Tomatsoppa och toast fylld med parmesan- och cannellinikräm
  • Tid 30 min

Tomatsoppa och toast fylld med parmesan- och cannellinikräm

4 (12 betyg)

Tomatsoppan är mild och krämig. Med en matig toast är det perfekt lunch- eller middagsmat. Eller varför inte i utflyktstermosen?

  • Tillagningstid 30 min
  • Ingredienser 19

Ingredienser

4 portioner
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 msk smör
  • 800 g krossade tomater
  • 2.5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl crème fraiche
  • 0.5 dl finhackad timjan
  • honung eller socker
  • salt, svartpeppar
  • 1 dl pumpakärnor, till servering
Toast med parmesan- och cannellinikräm
  • 2 dl cannellinibönor, avsköljda
  • 0.5 dl olivolja
  • 50 g riven parmesan
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 1 msk finhackad basilika
  • salt, svartpeppar
  • 4 stora skivor formbröd
  • olivolja eller smör till stekning
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Fräs lök och vitlök mjuka i smör i en kastrull. Tillsätt krossade tomater, vatten och buljongtärning. Låt småputtra ca 10 min.

  2. 2

    Mixa soppan slät och vispa i crème fraiche och timjan. Värm upp och smaka av med honung, salt och peppar. Rosta pumpakärnorna i torr stekpanna till fin färg. Salta.

Cannellinikräm:

  1. 1

    Mixa bönorna med olja, parmesan och citronsaft till en slät kräm med stavmixer eller i matberedare. Rör ner basilikan och smaka av med salt och peppar.

Toast:

  1. 1

    Bred röran på två av bröden. Lägg på de andra bröden och stek dem på båda sidor i olivolja eller smör tills de är gyllene och frasiga. Dela i halvor. Toppa soppan med pumpakärnor och servera med toasten.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Toppa soppan med rostade pumpakärnor för knaprighet.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

3 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Annica

    En mycket god och lättgjord soppa. Jag mixade inte den och tog matlagningsgrädde i. Till toasten använde jag stora vita bönor och det blev som helhet en god torsdagsmåltid.

  • Linn

    Soppan blev jättegod! Det kommer jag göra om flera gånger. Enkel att göra också (skvätte dock rejält när använde stavmixer, så jag mixade den bara litegrann, gick bra det med). Använde matlagningsgrädde isf creme fraiche och två stora nypor torkad timjan (gissningsvis ca 2 tsk) istället för färsk - för att jag inte hade det hemma. Använde "stora vita bönor" istället för cannellini eftersom inte hade dem hemma... blev inte överförtjust i den röran.. så kommer pröva igen när köpt de andra bönorna. Använde en mycket god parmesan, god olivolja mm så antar det var större skillnad i smak på bönorna än jag räknade med. Lade pumpakärnor i soppan, det var ok - kommer ev pröva rosta dem nästa gång för att se om det blir godare. Soppan i sig blev iallafall riktigt bra. Mums!

  • Cecilia

    Jättegott!