
Smörgifflar
Lyxiga gifflar som påminner lite om croissanter. Perfekt till helgfrukosten eller som eftermiddagsfika. Recept av Fredrik Nylén.
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 0.5 dl strösocker
- 1 tsk salt
- 13 dl vetemjöl special (780g)
- 100 g smör, rumsvarmt
- Utbakning och topping
- 100 g smör, rumsvarmt
- 1 ägg
- 2 msk vallmofrön
Gör så här
- Smula jästen i en bunke eller degblandare. Värm mjölken till 37°, häll över jästen och rör om tills den smält.
- Tillsätt socker, salt, vetemjöl och smör. Arbeta till en smidig deg som lossnar från kanterna, minst 5 min. Täck med bakduk. Låt jäsa 30–40 min.
- Dela degen i åtta lika stora bitar. Kavla degbitarna till rundlar, ca 30 cm i diameter.
- Bred smör på fyra av degbitarna och lägg de andra degbitarna ovanpå. Skär varje rundel i åtta tårtbitar med en pizzaskärare eller vass kniv.
- Rulla ihop från kantsidan. Lägg på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Vik in ändarna mot varandra. Låt jäsa under duk ca 30 min.
- Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg. Strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen till fin färg, 8–10 min. Låt svalna på galler.
Tips

Servera som de är eller med smör och en god marmelad.
Smörgifflar
Lyxiga gifflar som påminner lite om croissanter. Perfekt till helgfrukosten eller som eftermiddagsfika. Recept av Fredrik Nylén.
Gör så här
- Smula jästen i en bunke eller degblandare. Värm mjölken till 37°, häll över jästen och rör om tills den smält.
- Tillsätt socker, salt, vetemjöl och smör. Arbeta till en smidig deg som lossnar från kanterna, minst 5 min. Täck med bakduk. Låt jäsa 30–40 min.
- Dela degen i åtta lika stora bitar. Kavla degbitarna till rundlar, ca 30 cm i diameter.
- Bred smör på fyra av degbitarna och lägg de andra degbitarna ovanpå. Skär varje rundel i åtta tårtbitar med en pizzaskärare eller vass kniv.
- Rulla ihop från kantsidan. Lägg på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Vik in ändarna mot varandra. Låt jäsa under duk ca 30 min.
- Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg. Strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen till fin färg, 8–10 min. Låt svalna på galler.
Tips

Servera som de är eller med smör och en god marmelad.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2022-07-12
Visst är de goda, Kristin? :)
2022-07-11
Mycket goda!
2022-02-25
Vad roligt att höra, Carola!
2022-02-23
mina blev fantastiskt goda fast jag bytte ut strösocker till 1 msk vaniljsocker i utbakning. Bytte ut mjölk till vatten och hälften av vete mjöl till råg mjöl. Barnen och grannarna älska dom
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2022-07-12
Visst är de goda, Kristin? :)
Kristin
2022-07-11
Mycket goda!
2022-02-25
Vad roligt att höra, Carola!
Carola
2022-02-23
mina blev fantastiskt goda fast jag bytte ut strösocker till 1 msk vaniljsocker i utbakning. Bytte ut mjölk till vatten och hälften av vete mjöl till råg mjöl. Barnen och grannarna älska dom