Ugnsbakad lax

Ugnsbakad lax

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(59)

Lax i ugn toppad med citron och dill, serveras med frisk jordgubbssalsa och krämig gurkyoghurt. Perfekt till buffén och sommarmiddag!

Tillagningstid: 35 min
Ugnstemperatur:175º
6 portioner
  • 1.2 kg laxfilé, med skinn
  • 2 tsk olja
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk grovmald svartpeppar
  • Till garnering
  • dill och citron
  • Gurkyoghurt
  • 1 liten gurka
  • 3 dl yoghurt 10%
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk finhackad persilja
  • salt
  • Jordgubbssalsa
  • 500 g jordgubbar
  • 0.5 lime, pressad saft
  • flingsalt
  • 15 myntablad
  • 0.5 tsk rosépeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Lägg laxen med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Pensla laxen med olja och krydda med salt och peppar. Tillaga laxen mitt i ugnen till en innertemperatur på 47°, ca 25 min. Tas tempen på den tjocka delen kan de som vill äta mer tillagad lax ta av den tunnare delen.
  3. Servera fisken med citron, färsk dill, gurkyoghurt och jordgubbssalsa.

Gurkyoghurt

  1. Skala ev gurkan och skär i tärningar. Blanda med yoghurt, vitlök, olja och persilja. Smaka av med salt.

Jordgubbssalsa

  1. Skär jordgubbarna i små bitar. Pressa över limesaften, salta och vänd ner strimlade myntablad. Smula ner rosépeppar efter smak.
Ugnsbakad lax
16 st
  • Ingredienser (16)
  • 1.2 kg laxfilé, med skinn
  • 2 tsk olja
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk grovmald svartpeppar
  • Till garnering
  • dill och citron
  • Gurkyoghurt
  • 1 liten gurka
  • 3 dl yoghurt 10%
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk finhackad persilja
  • salt
  • Jordgubbssalsa
  • 500 g jordgubbar
  • 0.5 lime, pressad saft
  • flingsalt
  • 15 myntablad
  • 0.5 tsk rosépeppar

Ugnsbakad lax

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(59)

Lax i ugn toppad med citron och dill, serveras med frisk jordgubbssalsa och krämig gurkyoghurt. Perfekt till buffén och sommarmiddag!

Tillagningstid: 35 min
Ugnstemperatur:175º
6 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Lägg laxen med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Pensla laxen med olja och krydda med salt och peppar. Tillaga laxen mitt i ugnen till en innertemperatur på 47°, ca 25 min. Tas tempen på den tjocka delen kan de som vill äta mer tillagad lax ta av den tunnare delen.
  3. Servera fisken med citron, färsk dill, gurkyoghurt och jordgubbssalsa.

Gurkyoghurt

  1. Skala ev gurkan och skär i tärningar. Blanda med yoghurt, vitlök, olja och persilja. Smaka av med salt.

Jordgubbssalsa

  1. Skär jordgubbarna i små bitar. Pressa över limesaften, salta och vänd ner strimlade myntablad. Smula ner rosépeppar efter smak.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Peter

2020-10-26

Lätt lagat och jätte gott

Benita

2020-08-22

Mycket gott med jordgubbssalsa till laxen. Perfekt bjudmat!