Senapssill och lingonsill

Senapssill och lingonsill

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(17)

Klassiska tillbehöret till högtidernas buffébord, men lika gott att äta året runt.

Tillagningstid: 1 dygn + 6 timmar 30 minuter
2,5 dl
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 4 st sillfiléer
  • Lag:
  • 1.5 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 5 msk ättiksprit (12 %)
  • 1 krm krossade kryddpepparkorn (eller efter smak)
  • 1 lagerblad
  • 1 liten morot i slantar
  • 1 röd lök i tunna skivor
  • Senapssås:
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl svensk senap
  • 1 dl majs- eller rapsolja
  • 0.5 dl hackad dill
  • 4 inlagda sillfiléer skurna i bitar
  • Lingonsill:
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 8 svartpepparkorn, krossade
  • 1 råströsocker
  • 1 dl vatten
  • 1 röd lök, tunt skivad
  • 1 dl rårörda lingon
  • 4 inlagda sillfiléer, skurna i bitar

Gör så här

  1. Köp antingen urvattnade sillfiléer som du spolar av i kallt vatten innan användning eller filéer från tunna som du spolar av och sedan låter ligga i kallt vatten cirka 1 dygn.

Inlagd sill

  1. Koka upp vatten med socker, ättika, peppar och lagerblad. Låt kallna. Skär filéerna i 2 centimeter breda bitar. Lägg dem i en burk med morot, lök och gärna ett extra lagerblad. Häll över lagen. Låt stå övertäckt i kyl i 1 dygn. Den inlagda sillen kan också användas till andra sorters inläggningar. Se förslag nedan.
  2. Häll av lagen och blanda sillen med någon av såserna och låt dra övertäckt i kylskåp 6-8 timmar.

Senapssill

  1. Rör ut socker och salt med vinägern så att det löser sig. Rör ner senapen och vispa ner oljan i en tunn stråle så att såsen tjocknar. Vänd ner dillen. Blanda sill och sås.

Lingonsill

  1. Blanda vinäger, peppar, socker och vatten i en kastrull. Koka tills sockret löst sig. Lägg i löken och lingonen och låt svalna. Häll över sillen.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Jordgubbssallad med varmrökt lax

Betyg
Betyg
(85)
Senapssill och lingonsill
21 st
  • Ingredienser (21)
  • 4 st sillfiléer
  • Lag:
  • 1.5 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 5 msk ättiksprit (12 %)
  • 1 krm krossade kryddpepparkorn (eller efter smak)
  • 1 lagerblad
  • 1 liten morot i slantar
  • 1 röd lök i tunna skivor
  • Senapssås:
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl svensk senap
  • 1 dl majs- eller rapsolja
  • 0.5 dl hackad dill
  • 4 inlagda sillfiléer skurna i bitar
  • Lingonsill:
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 8 svartpepparkorn, krossade
  • 1 råströsocker
  • 1 dl vatten
  • 1 röd lök, tunt skivad
  • 1 dl rårörda lingon
  • 4 inlagda sillfiléer, skurna i bitar

Senapssill och lingonsill

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(17)

Klassiska tillbehöret till högtidernas buffébord, men lika gott att äta året runt.

Tillagningstid: 1 dygn + 6 timmar 30 minuter
2,5 dl
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Köp antingen urvattnade sillfiléer som du spolar av i kallt vatten innan användning eller filéer från tunna som du spolar av och sedan låter ligga i kallt vatten cirka 1 dygn.

Inlagd sill

  1. Koka upp vatten med socker, ättika, peppar och lagerblad. Låt kallna. Skär filéerna i 2 centimeter breda bitar. Lägg dem i en burk med morot, lök och gärna ett extra lagerblad. Häll över lagen. Låt stå övertäckt i kyl i 1 dygn. Den inlagda sillen kan också användas till andra sorters inläggningar. Se förslag nedan.
  2. Häll av lagen och blanda sillen med någon av såserna och låt dra övertäckt i kylskåp 6-8 timmar.

Senapssill

  1. Rör ut socker och salt med vinägern så att det löser sig. Rör ner senapen och vispa ner oljan i en tunn stråle så att såsen tjocknar. Vänd ner dillen. Blanda sill och sås.

Lingonsill

  1. Blanda vinäger, peppar, socker och vatten i en kastrull. Koka tills sockret löst sig. Lägg i löken och lingonen och låt svalna. Häll över sillen.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Jordgubbssallad med varmrökt lax

Betyg
Betyg
(85)