Semlor med hemgjord mandelmassa

Semlor med hemgjord mandelmassa

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(43)

Hemgjord mandelmassa och hembakta kardemummabullar är ett måste om du vill bjuda på de allra godaste semlorna! Vårt recept är enkelt att lyckas med.

Tillagningstid: 40 minuter + 1,5 timme att jäsa
Ugnstemperatur:225º
18 st
  • 3 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk mortlad kardemumma
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • Mandelmassa:
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1.5 dl florsocker
  • 2 msk vispgrädde
  • 0.5 finriven bittermandel
  • Till servering:
  • 3 dl vispgrädde
  • florsocker till garnering

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37°. Smula ner jästen i en bunke och häll ner lite av mjölken. Rör tills jästen lösts upp och häll sedan på resterande mjölk.
  2. Häll i socker och kardemumma. Klicka ner smöret. Häll i mjölet lite i taget under omrörning. Arbeta till en jämn blank deg, ca 5 min. Låt jäsa under bakduk 1 timme.
  3. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Skär i 18 bitar. Forma runda bullar med lätt mjölade händer. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 min under bakduk.
  4. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med lättvispat ägg. Grädda gyllene mitt i ugnenca 10 min. Låt svalna på plåten. Rör ihop mandelmjöl, florsocker och grädde till en mandelmassa och smaka av med bittermandel. Vispa grädden fluffig.
  5. Skär av toppen på bullarna och gröp ur lite i mitten. Bred på mandelmassa och klickapå grädde. Lägg tillbaka locket och pudra med florsocker.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Elenor

2022-02-21

En ska gröpa ur lite inkråm från semlan och blanda med övriga ingredienser. Det ger plats att sedan lägga tillbaka den hemgjorda mandelmassan i. Mandelmjöl eller malda mandlar spelar ingen roll : )

Checkbox Coop

2021-02-15

Till Barbro: Det är mandelmjöl i mandelmassan :) Vänligen, Hanna redaktör

Barbro

2021-02-11

Ingen mandel i mandelmassan??

Checkbox Coop

2016-02-18

Till Sylvia: Till fyllningen används flytande vispgrädde. Till den färdiga bullen används vispad vispgrädde.

Sylvia

2016-02-17

Skall man vispa grädden till mandelmassan? Skall grädden vara ovispad till bullen?

Semlor med hemgjord mandelmassa
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 3 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk mortlad kardemumma
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • Mandelmassa:
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1.5 dl florsocker
  • 2 msk vispgrädde
  • 0.5 finriven bittermandel
  • Till servering:
  • 3 dl vispgrädde
  • florsocker till garnering

Semlor med hemgjord mandelmassa

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(43)

Hemgjord mandelmassa och hembakta kardemummabullar är ett måste om du vill bjuda på de allra godaste semlorna! Vårt recept är enkelt att lyckas med.

Tillagningstid: 40 minuter + 1,5 timme att jäsa
Ugnstemperatur:225º
18 st

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37°. Smula ner jästen i en bunke och häll ner lite av mjölken. Rör tills jästen lösts upp och häll sedan på resterande mjölk.
  2. Häll i socker och kardemumma. Klicka ner smöret. Häll i mjölet lite i taget under omrörning. Arbeta till en jämn blank deg, ca 5 min. Låt jäsa under bakduk 1 timme.
  3. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Skär i 18 bitar. Forma runda bullar med lätt mjölade händer. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 min under bakduk.
  4. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med lättvispat ägg. Grädda gyllene mitt i ugnenca 10 min. Låt svalna på plåten. Rör ihop mandelmjöl, florsocker och grädde till en mandelmassa och smaka av med bittermandel. Vispa grädden fluffig.
  5. Skär av toppen på bullarna och gröp ur lite i mitten. Bred på mandelmassa och klickapå grädde. Lägg tillbaka locket och pudra med florsocker.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Elenor

2022-02-21

En ska gröpa ur lite inkråm från semlan och blanda med övriga ingredienser. Det ger plats att sedan lägga tillbaka den hemgjorda mandelmassan i. Mandelmjöl eller malda mandlar spelar ingen roll : )

Checkbox Coop

2021-02-15

Till Barbro: Det är mandelmjöl i mandelmassan :) Vänligen, Hanna redaktör

Barbro

2021-02-11

Ingen mandel i mandelmassan??

Checkbox Coop

2016-02-18

Till Sylvia: Till fyllningen används flytande vispgrädde. Till den färdiga bullen används vispad vispgrädde.

Sylvia

2016-02-17

Skall man vispa grädden till mandelmassan? Skall grädden vara ovispad till bullen?