Bouillabaisse med örtaioli
Bouillabaisse med örtaioli
  • Tid 40 min

Bouillabaisse med örtaioli

3.03 (34 betyg)

En klar smakrik saffranssoppa med räkor,fisk och rotsaker.

  • Tillagningstid 40 min
  • Ingredienser 29

Ingredienser

4 portioner
  • 1 finhackad gul lök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 0.5 dl olivolja
  • 0.5 g stött saffran (1 paket = 0,5 g)
  • 240 g skållade, skalade, urkärnade tomater i bitar
  • 1 dl morötter i bitar
  • 1 dl rotselleri i bitar
  • 1 dl palsternacka i bitar
  • 1 fänkål i bitar
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • 1 liter vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1.5 dl torrt vitt vin
  • 400 g vit fisk i kuber, t ex hoki
  • 200 g skalade, hela räkor
  • 0.5 apelsin, rivet skal
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk vitpeppar
Örtaioli:
  • 2 ägg,endast gulor
  • 3 msk senap
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 dl rapsolja
  • 5 pressade vitlöksklyftor
  • 0.5 dl finhackad basilika
  • 0.25 dl finhackad oregano
  • 0.25 dl persilja
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Fräs lök och vitlök i olivolja, utan att det tar färg. Tillsätt saffran och låt fräsa ett par minuter. Rör i tomater, rotsaker och kryddgrönt. Låt allt fräsa i ca 10 minuter. Rör om då och då. Häll på buljong och vin och låt koka under lock ytterligare 10 minuter.

  2. 2

    Tillsätt fisken och räkorna, och låt de koka i någon minut. Avsluta med apelsinskal, salt och peppar.

Örtaioli

  1. 1

    Blanda äggulor, senap och vinäger. Tillsätt oljan i en fin stråle under omrörning och vispa samman. Pressa ner vitlöken och tillsätt örterna, salt och peppar. Servera.

Servering

Servera med ett gott bröd.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Du kan byta ut färsk timjan till torkad, 1 msk färsk motsvarar 2 krm torkad.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Helena Magnér

    Jag lade till varsin havskräfta/person och det blev det bästa jag någonsin tillagat enligt familjen! Man kan byta ut aiolin mot färdig grön pesto, det blir också gott och betydligt mindre jobb!

  • Lars Carlstrand

    Rätt tillagad med lite egen toutch och vintillsats i rätt läge så är denna en vinnare. Fick bl.a. höra "bästa fisksoppan vi någonsin ätit!" . Kan kräva några stycken soppor innan den sitter. Lycka till!