Tomatrisotto

Tomatrisotto

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(25)

En färgsprakande vegetarisk risotto med solmogna tomater, parmesan och färsk basilika. Utmärkt när man vill sätta guldkant på middagen.

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner
  • 7 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 3 dl vitt vin
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 1 finhackad gul lök
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 4 dl avorioris
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 dl riven parmesanost
  • 500 g tomater tomater gärna i olika storlekar och färg
  • 1 kruka basilika
  • 0.5 tsk salt

Gör så här

  1. Koka upp vatten och en buljongtärning i en kastrull, tillsätt vinet.
  2. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Bryn lök, vitlök och ris cirka 5 minuter utan att det tar färg.
  3. Häll ungefär en tredjedel av vätskan på riset och låt koka på låg värme 20–30 minuter. Tillsätt resten av vätskan lite grann i taget under omrörning. Salta och peppra.
  4. Vänd ner parmesanost, tomater och basilika.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lina

2022-07-24

Urgott! Bytte ut smör och ost mot veganska alternativ och tillsatte på slutet kubad marinerad tofu - m u m s!

Karl

2016-07-10

Blev jättekonstigt när man vände ner hela krukan med basilika. Smakade jord och plast ...

Anna

2012-10-03

Klart godkänt av alla i familjen. 2 st buljongtärningar är i mitt tycke ett måste och tomater med mycket smak. Jag använde hälften svensk odlade Flavorino-tomater och andra hälften vanliga svenska tomater. Skillanden kändes väldigt tydligt. Denna rätt kommer serveras fler gånger när det är tomatsäsong.

copper penny

2012-08-12

Använde vatten istället för vinmängden, ökade också till 1,5 msk Knorr grönsaksbuljong (pulver) vilket ger mer smak. 1 st fint tärnade morötter som läggs ner ca 5 minuter innan färdigkokt passar bra i smak och gör den mer mättande. Smulad fetaost ovanpå vid servering...mmm, gott! Verkar som att tomatsorten spelar stor roll för slutresultatet. Delade Romantica-tomater blev perfekt, vanliga kvisttomater gav för lite syra tyckte jag. Jag gillar mer sälta och strödde även över liiite, lite flingsalt :)

Malin

2012-04-25

Lätt och fräsch men lite smaklös. Kanske tillsätta ytterligare någon mer smakrik ost (fast då är den inte lika lätt...) eller någon mer grönsak.

Tomatrisotto
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 7 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 3 dl vitt vin
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 1 finhackad gul lök
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 4 dl avorioris
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 dl riven parmesanost
  • 500 g tomater tomater gärna i olika storlekar och färg
  • 1 kruka basilika
  • 0.5 tsk salt

Tomatrisotto

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(25)

En färgsprakande vegetarisk risotto med solmogna tomater, parmesan och färsk basilika. Utmärkt när man vill sätta guldkant på middagen.

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Gör så här

  1. Koka upp vatten och en buljongtärning i en kastrull, tillsätt vinet.
  2. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Bryn lök, vitlök och ris cirka 5 minuter utan att det tar färg.
  3. Häll ungefär en tredjedel av vätskan på riset och låt koka på låg värme 20–30 minuter. Tillsätt resten av vätskan lite grann i taget under omrörning. Salta och peppra.
  4. Vänd ner parmesanost, tomater och basilika.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lina

2022-07-24

Urgott! Bytte ut smör och ost mot veganska alternativ och tillsatte på slutet kubad marinerad tofu - m u m s!

Karl

2016-07-10

Blev jättekonstigt när man vände ner hela krukan med basilika. Smakade jord och plast ...

Anna

2012-10-03

Klart godkänt av alla i familjen. 2 st buljongtärningar är i mitt tycke ett måste och tomater med mycket smak. Jag använde hälften svensk odlade Flavorino-tomater och andra hälften vanliga svenska tomater. Skillanden kändes väldigt tydligt. Denna rätt kommer serveras fler gånger när det är tomatsäsong.

copper penny

2012-08-12

Använde vatten istället för vinmängden, ökade också till 1,5 msk Knorr grönsaksbuljong (pulver) vilket ger mer smak. 1 st fint tärnade morötter som läggs ner ca 5 minuter innan färdigkokt passar bra i smak och gör den mer mättande. Smulad fetaost ovanpå vid servering...mmm, gott! Verkar som att tomatsorten spelar stor roll för slutresultatet. Delade Romantica-tomater blev perfekt, vanliga kvisttomater gav för lite syra tyckte jag. Jag gillar mer sälta och strödde även över liiite, lite flingsalt :)

Malin

2012-04-25

Lätt och fräsch men lite smaklös. Kanske tillsätta ytterligare någon mer smakrik ost (fast då är den inte lika lätt...) eller någon mer grönsak.