Rödbetspaj med valnöts- och vitlöksyoghurt
  • Tid 45 min + 45 min i ugnen
  • Ugn 225º

Rödbetspaj med valnöts- och vitlöksyoghurt

3.95 (19 betyg)

Rödbetor och chèvre är bara så gott ihop! Här samsas de i en paj. Recept av Lena Söderström

  • Tillagningstid 45 min + 45 min i ugnen
  • Ingredienser 21
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

10 bufféportioner
  • 3 dl vetemjöl
  • 50 g parmesanost
  • 150 g kylskåpskallt smör, tärnat
  • 4 msk iskallt vatten
Äggstanning
  • 3 ägg
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk nymalen svartpeppar
Fyllning
  • 500 g färska Rödbetor, gärna knippbetor i olika färger
  • 1 rödlök, skivad
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk flytande honung
  • 0.5 tsk salt
  • 200 g färsk spenat
  • 150 g chèvre
  • nymalen svartpeppar
Valnötsyoghurt
  • 2 dl yoghurt 10%
  • 10 valnötter, hackade
  • 1 vitlöksklyfta, riven
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Mixa mjöl, ost och smör till en smulig massa i matberedare med knivinsats (eller med fingrarna).

  2. 2

    Tillsätt vattnet och mixa tills det blir en degboll. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter. Nagga degen med gaffel och låt vila i frysen ca 10 min.

  3. 3

    Sätt ugnen på 225°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min. Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten (behåll gärna en bit av blasten på betorna). Gnid varsamt bort skalet från betorna och dela på längden genom blasten.

  4. 4

    Fräs rödlöken mjuk i olja och tillsätt vinäger, honung, salt och peppar. Lägg ner spenaten och stek med tills den sjunkit ihop. Ta bort från värmen. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen.

  5. 5

    Varva rödbetor, spenat- och lökblandningen och bitar av chèvren i pajskalet. Häll över äggstanningen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt pajen vila ca 20 min. 6. Blanda yoghurt, nötter och vitlök. Smaka av med salt och servera till pajen.

Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Malin

    Fantastiskt god paj, och dessutom väldigt vacker. Valnötsröran till är pricken över i-et.

  • Vanja

    Toppengod!