Ris à la Malta med björnbärscoulis
  • Tid 2 tim

Ris à la Malta med björnbärscoulis

3.61 (28 betyg)

En riktigt god variant på en oumbärlig nostalgirätt.

  • Tillagningstid 2 tim
  • Ingredienser 12

Ingredienser

8 portioner
  • 1.5 dl grötris
  • 3 dl vatten
  • 1 msk smör
  • 6 dl mjölk
  • 3 dl vispad grädde
  • 0.5 tsk salt
  • 1 kanelstång
  • 3 msk socker
  • 1 msk vaniljsocker
Björnbärscoulis:
  • 300 g björnbär
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl socker
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Mät upp ris, vatten, smör eller margarin och salt i en rymlig gryta. Koka upp och koka under lock på svag värme ca 10 minuter. Tillsätt mjölken lite i taget, rör om och låt gröten koka upp innan nästa mjölkskvätt hälls i. Lägg gärna i en eller två bitar hel kanel.

  2. 2

    Ställ sedan grytan, täckt med lock, på mycket svag värme så att gröten inte bränns. Låt gröten svälla utan omrörning ovanpå spisen ca 40 min eller i 100° ugnsvärme ca 1 timme. Låt gröten kallna, gärna över natten (i kylen).

Björnbärscoulis

  1. 1

    Blanda bär (spara gärna några till garnering), vin och socker i en kastrull. Låt alltsammans koka upp och sedan småputtra i cirka 15 min, tills såsen tjocknat något. Rör då och då. Låt svalna.

  2. 2

    Blanda den kalla gröten med vispad grädde, socker och vaniljsocker. Lägg upp i portionsskålar eller glas och skeda över avsvalnad coulis.

Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Lise Lotte

    Jättegott och ny smak med björnbären!