
Semlor i långpanna
Gör 20 goda semlor på en gång. Grädda degen i en långpanna!
- 100 g smör
- 1 tsk mortlade kardemummakärnor
- 5 dl mjölk
- 25 g jäst
- 1 dl strösocker
- 12 dl vetemjöl, 720 g
- 0.5 tsk salt
- Pensling:
- 1 ägg
- Fyllning:
- 400 g grovriven mandelmassa
- 1 dl mjölk ev 2 dl
- 1 liter vispgrädde
- Garnering:
- 2 msk florsocker
Gör så här
- Smält smöret i en kastrull, tillsätt kardemumma och mjölk, värm till max 37 grader.
- Rör ut jästen med degspadet i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt socker, salt och mjöl. Arbeta degen tills den blir blank, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter med köksmaskin. Låt jäsa under bakduk minst 1 timme.
- Tryck ut degen i en ugnsplåt, ca 20 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla med lätt uppvispat ägg och grädda i ugnen i cirka 20 minuter.
- Ta bullen ur formen och låt svalna ordentligt. Dela bullen vågrätt i två delar och gröp ur lite inkråm ur botten. Vispa ihop mandelmassa, inkråmet från botten och mjölk med en elvisp till en jämn kräm.
- Täck botten med mandelmassekrämen. Vispa grädden och bred ut den på fyllningen. Toppa med locket och siktat florsocker. Skär försiktigt ut semlor i form av rutor med en tandad brödkniv.
Tips

Du kan även skära portionsstora fyrkanter och fylla dem som vanligt.
Semlor i långpanna
Gör 20 goda semlor på en gång. Grädda degen i en långpanna!
Gör så här
- Smält smöret i en kastrull, tillsätt kardemumma och mjölk, värm till max 37 grader.
- Rör ut jästen med degspadet i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt socker, salt och mjöl. Arbeta degen tills den blir blank, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter med köksmaskin. Låt jäsa under bakduk minst 1 timme.
- Tryck ut degen i en ugnsplåt, ca 20 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla med lätt uppvispat ägg och grädda i ugnen i cirka 20 minuter.
- Ta bullen ur formen och låt svalna ordentligt. Dela bullen vågrätt i två delar och gröp ur lite inkråm ur botten. Vispa ihop mandelmassa, inkråmet från botten och mjölk med en elvisp till en jämn kräm.
- Täck botten med mandelmassekrämen. Vispa grädden och bred ut den på fyllningen. Toppa med locket och siktat florsocker. Skär försiktigt ut semlor i form av rutor med en tandad brödkniv.
Tips

Du kan även skära portionsstora fyrkanter och fylla dem som vanligt.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-02-18
Hej Pia! Mjölken hade fallit bort men nu är den tillbaka i ingredienslistan. Det ska vara 5 dl mjölk. Mvh Maja (webbredaktör)
2020-02-17
Det står inte hur mycket mjölk det ska vara?
2015-01-23
100g smör? Det låter väldigt lite. Det är ju bara 5 gram per semla!
2014-03-06
@yvonne pira Grädden ska räcka till 20 semlor, det är därför det är 1 liter grädde.
2014-03-05
1 liter vispgrädde jag köper högst 2 dl ibland vem använder 1 liter grädde
2013-02-25
Tack för receptet, kul med ngt nytt. Bra som en bakelse.
2013-02-01
skall brödet gräddas i mitten eller längst ner i ugnen??
2013-01-31
Formen ska vara ca 20x35 cm.
2013-01-30
Kan Ni inte skriva ut de mått Ni använder i recepten..?
2013-01-30
Gör ett nytt försök o frågar om ugnsplåtens storlek.. Vilket plåtmått är det för receptet..? Jag har två ugnsplåtar en med mått 43x30,5 cm o en med mått 36,5x25 cm... Tacksam för svar då jag inte är så hemma i köket...
2013-01-28
Är det en fullstor ugnsplåt..?
2013-01-25
Ja, det ska vara 1 liter vispgrädde. Det ska räcka till 20 semlor.
2013-01-25
I det här receptet är det tänkt att man ska använda färdig mandelmassa.
2013-01-24
Helt suveränt enkelt!
2013-01-24
Ska det verkligen vara 1 liter vispgrädde ????!!!!! Låter alldeles för mycket tycker jag .
2013-01-24
Hur gör man mandelmassa?
2013-01-24
Att man inte har tänkt på detta tidigare! Så enkelt att nu också göra "bullarna" i lagom storlek!
2013-01-17
Kanon enkelt till många!
2013-01-16
toppenbra att fixa många bullar på en gång!
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-02-18
Hej Pia! Mjölken hade fallit bort men nu är den tillbaka i ingredienslistan. Det ska vara 5 dl mjölk. Mvh Maja (webbredaktör)
Pia
2020-02-17
Det står inte hur mycket mjölk det ska vara?
Waldemar Swergiel
2015-01-23
100g smör? Det låter väldigt lite. Det är ju bara 5 gram per semla!
2014-03-06
@yvonne pira Grädden ska räcka till 20 semlor, det är därför det är 1 liter grädde.
yvonne pira
2014-03-05
1 liter vispgrädde jag köper högst 2 dl ibland vem använder 1 liter grädde
karin från römössebacken
2013-02-25
Tack för receptet, kul med ngt nytt. Bra som en bakelse.
Gurli Frimodigh
2013-02-01
skall brödet gräddas i mitten eller längst ner i ugnen??
2013-01-31
Formen ska vara ca 20x35 cm.
Marie
2013-01-30
Kan Ni inte skriva ut de mått Ni använder i recepten..?
Marie
2013-01-30
Gör ett nytt försök o frågar om ugnsplåtens storlek.. Vilket plåtmått är det för receptet..? Jag har två ugnsplåtar en med mått 43x30,5 cm o en med mått 36,5x25 cm... Tacksam för svar då jag inte är så hemma i köket...
Marie
2013-01-28
Är det en fullstor ugnsplåt..?
2013-01-25
Ja, det ska vara 1 liter vispgrädde. Det ska räcka till 20 semlor.
2013-01-25
I det här receptet är det tänkt att man ska använda färdig mandelmassa.
Karin
2013-01-24
Helt suveränt enkelt!
Gerd Johansson
2013-01-24
Ska det verkligen vara 1 liter vispgrädde ????!!!!! Låter alldeles för mycket tycker jag .
Lars lindström
2013-01-24
Hur gör man mandelmassa?
Linda
2013-01-24
Att man inte har tänkt på detta tidigare! Så enkelt att nu också göra "bullarna" i lagom storlek!
Carola Johansson
2013-01-17
Kanon enkelt till många!
evy ekehage
2013-01-16
toppenbra att fixa många bullar på en gång!