Solrosbröd
  • Ugn 225-275º

Solrosbröd

3.55 (11 betyg)

  • Ingredienser 7
  • Ugnstemperatur 225-275º

Ingredienser

2 stora bröd eller 24 portionsbröd
  • 50 g margarin eller ½ dl olja eller flytande margarin
  • 5 dl mjölk eller vatten
  • 50 g jäst
  • 1.5 tsk salt
  • 2 msk sirap
  • 3 dl solrosfrön
  • 13 dl rågsikt eller vetemjöl
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    De stora bröden bakas ut i form av solrosor. Bröden blir dekorativa och passar bra som brytbröd på ett buffébord.

  2. 2

    Smält det fasta margarinet i en kastrull. Häll i mjölken eller vattnet och värm till 37°C (fingervarmt). Olja och flytande margarin behöver inte värmas.

  3. 3

    Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, ev olja eller flytande margarin, salt, sirap, solrosfrö och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.

  4. 4

    Jäs degen övertäckt ca 30 min. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.

  5. 5

    Stora bröd: Dela degen i 2 delar. Forma dem till runda kakor, ca 20 cm i diameter. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Skär eller klipp runt kanten så att bröden ser ut som solrosor.

  6. 6

    Jäs under bakduk ca 30 min. Värm ugnen till 275°C.

  7. 7

    Pensla bröden med vatten. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen. Sänk samtidigt temperaturen till 225°C. Grädda 20-25 min. Den höga temperaturen och vattnet gör att skorpan blir spröd. Låt brödet kallna på galler under bakduk.

  8. 8

    Portionsbröd: Dela degen i 2 delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 12 bitar. Rulla dem till bullar. Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper.

  9. 9

    Jäs under bakduk ca 30 min. Värm ugnen till 225°C. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar