
Saffransrisotto till jul
Betyg (1-5):
Krämig saffransdoftande risotto med blåmusslor är en utmärkt helgmiddag. Smaksatt med glögg och russin gör den perfekt i juletid.
Tillagningstid: 1 timme
8 portioner
- 2 tsk olivolja
- 2 hackade vitlöksklyftor
- 1 hackad stor gul lök
- 1 g saffran, 2 påsar
- 3 dl avorioris
- 8 dl varm köttbuljong
- 4 dl torrt vitt vin
- 1 dl glögg
- 0.5 kg blåmusslor
- 1 hackad liten gul lök
- 1 msk smör
- 2 dl torrt vitt vin
- 1 dl vatten
- 0.5 dl hackad bladpersilja
- 0.5 tsk grovmalen svartpeppar
- 1 dl hackad bladpersilja
- 1 dl sultanrussin eller andra russin
- 2 dl Västerbottensost
- 0.5 tsk salt
Gör så här
- Hetta upp olja i en rymlig gryta eller traktörpanna. Fräs vitlök, lök, saffran och ris i någon minut. Häll på lite varm buljong, vin och glögg.
- Låt riset småkoka på svag värme 45 minuter. Fyll då och då på med buljong och vin under omrörning.
Musslorna
- Borsta eller skrapa skalen rena på musslorna och dra bort skägget. Släng de musslor som inte stänger sig när du knackar dem mot diskbänken. Skölj musslorna väl.
- Fräs löken i fettet. Tillsätt vin och vatten, persilja och peppar. Koka upp alltsammans. Lägg i musslorna och koka dem på stark värme under lock tills skalen öppnat sig, cirka 5 minuter. Släng de musslor som inte har öppnat sig.
- Lägg i persilja, russin och västerbottensost i risotton och rör om. Smaka av med salt. Vänd slutligen ner de kokta musslorna.
Saffransrisotto till jul
Betyg (1-5):
Krämig saffransdoftande risotto med blåmusslor är en utmärkt helgmiddag. Smaksatt med glögg och russin gör den perfekt i juletid.
Tillagningstid: 1 timme
8 portioner
Gör så här
- Hetta upp olja i en rymlig gryta eller traktörpanna. Fräs vitlök, lök, saffran och ris i någon minut. Häll på lite varm buljong, vin och glögg.
- Låt riset småkoka på svag värme 45 minuter. Fyll då och då på med buljong och vin under omrörning.
Musslorna
- Borsta eller skrapa skalen rena på musslorna och dra bort skägget. Släng de musslor som inte stänger sig när du knackar dem mot diskbänken. Skölj musslorna väl.
- Fräs löken i fettet. Tillsätt vin och vatten, persilja och peppar. Koka upp alltsammans. Lägg i musslorna och koka dem på stark värme under lock tills skalen öppnat sig, cirka 5 minuter. Släng de musslor som inte har öppnat sig.
- Lägg i persilja, russin och västerbottensost i risotton och rör om. Smaka av med salt. Vänd slutligen ner de kokta musslorna.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!