Saffransrisotto till jul

Saffransrisotto till jul

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(7)

Krämig saffransdoftande risotto med blåmusslor är en utmärkt helgmiddag. Smaksatt med glögg och russin gör den perfekt i juletid.

Tillagningstid: 1 timme
8 portioner
  • 2 tsk olivolja
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 1 hackad stor gul lök
  • 1 g saffran, 2 påsar
  • 3 dl avorioris
  • 8 dl varm köttbuljong
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 1 dl glögg
  • 0.5 kg blåmusslor
  • 1 hackad liten gul lök
  • 1 msk smör
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 0.5 dl hackad bladpersilja
  • 0.5 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 1 dl sultanrussin eller andra russin
  • 2 dl Västerbottensost
  • 0.5 tsk salt

Gör så här

  1. Hetta upp olja i en rymlig gryta eller traktörpanna. Fräs vitlök, lök, saffran och ris i någon minut. Häll på lite varm buljong, vin och glögg.
  2. Låt riset småkoka på svag värme 45 minuter. Fyll då och då på med buljong och vin under omrörning.

Musslorna

  1. Borsta eller skrapa skalen rena på musslorna och dra bort skägget. Släng de musslor som inte stänger sig när du knackar dem mot diskbänken. Skölj musslorna väl.
  2. Fräs löken i fettet. Tillsätt vin och vatten, persilja och peppar. Koka upp alltsammans. Lägg i musslorna och koka dem på stark värme under lock tills skalen öppnat sig, cirka 5 minuter. Släng de musslor som inte har öppnat sig.
  3. Lägg i persilja, russin och västerbottensost i risotton och rör om. Smaka av med salt. Vänd slutligen ner de kokta musslorna.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Saffransrisotto till jul
19 st
  • Ingredienser (19)
  • 2 tsk olivolja
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 1 hackad stor gul lök
  • 1 g saffran, 2 påsar
  • 3 dl avorioris
  • 8 dl varm köttbuljong
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 1 dl glögg
  • 0.5 kg blåmusslor
  • 1 hackad liten gul lök
  • 1 msk smör
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 0.5 dl hackad bladpersilja
  • 0.5 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 1 dl sultanrussin eller andra russin
  • 2 dl Västerbottensost
  • 0.5 tsk salt

Saffransrisotto till jul

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(7)

Krämig saffransdoftande risotto med blåmusslor är en utmärkt helgmiddag. Smaksatt med glögg och russin gör den perfekt i juletid.

Tillagningstid: 1 timme
8 portioner

Gör så här

  1. Hetta upp olja i en rymlig gryta eller traktörpanna. Fräs vitlök, lök, saffran och ris i någon minut. Häll på lite varm buljong, vin och glögg.
  2. Låt riset småkoka på svag värme 45 minuter. Fyll då och då på med buljong och vin under omrörning.

Musslorna

  1. Borsta eller skrapa skalen rena på musslorna och dra bort skägget. Släng de musslor som inte stänger sig när du knackar dem mot diskbänken. Skölj musslorna väl.
  2. Fräs löken i fettet. Tillsätt vin och vatten, persilja och peppar. Koka upp alltsammans. Lägg i musslorna och koka dem på stark värme under lock tills skalen öppnat sig, cirka 5 minuter. Släng de musslor som inte har öppnat sig.
  3. Lägg i persilja, russin och västerbottensost i risotton och rör om. Smaka av med salt. Vänd slutligen ner de kokta musslorna.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!