Fiskgryta med saffran och räkor
  • Tid 1 tim

Fiskgryta med saffran och räkor

3.24 (17 betyg)

Underbar fiskgryta med smak som på restaurang.

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 19

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g oskalade räkor
  • 1 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 tsk tomatpuré
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 250 g laxfilé
  • 250 g torskfilé
  • 300 g sötpotatis, skalad och tärnad
  • 1 gul lök, tärnad
  • 1 stor morot, i sneda skivor
  • 0.5 fänkål, strimlad
  • 1 tsk neutral olja
  • 0.5 g saffran
  • 0.5 msk finhackad timjan
  • 1.5 fiskbuljongtärning
  • 1.5 dl vispgrädde
  • salt och cayennepeppar
  • aioli till servering
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skala räkorna. Lägg dem i kylen. Fräs räkskalen i smör i en kastrull 2 min. Tillsätt vitlök och tomatpuré. Fräs 2 min.

  2. 2

    Häll i vin och hälften av vattnet och låt koka ca 5 min. Skär fisken i kuber, 2 x 2 cm. Strö över salt.

  3. 3

    Fräs alla grönsaker inkl potatisen i olja, saffran och timjan i en stor kastrull. Häll ner räkfonden genom en sil ner i grytan. Häll i resten av vattnet. Smula ner buljongtärningen. Låt sjuda ca 10 min.

  4. 4

    Häll i grädden och låt sjuda tills potatisen är helt mjuk. Lägg ner fiskbitarna och dra kastrullen från värmen. Låt stå med locket på ca 5 min. Smaka av med salt och cayennepeppar.

  5. 5

    Lägg räkorna i djupa tallrikar och häll över fiskgrytan. Servera med en klick aioli.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Servera gärna med ett gott vitlöksbröd.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Karin

    Fantastiskt gott med små justeringar bland annat bytte jag ut Torsk till Kummel, och utan sötpotatis!