Smördegsflan med getostkräm, rödbetor och picklad lök

Smördegsflan med getostkräm, rödbetor och picklad lök

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(16)

Rödbetor och getost är en välbeprövad kombo. Du bara måste prova denna härliga paj! Recept av Lena Söderström.

Tillagningstid: 40 min
Ugnstemperatur:200º
8 bufféportioner
  • 200 g färska rödbetor eller gulbetor
  • 250 g färsk smördeg
  • 1 ägg, uppvispat
  • 2 dl crème fraiche
  • 150 g getost eller fetaost
  • 1 msk flytande honung
  • 0.5 msk olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • örter
  • Picklad lök
  • 1 liten rödlök
  • 0.5 msk strösocker
  • 2 msk äppelcidervinäger

Gör så här

  1. Koka betorna mjuka i saltat vatten (i var sin kastrull om de har olika färg). Skölj i kallt vatten och gnid loss skalet.
  2. Sätt ugnen på 200°. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Vik in kanterna ca 1 cm runt om smördegen. Nagga degen med en gaffel och pensla med ägg.
  3. Grädda mitt i ugnen tills den har puffat upp och har fin färg, 10–15 min. Låt svalna. Skala ev bort kanten på osten med potatisskalare. Mixa crème fraiche och getost till en kräm. Tunnskiva löken med mandolin.
  4. Vänd i socker tills den släpper vätska. Vänd runt med vinäger och låt stå minst 10 min. Skär betorna i tunna skivor, gärna med mandolin. Bred ostkrämen på smördegen och lägg på betorna.
  5. Ringla över honung och olja. Toppa med lök, flingsalt, nymalen svartpeppar och färska örter.

Tips

Torka rödbetorna med papper så de inte färgar av sig så mycket.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Smördegsflan med getostkräm, rödbetor och picklad lök
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 200 g färska rödbetor eller gulbetor
  • 250 g färsk smördeg
  • 1 ägg, uppvispat
  • 2 dl crème fraiche
  • 150 g getost eller fetaost
  • 1 msk flytande honung
  • 0.5 msk olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • örter
  • Picklad lök
  • 1 liten rödlök
  • 0.5 msk strösocker
  • 2 msk äppelcidervinäger

Smördegsflan med getostkräm, rödbetor och picklad lök

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(16)

Rödbetor och getost är en välbeprövad kombo. Du bara måste prova denna härliga paj! Recept av Lena Söderström.

Tillagningstid: 40 min
Ugnstemperatur:200º
8 bufféportioner

Gör så här

  1. Koka betorna mjuka i saltat vatten (i var sin kastrull om de har olika färg). Skölj i kallt vatten och gnid loss skalet.
  2. Sätt ugnen på 200°. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Vik in kanterna ca 1 cm runt om smördegen. Nagga degen med en gaffel och pensla med ägg.
  3. Grädda mitt i ugnen tills den har puffat upp och har fin färg, 10–15 min. Låt svalna. Skala ev bort kanten på osten med potatisskalare. Mixa crème fraiche och getost till en kräm. Tunnskiva löken med mandolin.
  4. Vänd i socker tills den släpper vätska. Vänd runt med vinäger och låt stå minst 10 min. Skär betorna i tunna skivor, gärna med mandolin. Bred ostkrämen på smördegen och lägg på betorna.
  5. Ringla över honung och olja. Toppa med lök, flingsalt, nymalen svartpeppar och färska örter.

Tips

Torka rödbetorna med papper så de inte färgar av sig så mycket.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!