Semlor
  • Ugn 200º

Semlor

3.5 (30 betyg)

Hembakade klassiska semlor ljuvligt goda fyllda med mandel och grädde.

  • Ingredienser 13
  • Ugnstemperatur 200º

Tillagningstid: Jästid:1 timmer + 30 minuter Gräddtid 15 minuter

Ingredienser

20 stycken
  • 100 g smör
  • 2 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 12 dl vetemjöl
  • 1 ägg
Fyllning:
  • 400 g mandel
  • 4 dl florsocker
  • 4 dl vispgrädde
Topping:
  • 8 dl vispgrädde
  • 2 msk florsocker
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Börja med att förbereda degen. Smält smöret i en kastrull, tillsätt kardemumma och mjölk, värm till max 37 grader. Rör ut jästen med vätskan i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt socker, salt och cirka 12 deciliter mjöl. Arbeta degen tills den blir blank, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter med köksmaskin. Låt jäsa under bakduk minst 1 timme.

  2. 2

    Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med resten av mjölet. Dela degen i 20 delar och forma runda bullar med kupad handflata. Låt jäsa under bakduk 30 minuter. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg, grädda i ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna. Skålla mandlarna genom att lägga dem i kokhett vatten 3–4 minuter. Häll av vattnet och spola mandlarna i kallt vatten. Tryck mandeln ur skalet.

  3. 3

    Skär av en liten hatt på bullarna. Lägg hattarna åt sidan och gröp ur lite av bullarnas inkråm. Mixa det tillsammans med mandel, florsocker och 4 deciliter ovispad grädde i en matberedare.

  4. 4

    Fördela mandelsmeten i bullarna. Vispa resterande 8 deciliter grädde och fyll en spritspåse. Spritsa en krans av grädde på varje semla. Lägg på locket och pudra semlan med florsocker med hjälp av en tesil.

Spritspåse

  1. 1

    Gör din egen spritspåse Häll grädden i en plastpåse och klipp bort en liten bit av ena hörnet.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Gör halva mängden fyllning om du vill frysa halva satsen bullar.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

12 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Ewa

    Jättegoda och ett bra recept!

  • Jag

    Jättegoda semlor blev det men antalet stämmer inte alls, jag fick till 15 st och ingen av dem blev speciellt stor

  • Maria

    Med den mängden extra socker till fyllningen blir det ju marsipan. Jag skippar det!

  • Karin Wecksell Åkerblom

    Har just gjort. Smakade en. MUMS!!! Nu får familjen i kväll och jag min andra. (Eller tredje... ):P

Visa fler