Inkokt lax med äpple och fläder

Inkokt lax med äpple och fläder

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(7)

Inkokt lax till påsk, midsommar eller buffén. Ingen annan tillagningsteknik gör lax saftigare och smakligare än inkokning, se bara till att lagen inte svalnar alltför snabbt när du slagit den över laxen.

Tillagningstid: 30 min + tid att kallna
8 portioner
  • 1 kg laxfilé, helst mittbiten
  • 1 liter vatten
  • 1.5 dl vitvinsvinäger
  • 1.5 dl strösocker
  • 4 lagerblad
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 gul lök, skivad
  • 1 citron, skivad
  • 2 msk salt
  • Gurksallad
  • 125 g rädisor
  • 1 gurka
  • 2 gröna äpplen
  • 0.5 dl koncentrerad flädersaft
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk rapsolja, gärna kallpressad
  • 0.25 tsk salt
  • Till servering
  • färskpotatis

Gör så här

  1. Skär bort skinnet om det är kvar på laxen. Dela laxsidan längs mitten och skär i ca 3 cm tjocka bitar.
  2. Koka upp vatten, vinäger, socker, salt, lagerblad och kryddpeppar. Lägg i lök och citronskivor.
  3. Fördela laxbitarna i en värmetålig form och häll över den kokande lagen. Täck ev med plast och låt laxen svalna i lagen.

Gurksallad:

  1. Skiva rädisor och gurka lövtunt, använd gärna mandolin eller osthyvel. Tärna äpplena mycket fint. Blanda en vinägrette av flädersaft, vinäger och olja. Vänd runt grönsakerna med vinägretten och smaka av med salt.
  2. Lägg upp gurksalladen på ett serveringsfat och fördela laxbitarna ovanpå. Servera på buffébordet eller med kokt färsk potatis.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Inkokt lax med äpple och fläder
17 st
  • Ingredienser (17)
  • 1 kg laxfilé, helst mittbiten
  • 1 liter vatten
  • 1.5 dl vitvinsvinäger
  • 1.5 dl strösocker
  • 4 lagerblad
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 gul lök, skivad
  • 1 citron, skivad
  • 2 msk salt
  • Gurksallad
  • 125 g rädisor
  • 1 gurka
  • 2 gröna äpplen
  • 0.5 dl koncentrerad flädersaft
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk rapsolja, gärna kallpressad
  • 0.25 tsk salt
  • Till servering
  • färskpotatis

Inkokt lax med äpple och fläder

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(7)

Inkokt lax till påsk, midsommar eller buffén. Ingen annan tillagningsteknik gör lax saftigare och smakligare än inkokning, se bara till att lagen inte svalnar alltför snabbt när du slagit den över laxen.

Tillagningstid: 30 min + tid att kallna
8 portioner

Gör så här

  1. Skär bort skinnet om det är kvar på laxen. Dela laxsidan längs mitten och skär i ca 3 cm tjocka bitar.
  2. Koka upp vatten, vinäger, socker, salt, lagerblad och kryddpeppar. Lägg i lök och citronskivor.
  3. Fördela laxbitarna i en värmetålig form och häll över den kokande lagen. Täck ev med plast och låt laxen svalna i lagen.

Gurksallad:

  1. Skiva rädisor och gurka lövtunt, använd gärna mandolin eller osthyvel. Tärna äpplena mycket fint. Blanda en vinägrette av flädersaft, vinäger och olja. Vänd runt grönsakerna med vinägretten och smaka av med salt.
  2. Lägg upp gurksalladen på ett serveringsfat och fördela laxbitarna ovanpå. Servera på buffébordet eller med kokt färsk potatis.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!