Ugnsbakad lax
  • Tid 35 min
  • Ugn 175º

Ugnsbakad lax

3.42 (26 betyg)

Recept av Lena Söderström och foto: Eva Hildén Smith

  • Tillagningstid 35 min
  • Ingredienser 16
  • Ugnstemperatur 175º

Ingredienser

6 portioner
  • 1.2 kg laxfilé, med skinn
  • 2 tsk olja
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk grovmald svartpeppar
Till garnering
  • dill och citron
Gurkyoghurt
  • 1 liten gurka
  • 3 dl yoghurt 10%
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk finhackad persilja
  • salt
Jordgubbssalsa
  • 500 g jordgubbar
  • 0.5 lime, pressad saft
  • flingsalt
  • 15 myntablad
  • 0.5 tsk rosépeppar
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 175°. Lägg laxen med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper.

  2. 2

    Pensla laxen med olja och krydda med salt och peppar. Tillaga laxen mitt i ugnen till en innertemperatur på 47°, ca 25 min. Tas tempen på den tjocka delen kan de som vill äta mer tillagad lax ta av den tunnare delen.

  3. 3

    Servera fisken med citron, färsk dill, gurkyoghurt och jordgubbssalsa.

Gurkyoghurt

  1. 1

    Skala ev gurkan och skär i tärningar. Blanda med yoghurt, vitlök, olja och persilja. Smaka av med salt.

Jordgubbssalsa

  1. 1

    Skär jordgubbarna i små bitar. Pressa över limesaften, salta och vänd ner strimlade myntablad. Smula ner rosépeppar efter smak.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar