetariska gelatinblad du kan använda.
2014-02-11
Tycker att den verkar god men kan någon tipsa mig om hur man kan göra den utan gelatinblad
2014-01-01
Succé på nyårsfesten!
2013-12-27
Toppbetyg för denna delikata cheesecake! Relativt lättgjord men upplevdes av gästerna som något alldeles extra. Eftersom jag tycker det är krångligt att filéa citrusklyftor dekorerade jag med physalisbär och tunt skivad lime och lite skivor av skalad blodapelsin. Extra plus för den goda nejlikeströssseln.
2013-12-27
En otroligt god och frächt tårta som vi åt på annandag jul. Alla gillade den😊
2013-12-07
Hej
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Matilda
2014-10-30
Helt fantastiskt god! Vi byter ut färskosten mot vanlig kvarg och varierar vad för pepparkakor vi använder t e x apelsinpepparkakor.
2014-02-12
@Vegetarian Det finns vegetariska gelatinblad du kan använda.
Vegetarian
2014-02-11
Tycker att den verkar god men kan någon tipsa mig om hur man kan göra den utan gelatinblad
Susanne
2014-01-01
Succé på nyårsfesten!
Eva C
2013-12-27
Toppbetyg för denna delikata cheesecake! Relativt lättgjord men upplevdes av gästerna som något alldeles extra. Eftersom jag tycker det är krångligt att filéa citrusklyftor dekorerade jag med physalisbär och tunt skivad lime och lite skivor av skalad blodapelsin. Extra plus för den goda nejlikeströssseln.
Rose-Marie
2013-12-27
En otroligt god och frächt tårta som vi åt på annandag jul. Alla gillade den😊
Gabriel
2013-12-07
Hej