Smörgifflar

Smörgifflar

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(7)

Lyxiga gifflar som påminner lite om croissanter. Perfekt till helgfrukosten eller som eftermiddagsfika. Recept av Fredrik Nylén.

Tillagningstid: 50 min + ca 1 tim jästid
Ugnstemperatur:225º
32 stycken
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl special (780g)
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • Utbakning och topping
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg
  • 2 msk vallmofrön

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke eller degblandare. Värm mjölken till 37°, häll över jästen och rör om tills den smält.
  2. Tillsätt socker, salt, vetemjöl och smör. Arbeta till en smidig deg som lossnar från kanterna, minst 5 min. Täck med bakduk. Låt jäsa 30–40 min.
  3. Dela degen i åtta lika stora bitar. Kavla degbitarna till rundlar, ca 30 cm i diameter.
  4. Bred smör på fyra av degbitarna och lägg de andra degbitarna ovanpå. Skär varje rundel i åtta tårtbitar med en pizzaskärare eller vass kniv.
  5. Rulla ihop från kantsidan. Lägg på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Vik in ändarna mot varandra. Låt jäsa under duk ca 30 min.
  6. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg. Strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen till fin färg, 8–10 min. Låt svalna på galler.

Tips

Servera som de är eller med smör och en god marmelad.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-07-12

Visst är de goda, Kristin? :)

Kristin

2022-07-11

Mycket goda!

Checkbox Coop

2022-02-25

Vad roligt att höra, Carola!

Carola

2022-02-23

mina blev fantastiskt goda fast jag bytte ut strösocker till 1 msk vaniljsocker i utbakning. Bytte ut mjölk till vatten och hälften av vete mjöl till råg mjöl. Barnen och grannarna älska dom

Smörgifflar
9 st
  • Ingredienser (9)
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl special (780g)
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • Utbakning och topping
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg
  • 2 msk vallmofrön

Smörgifflar

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(7)

Lyxiga gifflar som påminner lite om croissanter. Perfekt till helgfrukosten eller som eftermiddagsfika. Recept av Fredrik Nylén.

Tillagningstid: 50 min + ca 1 tim jästid
Ugnstemperatur:225º
32 stycken

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke eller degblandare. Värm mjölken till 37°, häll över jästen och rör om tills den smält.
  2. Tillsätt socker, salt, vetemjöl och smör. Arbeta till en smidig deg som lossnar från kanterna, minst 5 min. Täck med bakduk. Låt jäsa 30–40 min.
  3. Dela degen i åtta lika stora bitar. Kavla degbitarna till rundlar, ca 30 cm i diameter.
  4. Bred smör på fyra av degbitarna och lägg de andra degbitarna ovanpå. Skär varje rundel i åtta tårtbitar med en pizzaskärare eller vass kniv.
  5. Rulla ihop från kantsidan. Lägg på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Vik in ändarna mot varandra. Låt jäsa under duk ca 30 min.
  6. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg. Strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen till fin färg, 8–10 min. Låt svalna på galler.

Tips

Servera som de är eller med smör och en god marmelad.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-07-12

Visst är de goda, Kristin? :)

Kristin

2022-07-11

Mycket goda!

Checkbox Coop

2022-02-25

Vad roligt att höra, Carola!

Carola

2022-02-23

mina blev fantastiskt goda fast jag bytte ut strösocker till 1 msk vaniljsocker i utbakning. Bytte ut mjölk till vatten och hälften av vete mjöl till råg mjöl. Barnen och grannarna älska dom