Viltskavsgryta med mos

Viltskavsgryta med mos

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(22)

Mustig viltskavsgryta med rökt sidfläsk och gröna linser. Serveras med potatismos med riven Västerbottensost. Norrländsk mat när den är som bäst!

Tillagningstid: 35 minuter
4 portioner
  • 100 g rökt sidfläsk
  • 200 g smålök
  • 1 msk smör till stekning
  • 480 g viltskav
  • 0.5 msk socker
  • 3 dl rött matlagningsvin
  • 3 dl köttbuljong av fond
  • 2 dl gröna linser
  • 1 lagerblad
  • 10 enbär
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk honung
  • 0.5 tsk peppar
  • 0.5 tsk salt
  • Mos:
  • 1 kg mjölig potatis
  • 1.5 liter vatten
  • 2.5 dl mjölk
  • 1 dl riven Västerbottensost
  • 1.5 tsk salt

Gör så här

  1. Skär fläsket i tärningar, skala löken och krossa enbären. Bryn fläsk och lök i en stekpanna, lyft upp och lägg i en gryta. Hetta upp lite matfett i stekpannan och bryn skaven. Strö över socker och lägg över skaven i grytan. Koka ur stekpannan med fonden och häll över i grytan tillsammans med rödvinet.
  2. Skölj linserna och lägg ner dem i grytan. Tillsätt lagerblad, enbär och rosmarin och låt puttra sakta ca 20 minuter. Smaka av med vinäger, honung, salt och peppar. Servera med västerbottenmos.

Västerbottenmos:

  1. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Sätt på den i lättsaltat vatten och mjukkoka under lock, ca 10 minuter. Häll av kokvattnet. Mosa potatisen i kastrullen med elvisp eller potatisstöt eller pressa den genom en purépress. Värm gärna mjölken. Späd med den under omrörning tills moset fått lagom konsistens. Rör eller vispa moset luftigt, rör ner osten och smaka av med salt.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Viltskavsgryta med mos
20 st
  • Ingredienser (20)
  • 100 g rökt sidfläsk
  • 200 g smålök
  • 1 msk smör till stekning
  • 480 g viltskav
  • 0.5 msk socker
  • 3 dl rött matlagningsvin
  • 3 dl köttbuljong av fond
  • 2 dl gröna linser
  • 1 lagerblad
  • 10 enbär
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk honung
  • 0.5 tsk peppar
  • 0.5 tsk salt
  • Mos:
  • 1 kg mjölig potatis
  • 1.5 liter vatten
  • 2.5 dl mjölk
  • 1 dl riven Västerbottensost
  • 1.5 tsk salt

Viltskavsgryta med mos

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(22)

Mustig viltskavsgryta med rökt sidfläsk och gröna linser. Serveras med potatismos med riven Västerbottensost. Norrländsk mat när den är som bäst!

Tillagningstid: 35 minuter
4 portioner

Gör så här

  1. Skär fläsket i tärningar, skala löken och krossa enbären. Bryn fläsk och lök i en stekpanna, lyft upp och lägg i en gryta. Hetta upp lite matfett i stekpannan och bryn skaven. Strö över socker och lägg över skaven i grytan. Koka ur stekpannan med fonden och häll över i grytan tillsammans med rödvinet.
  2. Skölj linserna och lägg ner dem i grytan. Tillsätt lagerblad, enbär och rosmarin och låt puttra sakta ca 20 minuter. Smaka av med vinäger, honung, salt och peppar. Servera med västerbottenmos.

Västerbottenmos:

  1. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Sätt på den i lättsaltat vatten och mjukkoka under lock, ca 10 minuter. Häll av kokvattnet. Mosa potatisen i kastrullen med elvisp eller potatisstöt eller pressa den genom en purépress. Värm gärna mjölken. Späd med den under omrörning tills moset fått lagom konsistens. Rör eller vispa moset luftigt, rör ner osten och smaka av med salt.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!