Sötpotatis- och kikärtsgryta med saffran
  • Tid 25 min

Sötpotatis- och kikärtsgryta med saffran

4.12 (40 betyg)

En vegetarisk gryta med sötpotatis, zucchini, lök och tomater.

  • Tillagningstid 25 min
  • Ingredienser 18

Ingredienser

4 portioner
  • 350 g tärnad sötpotatis
  • 1 klyftad gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 0.5 g saffran
  • 2 krm kajennpeppar
  • 3 dl vatten
  • 800 g hela tomater, 2 burkar
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 0.5 tsk torkad timjan
  • 400 g kikärtor, 1 burk
  • 0.5 tärnad zucchini
  • 0.5 tsk salt
Aioli:
  • 2 ägg, endast gulan
  • 1 tsk fransk senap
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 dl neutral olja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 0.5 tsk salt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Hetta upp en gryta eller kastrull med olja i. Stek sötpotatis, lök, saffran och kajennpeppar på medelvärme under omrörning.

  2. 2

    Tillsätt vatten, tomater, buljongtärningar och timjan. Låt sjuda 25 min under lock.

  3. 3

    Tillsätt kikärtor och zucchini och låt sjuda 5–8 min. Smaka ev av med mer salt.

Aioli

  1. 1

    Vispa ihop äggulor, senap och vitvinsvinäger. Häll ner olja i en tunn stråle under vispning tills en tjock konsistens.

  2. 2

    Rör ner vitlök och smaka av med salt. Servera grytan med en klick aioli och bröd.

Sätt ett betyg

7 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Linnea

    Riktigt god och uppskattad av alla! Enkel och snabbt att laga. Kommer definitivt göra igen. För oss räckte det precis till 4 personer men då med baguette till och sedan efterrätt. Kan vara något att tänka på om man är ett hungrigt sällskap.

  • Eva

    Väldigt god, och lätt att variera. Jag bytte ut aiolin mot chèvrecreme till och det var också väldigt gott.

  • Lotta Olsson

    Fantastiskt god gryta som går att spara och är lika god dagen därpå.

  • Rebecca

    Skippa senapen i aiolin om du inte gillar senap - det blir väldigt skarpt och tar över. Annars - jättegod och mustig gryta!

Visa fler