Pastitio
  • Tid 1 tim
  • Ugn 200º

Pastitio

2.79 (52 betyg)

Pastitio är Cyperns svar på lasagne.

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 21
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

6 portioner
  • 400 g tagliatelle
  • 200 g riven halloumi eller annan ost
Köttfärssås:
  • 0.5 dl olivolja
  • 2 hackade gula lökar
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 800 g blandfärs
  • 1.5 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk torkad mynta
  • 2 tsk malen kanel
  • 500 g krossade tomater
  • 2 tsk strösocker
  • 2 dl hackad persilja
Bechamelsås:
  • 75 g smör
  • 5 msk vetemjöl
  • 1 liter mjölk
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 tsk mald muskotnöt
  • 2 uppvispade ägg
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Hetta upp olja i en rymlig stekpanna eller gryta. Stek lök, vitlök och tomatpuré 3–4 min. Tillsätt köttfärs och stek under omrörning tills allt fått färg, 7–8 min. Krydda med salt, peppar, mynta och kanel.

  2. 2

    Tillsätt krossade tomater och socker och låt puttra i 15 min. Rör ner persiljan. Sätt ugnen på 200°.

Bechamelsås

  1. 1

    Smält smöret till såsen i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och vispa ner mjölet. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och häll i mjölken lite i taget. Vispa eller rör om tills blandningen har tjocknat, den bränns lätt. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt salt, peppar, muskot och uppvispade ägg.

  2. 2

    Fördela hälften av pastan i en ugnssäker form. Häll på köttfärssåsen och sedan resten av pastan. Häll över bechamelsåsen. Toppa med riven halloumi och sätt in mitt i ugnen i ca 30 min eller tills ytan är gyllene.

  3. 3

    Låt gratängen vila i 10–15 min innan den serveras.

Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • sara

    Lättlagat o hoppas på ett bra resultat