Inkokt lax med äpple och fläder
  • Tid 30 min + tid att kallna

Inkokt lax med äpple och fläder

4.2 (5 betyg)

Ingen annan tillagningsteknik gör lax saftigare och smakligare än inkokning, och ser du bara till att lagen inte svalnar alltför snabbt sedan du slagit den över laxen så kan du inte misslyckas. I det här receptet kokar du lagen på sötfruktig fläder och syrlig äppelcidervinäger. Väldigt somrigt, väldigt gott. / Lotta Lundgren

  • Tillagningstid 30 min + tid att kallna
  • Ingredienser 17

Ingredienser

8 portioner
  • 1 kg laxfilé, helst mittbiten
  • 1 liter vatten
  • 1.5 dl vitvinsvinäger
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 msk salt
  • 4 lagerblad
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 gul lök, skivad
  • 1 citron, skivad
Gurksallad
  • 125 g rädisor
  • 1 gurka
  • 2 gröna äpplen
  • 0.5 dl koncentrerad flädersaft
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk rapsolja, gärna kallpressad
  • 0.25 tsk salt
Till servering
  • färskpotatis
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skär bort skinnet om det är kvar på laxen. Dela laxsidan längs mitten och skär i ca 3 cm tjocka bitar.

  2. 2

    Koka upp vatten, vinäger, socker, salt, lagerblad och kryddpeppar. Lägg i lök och citronskivor.

  3. 3

    Fördela laxbitarna i en värmetålig form och häll över den kokande lagen. Täck ev med plast och låt laxen svalna i lagen.

Gurksallad:

  1. 1

    Skiva rädisor och gurka lövtunt, använd gärna mandolin eller osthyvel. Tärna äpplena mycket fint. Blanda en vinägrette av flädersaft, vinäger och olja. Vänd runt grönsakerna med vinägretten och smaka av med salt.

  2. 2

    Lägg upp gurksalladen på ett serveringsfat och fördela laxbitarna ovanpå. Servera på buffébordet eller med kokt färsk potatis.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar