Vaniljbullar med flädercurd

Vaniljbullar med flädercurd

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(6)

Bullar med extra allt! En ljuvlig curd på fläder gör bullarna extra somriga. Recept av Andréa Brändström.

Tillagningstid: 1 timme 30 min + tid att jäsa
Ugnstemperatur:225º
30 stycken
  • 50 g jäst
  • 5 dl kall mjölk
  • 1.75 dl strösocker (ca 150 g)
  • 1 msk mortlade kardemummakärnor
  • 1 tsk salt
  • 14 dl vetemjöl special (ca 840 g)
  • 1 ägg
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • Flädercurd
  • 1.5 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 0.5 dl pressad citronsaft
  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk maizena
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • Vaniljfyllning
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk äkta vaniljpulver
  • Sockerlag och garnering
  • 1 dl vatten
  • 0.75 dl strösocker
  • pärlsocker

Gör så här

  1. Lös upp jästen i mjölken. Rör ner socker, kardemumma och salt. Blanda i mjöl och ägg och arbeta degen i maskin ca 7 min. Tillsätt smöret lite i taget och arbeta degen ytterligare 7 min. Jäs degen under plastfolie 1 ½–2 timmar.

Flädercurd:

  1. Koka upp 1 dl fläderblomssaft, citronsaft, smör och socker. Ta från värmen. Rör ut Maizenan i resten av fläderblomssaften och vispa ner i kastrullen. Vispa ihop ägg och äggulor och tillsätt även dem i kastrullen. Värm upp under omrörning tills det tjocknar. Sila och häll upp i en skål eller direkt i en spritspåse. Ställ i kylen för att svalna.

Vaniljfyllning:

  1. Vispa smör, socker, vaniljsocker och vaniljpulver till jämn konsistens.

Sockerlag:

  1. Koka upp vatten och strösocker så att sockret smälter helt, låt svalna. Kavla ut degen till två rektanglar.
  2. Kavla ut degen till två rektanglar, ca 30 x 40 cm. Bred vaniljfyllningen på halva rektangeln och vik över andra halvan. Skär i remsor, ca 2 cm breda. Tvinna remsorna och rulla ihop till snurror. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ca 1 timme under bakduk.
  3. Sätt ugnen på 225°. Spritsa eller klicka flädercurd mitt på varje bulle. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Pensla med sockerlag direkt när de kommer ut ur ugnen. Strö över pärlsocker.

Tips

När man gör bulldeg kan det vara en vits att väga ingredienserna.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Eva

2021-10-02

Godaste bullarna. Rykande åtgång på kalasen! Väl värda jobbet.

Karolin

2020-07-14

Fantastiskt goda. Men tog sin tid att göra med långa jäsningstider

Vaniljbullar med flädercurd
22 st
  • Ingredienser (22)
  • 50 g jäst
  • 5 dl kall mjölk
  • 1.75 dl strösocker (ca 150 g)
  • 1 msk mortlade kardemummakärnor
  • 1 tsk salt
  • 14 dl vetemjöl special (ca 840 g)
  • 1 ägg
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • Flädercurd
  • 1.5 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 0.5 dl pressad citronsaft
  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk maizena
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • Vaniljfyllning
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk äkta vaniljpulver
  • Sockerlag och garnering
  • 1 dl vatten
  • 0.75 dl strösocker
  • pärlsocker

Vaniljbullar med flädercurd

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(6)

Bullar med extra allt! En ljuvlig curd på fläder gör bullarna extra somriga. Recept av Andréa Brändström.

Tillagningstid: 1 timme 30 min + tid att jäsa
Ugnstemperatur:225º
30 stycken

Gör så här

  1. Lös upp jästen i mjölken. Rör ner socker, kardemumma och salt. Blanda i mjöl och ägg och arbeta degen i maskin ca 7 min. Tillsätt smöret lite i taget och arbeta degen ytterligare 7 min. Jäs degen under plastfolie 1 ½–2 timmar.

Flädercurd:

  1. Koka upp 1 dl fläderblomssaft, citronsaft, smör och socker. Ta från värmen. Rör ut Maizenan i resten av fläderblomssaften och vispa ner i kastrullen. Vispa ihop ägg och äggulor och tillsätt även dem i kastrullen. Värm upp under omrörning tills det tjocknar. Sila och häll upp i en skål eller direkt i en spritspåse. Ställ i kylen för att svalna.

Vaniljfyllning:

  1. Vispa smör, socker, vaniljsocker och vaniljpulver till jämn konsistens.

Sockerlag:

  1. Koka upp vatten och strösocker så att sockret smälter helt, låt svalna. Kavla ut degen till två rektanglar.
  2. Kavla ut degen till två rektanglar, ca 30 x 40 cm. Bred vaniljfyllningen på halva rektangeln och vik över andra halvan. Skär i remsor, ca 2 cm breda. Tvinna remsorna och rulla ihop till snurror. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ca 1 timme under bakduk.
  3. Sätt ugnen på 225°. Spritsa eller klicka flädercurd mitt på varje bulle. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Pensla med sockerlag direkt när de kommer ut ur ugnen. Strö över pärlsocker.

Tips

När man gör bulldeg kan det vara en vits att väga ingredienserna.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Eva

2021-10-02

Godaste bullarna. Rykande åtgång på kalasen! Väl värda jobbet.

Karolin

2020-07-14

Fantastiskt goda. Men tog sin tid att göra med långa jäsningstider