Torskrygg bourguignon
  • Tid 50 min

Torskrygg bourguignon

3.67 (3 betyg)

Torsk med smaker från den klassiska köttgrytan beskrivs bäst med ett ord. Urgott. Recept av Nils Molinder

  • Tillagningstid 50 min
  • Ingredienser 15

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g torskrygg
  • 1 tsk salt
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 150 g champinjoner, kvartade
  • 8 steklökar, skalade
  • smör, till stekning
  • 1 dl vetemjöl
  • 4 dl rött vin
  • 2 timjankvistar
  • 100 g smör
Potatispuré
  • 1 kg potatis, skalad
  • 50 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk salt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Potatispuré: Koka potatisen i saltat vatten. Mosa och tillsätt smör, mjölk, grädde och salt. Rör kraftigt till en krämig, slät puré. Skär torsken i fyra bitar och salta.

  2. 2

    Skär bort den hårda svålen på fläsket och tärna sedan i 1 x 1 cm stora bitar. Stek fläsket i het stekpanna till fin färg. Tillsätt svamp, lök och smör och stek ytterligare ca 10 min på medelvärme.

  3. 3

    Vänd torsken i mjöl och stek sedan i het stekpanna i smör till fin färg på båda sidor. Häll i vinet och lägg i timjankvistarna. Sänk temperaturen. Klicka i smöret efter 3–5 min. Låt puttra i pannan 2–3 min till.

  4. 4

    Lyft upp bitarna och lägg på tallrikar. Låt såsen puttra några minuter till. Fördela svamp- och fläsksteket ovanpå fisken och häll över såsen. Servera med potatispurén och garnera med timjan eller persilja.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Skaka försiktigt på stekpannan samtidigt som du lägger ner mjölpanerad fisk. Då hinner det bildas en fin stekyta som gör att fisken inte fastnar.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

7 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Coop

    Hej Ida! Vi länkade dit när ingredienserna under en period inte var synliga. Men nu är ingredienserna tillbaka och vi kommer ta bort kommentaren med länken. Receptet här ovan stämmer :) /Elsa, webbredaktör

  • Ida Tolf

    Följde länken och det är ju samma ingredienser även där?

  • Gabriella

    Märkligt recept. Såsen som enligt ingredienslistan består av enbart rödvin, timjan och smör smakade, just det, varmt rödvin. Såsen var extremt rinnig med en oaptitlig lila färg. Blev lite bättre när jag adderade salt, peppar, fiskbuljong och redning, men detta recept är inget jag kommer laga igen.

  • Lars-Olov

    Jättebra recept. Fisken bör ha en innertemperatur på 46-50 grader

Visa fler