Fiskgryta med saffran och räkor

Fiskgryta med saffran och räkor

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(85)

Underbar fiskgryta med smak som på restaurang.

Tillagningstid: 1 tim
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 500 g oskalade räkor
  • 1 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 tsk tomatpuré
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 250 g laxfilé
  • 250 g torskfilé
  • 300 g sötpotatis, skalad och tärnad
  • 1 gul lök, tärnad
  • 1 stor morot, i sneda skivor
  • 0.5 fänkål, strimlad
  • 1 tsk neutral olja
  • 0.5 g saffran
  • 0.5 msk finhackad timjan
  • 1.5 fiskbuljongtärning
  • 1.5 dl vispgrädde
  • aioli till servering
  • salt och cayennepeppar

Gör så här

  1. Skala räkorna. Lägg dem i kylen. Fräs räkskalen i smör i en kastrull 2 min. Tillsätt vitlök och tomatpuré. Fräs 2 min.
  2. Häll i vin och hälften av vattnet och låt koka ca 5 min. Skär fisken i kuber, 2 x 2 cm. Strö över salt.
  3. Fräs alla grönsaker inkl potatisen i olja, saffran och timjan i en stor kastrull. Häll ner räkfonden genom en sil ner i grytan. Häll i resten av vattnet. Smula ner buljongtärningen. Låt sjuda ca 10 min.
  4. Häll i grädden och låt sjuda tills potatisen är helt mjuk. Lägg ner fiskbitarna och dra kastrullen från värmen. Låt stå med locket på ca 5 min. Smaka av med salt och cayennepeppar.
  5. Lägg räkorna i djupa tallrikar och häll över fiskgrytan. Servera med en klick aioli.

Tips

Servera gärna med ett gott vitlöksbröd.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Elin

2021-01-31

Supergod! Hade vanlig potatis och gick lika bra.

J

2021-01-01

Gjorde denna som huvudrätt på nyårsafton, blev väldigt lyckat, använde ett vin med sauvignon blanc, ersatte hälften av räkorna med kräftstjärtar.

Annika

2020-04-25

Riktigt gott! Grytan överraskar med twisten att använda sötpotatis i stället för vanliga "pärer".

Anders

2019-09-14

Väldigt gott, gillar egentligen inte sweet potatoes men här var det mycket bra. Tog creme fraiche istf grädde.

Lillemor

2019-06-01

Hej! Fastnade för denna soppa men jag ser bara Hur jag ska laga den...saknar Ingredienslistan..??

Karin

2018-02-17

Fantastiskt gott med små justeringar bland annat bytte jag ut Torsk till Kummel, och utan sötpotatis!

Fiskgryta med saffran och räkor
19 st
  • Ingredienser (19)
  • 500 g oskalade räkor
  • 1 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 tsk tomatpuré
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 250 g laxfilé
  • 250 g torskfilé
  • 300 g sötpotatis, skalad och tärnad
  • 1 gul lök, tärnad
  • 1 stor morot, i sneda skivor
  • 0.5 fänkål, strimlad
  • 1 tsk neutral olja
  • 0.5 g saffran
  • 0.5 msk finhackad timjan
  • 1.5 fiskbuljongtärning
  • 1.5 dl vispgrädde
  • aioli till servering
  • salt och cayennepeppar

Fiskgryta med saffran och räkor

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(85)

Underbar fiskgryta med smak som på restaurang.

Tillagningstid: 1 tim
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skala räkorna. Lägg dem i kylen. Fräs räkskalen i smör i en kastrull 2 min. Tillsätt vitlök och tomatpuré. Fräs 2 min.
  2. Häll i vin och hälften av vattnet och låt koka ca 5 min. Skär fisken i kuber, 2 x 2 cm. Strö över salt.
  3. Fräs alla grönsaker inkl potatisen i olja, saffran och timjan i en stor kastrull. Häll ner räkfonden genom en sil ner i grytan. Häll i resten av vattnet. Smula ner buljongtärningen. Låt sjuda ca 10 min.
  4. Häll i grädden och låt sjuda tills potatisen är helt mjuk. Lägg ner fiskbitarna och dra kastrullen från värmen. Låt stå med locket på ca 5 min. Smaka av med salt och cayennepeppar.
  5. Lägg räkorna i djupa tallrikar och häll över fiskgrytan. Servera med en klick aioli.

Tips

Servera gärna med ett gott vitlöksbröd.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Elin

2021-01-31

Supergod! Hade vanlig potatis och gick lika bra.

J

2021-01-01

Gjorde denna som huvudrätt på nyårsafton, blev väldigt lyckat, använde ett vin med sauvignon blanc, ersatte hälften av räkorna med kräftstjärtar.

Annika

2020-04-25

Riktigt gott! Grytan överraskar med twisten att använda sötpotatis i stället för vanliga "pärer".

Anders

2019-09-14

Väldigt gott, gillar egentligen inte sweet potatoes men här var det mycket bra. Tog creme fraiche istf grädde.

Lillemor

2019-06-01

Hej! Fastnade för denna soppa men jag ser bara Hur jag ska laga den...saknar Ingredienslistan..??

Karin

2018-02-17

Fantastiskt gott med små justeringar bland annat bytte jag ut Torsk till Kummel, och utan sötpotatis!