Vit chokladcheesecake med citrus
  • Tid 25 min + 1 tim i kylen
  • Ugn 225º

Vit chokladcheesecake med citrus

4.5 (4 betyg)

Vit choklad, karamell med smak av nejlika i denna ljuvligt goda cheesecake.

  • Tillagningstid 25 min + 1 tim i kylen
  • Ingredienser 12
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

12 portioner
  • 150 g pepparkakor
  • 75 smör
Fyllning:
  • 200 g vit choklad
  • 4 dl crème fraiche
  • 3 blötlagda gelatinblad
  • 400 g naturell färskost
  • 1 apelsin, finrivet skal och pressad saft
  • 1 lime, finrivet skal och pressad saft
Nejlikeströssel:
  • 0.5 dl strösocker
  • 3 grovmortlade nejlikor
Topping:
  • 1 grapefrukt
  • 2 stora apelsiner
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Mixa kakorna i matberedare eller krossa till fint smul i en bunke. Blanda med smält smör. Tryck ut i botten av en form med löstagbara kanter, 22–24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 7 min. Låt svalna. Hacka chokladen i bitar. Lägg i en kastrull med crème fraiche. Smält försiktigt under omrörning på svag värme.

  2. 2

    Lägg i de blötlagda urkramade gelatinbladen. Rör sakta tills de smält. Ta kastrullen från värmen och vispa ner färskosten. Rör ner skal och saft av citrusfrukterna. Häll smeten i formen. Låt stå i kylen för att stelna minst 1 timme.

Nejlikeströssel

  1. 1

    Smält sockret försiktigt tillsammans med nejlika, utan att röra om. Vinkla pannan så att sockret rinner från sida till sida så att det inte blir bränt. När sockret är gyllene, häll ut på bakplåtspapper och låt stelna. Krossa till ett strössel.

  2. 2

    Skär bort skalet på citrusfrukterna med kniv. Se till att allt det vita är borta. Skär ut klyftor utan att få med hinnorna.

Topping

  1. 1

    Toppa kakan med citrusklyftor och nejlikeströssel vid servering.

Sätt ett betyg

7 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Matilda

    Helt fantastiskt god! Vi byter ut färskosten mot vanlig kvarg och varierar vad för pepparkakor vi använder t e x apelsinpepparkakor.

  • Britta/webbredaktionen

    @Vegetarian Det finns vegetariska gelatinblad du kan använda.

  • Vegetarian

    Tycker att den verkar god men kan någon tipsa mig om hur man kan göra den utan gelatinblad

  • Susanne

    Succé på nyårsfesten!

Visa fler