Havtornsgravad lax med ättiksmajonnäs

Havtornsgravad lax med ättiksmajonnäs

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(0)

Tillagningstid: 5 min + 2 dygn i kyl
8 bufféportioner
  • 600 g laxsida med skinn
  • 3 msk strösocker
  • 2 dl havtorn
  • 1.5 msk salt
  • Ättiksmajonnäs:
  • 2 äggulor
  • 0.5 msk strösocker
  • 1 tsk svensk senap
  • 2 dl neutral olja
  • 1 tsk finrivet apelsinskal
  • salt

Gör så här

  1. Blanda socker och salt. Gnid in laxen med blandningen och lägg i en form. Täck laxen med tinade havtorn. Tryck till lite så att bären spricker och täck formen ordentligt med plast. Låt stå i kylen ca 2 dygn. Vänd runt laxen någon gång per dag. Torka bort rester av marinaden vid servering och skär laxen i tunna sneda skivor.
  2. Vispa äggulor med socker, ättika och senap. Häll i oljan i en tunn stråle under konstant vispning tills det blir en tjock majonnäs. Smaka av med salt och ev rivet apelsinskal. Servera såsen till laxen.

Servering

Garnera gärna med havtorn, apelsinskal och stjärnanis.

Tips

Byt havtorn mot riven försk rödbeta för att få en rosa fin kant på laxen.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Havtornsgravad lax med ättiksmajonnäs
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 600 g laxsida med skinn
  • 3 msk strösocker
  • 2 dl havtorn
  • 1.5 msk salt
  • Ättiksmajonnäs:
  • 2 äggulor
  • 0.5 msk strösocker
  • 1 tsk svensk senap
  • 2 dl neutral olja
  • 1 tsk finrivet apelsinskal
  • salt

Havtornsgravad lax med ättiksmajonnäs

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(0)

Tillagningstid: 5 min + 2 dygn i kyl
8 bufféportioner

Gör så här

  1. Blanda socker och salt. Gnid in laxen med blandningen och lägg i en form. Täck laxen med tinade havtorn. Tryck till lite så att bären spricker och täck formen ordentligt med plast. Låt stå i kylen ca 2 dygn. Vänd runt laxen någon gång per dag. Torka bort rester av marinaden vid servering och skär laxen i tunna sneda skivor.
  2. Vispa äggulor med socker, ättika och senap. Häll i oljan i en tunn stråle under konstant vispning tills det blir en tjock majonnäs. Smaka av med salt och ev rivet apelsinskal. Servera såsen till laxen.

Servering

Garnera gärna med havtorn, apelsinskal och stjärnanis.

Tips

Byt havtorn mot riven försk rödbeta för att få en rosa fin kant på laxen.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!