Inkokt lax med äpple och fläder

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(6)

Ingen annan tillagningsteknik gör lax saftigare och smakligare än inkokning, och ser du bara till att lagen inte svalnar alltför snabbt sedan du slagit den över laxen så kan du inte misslyckas. Väldigt somrigt, väldigt gott. / Lotta Lundgren

Tillagningstid: 30 min + tid att kallna
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 kg laxfilé, helst mittbiten
  • 2 msk salt
  • 1 gul lök, skivad
  • 10 kryddpepparkorn
  • 4 lagerblad
  • 1.5 dl strösocker
  • 1.5 dl vitvinsvinäger
  • 1 liter vatten
  • 1 citron, skivad
  • Gurksallad
  • 3 msk rapsolja, gärna kallpressad
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 0.5 dl koncentrerad flädersaft
  • 2 gröna äpplen
  • 1 gurka
  • 125 g rädisor
  • 0.25 tsk salt
  • Till servering
  • färskpotatis

Gör så här

  1. Skär bort skinnet om det är kvar på laxen. Dela laxsidan längs mitten och skär i ca 3 cm tjocka bitar.
  2. Koka upp vatten, vinäger, socker, salt, lagerblad och kryddpeppar. Lägg i lök och citronskivor.
  3. Fördela laxbitarna i en värmetålig form och häll över den kokande lagen. Täck ev med plast och låt laxen svalna i lagen.

Gurksallad:

  1. Skiva rädisor och gurka lövtunt, använd gärna mandolin eller osthyvel. Tärna äpplena mycket fint. Blanda en vinägrette av flädersaft, vinäger och olja. Vänd runt grönsakerna med vinägretten och smaka av med salt.
  2. Lägg upp gurksalladen på ett serveringsfat och fördela laxbitarna ovanpå. Servera på buffébordet eller med kokt färsk potatis.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Tre påsksnittar

Betyg
Betyg
(27)
Spara recept

Ugnsstekt lax med saffransquinoa, brysselkål och russin

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Jordgubbssallad med varmrökt lax

Betyg
Betyg
(85)
Spara recept

Tomat- och kaprissill med körsbärstomater

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Krämig rucolasill

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Lax- och gösceviche

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Matjessill med medelhavssmaker

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Lax- och spenatpaj

Betyg
Betyg
(104)
17 st
  • Ingredienser (17)
  • 1 kg laxfilé, helst mittbiten
  • 2 msk salt
  • 1 gul lök, skivad
  • 10 kryddpepparkorn
  • 4 lagerblad
  • 1.5 dl strösocker
  • 1.5 dl vitvinsvinäger
  • 1 liter vatten
  • 1 citron, skivad
  • Gurksallad
  • 3 msk rapsolja, gärna kallpressad
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 0.5 dl koncentrerad flädersaft
  • 2 gröna äpplen
  • 1 gurka
  • 125 g rädisor
  • 0.25 tsk salt
  • Till servering
  • färskpotatis

Inkokt lax med äpple och fläder

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(6)

Ingen annan tillagningsteknik gör lax saftigare och smakligare än inkokning, och ser du bara till att lagen inte svalnar alltför snabbt sedan du slagit den över laxen så kan du inte misslyckas. Väldigt somrigt, väldigt gott. / Lotta Lundgren

Tillagningstid: 30 min + tid att kallna
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skär bort skinnet om det är kvar på laxen. Dela laxsidan längs mitten och skär i ca 3 cm tjocka bitar.
  2. Koka upp vatten, vinäger, socker, salt, lagerblad och kryddpeppar. Lägg i lök och citronskivor.
  3. Fördela laxbitarna i en värmetålig form och häll över den kokande lagen. Täck ev med plast och låt laxen svalna i lagen.

Gurksallad:

  1. Skiva rädisor och gurka lövtunt, använd gärna mandolin eller osthyvel. Tärna äpplena mycket fint. Blanda en vinägrette av flädersaft, vinäger och olja. Vänd runt grönsakerna med vinägretten och smaka av med salt.
  2. Lägg upp gurksalladen på ett serveringsfat och fördela laxbitarna ovanpå. Servera på buffébordet eller med kokt färsk potatis.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Tre påsksnittar

Betyg
Betyg
(27)
Spara recept

Ugnsstekt lax med saffransquinoa, brysselkål och russin

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Jordgubbssallad med varmrökt lax

Betyg
Betyg
(85)
Spara recept

Tomat- och kaprissill med körsbärstomater

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Krämig rucolasill

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Lax- och gösceviche

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Matjessill med medelhavssmaker

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Lax- och spenatpaj

Betyg
Betyg
(104)