Viltköttbullar med lingon och senapssås

Betyg (1-5):
3.71 (7 betyg)

Vilt med lingon inkokta i rödvin, chili och kanel på en pastabädd smakar delikat tillsammans med en lite fylligare sås.

4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Inkokta lingon:
  • 1.5 dl socker
  • 1.5 msk balsamvinäger
  • 1 dl rödvin
  • 2 kanelstänger
  • 3 stjärnanis
  • 5 cm skalad, finriven färsk ingefära
  • 0.5 urkärnad, finhackad röd chili
  • 0.5 kg lingon
  • Köttbullar:
  • 3 dl vitt formbröd kantskurna, i tärningar
  • 2 dl mjölk
  • 75 g smör
  • 0.5 finhackad gul lök
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 finstrimlad salladslök
  • 1 msk färsk timjan på kvist
  • 2 lagerblad
  • 1 lätt uppvispat ägg
  • 500 g vildsvinsfärs eller annan viltfärs
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 0.5 tsk riven muskot
  • 300 g pasta t ex penne eller tagliatelle
  • Senapssås:
  • 3 dl utspädd viltbuljong
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk hackad färsk dragon
  • 3 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Inkokta lingon: Smält sockret i en kastrull. Tillsätt balsamvinäger, rödvin, kryddor, ingefära och chili. Värm upp och blanda väl, tillsätt lingonen och koka upp dem snabbt. Dra kastrullen från plattan. Låt lingonen svalna. Häll över i ett rent kärl och låt lingonen stå i kylskåpet över natten.

Köttbullar

  1. Lägg brödet i en liten bunke. Häll på mjölken. Lägg en assiett på brödet så att det trycks ned och suger upp mjölken ordentligt. Smält hälften av fettet i en kastrull. Lägg i lök, vitlök, salladslök, timjan och lagerblad. Fräs utan att det får färg. Blanda ägget med färsen. Krama ur brödet och blanda ned i färsen.
  2. Ta upp timjankvistarna och lagerbladen ur lökfräset med en sked. Blanda ned lökfräset i färsen. Tillsätt salt, peppar och muskot. Forma till små köttbullar. Stek i resten av smöret. Koka pastan i rikligt med vatten och salt.

Senapssås

  1. Koka upp viltbuljong tillsammans med crème fraiche. Häll i vitvinsvinäger. Red av såsen med majsstärkelse utrört i lite vatten. Tillsätt senap, dragon, salt och peppar. Värm försiktigt upp under omrörning utan att såsen kokar.

Servering

Servera köttbullarna med pasta, senapssås och inkokta lingon.

Tips

Vill du hellre använda torkad dragon så går det bra. 1 msk färsk dragon motsvarar 2 tsk torkad. Lingonen håller cirka ett år om de förvaras mörkt och svalt.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Pastitio

(53)

Köttfärssås - barnens bästa recept

(14)

Fläskfilé med morotsgirlanger och bandpasta

(20)

Fläskfilé med balsamicosky

(38)

Risoni med svamp och parmesan

(22)

Bolognese

(9)

Pasta med mustig bolognese

(7)

Pelles pennepasta med bacon

(16)
28 st
  • Inkokta lingon:
  • 1.5 dl socker
  • 1.5 msk balsamvinäger
  • 1 dl rödvin
  • 2 kanelstänger
  • 3 stjärnanis
  • 5 cm skalad, finriven färsk ingefära
  • 0.5 urkärnad, finhackad röd chili
  • 0.5 kg lingon
  • Köttbullar:
  • 3 dl vitt formbröd kantskurna, i tärningar
  • 2 dl mjölk
  • 75 g smör
  • 0.5 finhackad gul lök
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 finstrimlad salladslök
  • 1 msk färsk timjan på kvist
  • 2 lagerblad
  • 1 lätt uppvispat ägg
  • 500 g vildsvinsfärs eller annan viltfärs
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 0.5 tsk riven muskot
  • 300 g pasta t ex penne eller tagliatelle
  • Senapssås:
  • 3 dl utspädd viltbuljong
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk hackad färsk dragon
  • 3 krm svartpeppar

Viltköttbullar med lingon och senapssås

Betyg (1-5):
3.71 (7 betyg)

Vilt med lingon inkokta i rödvin, chili och kanel på en pastabädd smakar delikat tillsammans med en lite fylligare sås.

4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Inkokta lingon: Smält sockret i en kastrull. Tillsätt balsamvinäger, rödvin, kryddor, ingefära och chili. Värm upp och blanda väl, tillsätt lingonen och koka upp dem snabbt. Dra kastrullen från plattan. Låt lingonen svalna. Häll över i ett rent kärl och låt lingonen stå i kylskåpet över natten.

Köttbullar

  1. Lägg brödet i en liten bunke. Häll på mjölken. Lägg en assiett på brödet så att det trycks ned och suger upp mjölken ordentligt. Smält hälften av fettet i en kastrull. Lägg i lök, vitlök, salladslök, timjan och lagerblad. Fräs utan att det får färg. Blanda ägget med färsen. Krama ur brödet och blanda ned i färsen.
  2. Ta upp timjankvistarna och lagerbladen ur lökfräset med en sked. Blanda ned lökfräset i färsen. Tillsätt salt, peppar och muskot. Forma till små köttbullar. Stek i resten av smöret. Koka pastan i rikligt med vatten och salt.

Senapssås

  1. Koka upp viltbuljong tillsammans med crème fraiche. Häll i vitvinsvinäger. Red av såsen med majsstärkelse utrört i lite vatten. Tillsätt senap, dragon, salt och peppar. Värm försiktigt upp under omrörning utan att såsen kokar.

Servering

Servera köttbullarna med pasta, senapssås och inkokta lingon.

Tips

Vill du hellre använda torkad dragon så går det bra. 1 msk färsk dragon motsvarar 2 tsk torkad. Lingonen håller cirka ett år om de förvaras mörkt och svalt.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Pastitio

(53)

Köttfärssås - barnens bästa recept

(14)

Fläskfilé med morotsgirlanger och bandpasta

(20)

Fläskfilé med balsamicosky

(38)

Risoni med svamp och parmesan

(22)

Bolognese

(9)

Pasta med mustig bolognese

(7)

Pelles pennepasta med bacon

(16)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies