Saffransparfait

Betyg (1-5):
5 (1 betyg)

Saffransparfait med pepparkaksbottnen är en ljuvlig smakbrytning till den lena fina saffransdesserten. Recept av Lena Söderström

Tillagningstid: 30 min + ca 7 tim i frysen
10 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (9)
  • 2 dl strösocker
  • 0.5 g saffran
  • 6 dl vispgrädde
  • 6 äggulor
  • Botten
  • 150 g pepparkakor
  • 75 g smör, smält
  • Till garnering
  • röda vinbär och hallon
  • rosmarinkvistar
  • strösocker

Gör så här

  1. Stöt ½ dl av sockret och saffran i en mortel. Värm upp ½ dl av grädden och blanda med saffranssockret. Rör tills sockret har lösts upp och låt svalna.
  2. Vispa resten av grädden (5 ½ dl) fluffig. Vispa äggulor och resten av sockret (1 ½ dl) med elvisp tills det är vitt och krämigt. Rör ner saffransgrädden och därefter den vispade grädden i äggvispet. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
  3. Häll smeten i en glass- eller sockerkaksform på ca 2 liter (det ska finnas lite plats kvar för pepparkaksbottnen sedan). Täck formen och ställ i frysen. Låt stå över natten, 6–8 timmar.
  4. Krossa pepparkakorna fint och blanda med det smälta smöret. Tryck ut blandningen ovanpå parfaiten och frys ca 1 timme till. Doppa formen hastigt i hett vatten och stjälp upp parfaiten på ett serveringsfat. Garnera med bär och rosmarinkvistar.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2019-11-25

Hej Lena Marika! Tack för din kommentar! Det spelar ingen roll vilken storlek på formen då smeten inte sväller, man kan använda vilken form som helst, tex en gammal glasslåda. Lycka till med bakandet!

Lena Marika

2019-11-22

Jag såg receptet i Coops tidning Mer Smak och tyckte det skulle vara trevligt att bjuda på till julen. Nu visar det sig vara hopplöst att hitta en form i stil med den på bilden, typ glassform, 2 L. Själv har jag vanliga sockerkaksformar i skåpet men de rymmer endast ca 1 L. Varför presenteras recept som gör det "hart när omöjligt" att förverkliga???? Besviken läsare

Liknande recept

Grekisk dessertbägare

(0)

Fruktkompott med ingefära och lime

(1)

Banan- och kokosglass med rå kolasås och rostade mandlar

(21)

Sockerkaka med äpple, maräng och kardemumma

(10)

Grillade persikor med raw kokos

(3)

Jordgubbsmuffins med vaniljyoghurttopping

(9)

Äppelterrine med lagerbladsglass

(0)

Våfflor med blåbärsyoghurt

(5)
9 st
  • Ingredienser (9)
  • 2 dl strösocker
  • 0.5 g saffran
  • 6 dl vispgrädde
  • 6 äggulor
  • Botten
  • 150 g pepparkakor
  • 75 g smör, smält
  • Till garnering
  • röda vinbär och hallon
  • rosmarinkvistar
  • strösocker

Saffransparfait

Betyg (1-5):
5 (1 betyg)

Saffransparfait med pepparkaksbottnen är en ljuvlig smakbrytning till den lena fina saffransdesserten. Recept av Lena Söderström

Tillagningstid: 30 min + ca 7 tim i frysen
10 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Stöt ½ dl av sockret och saffran i en mortel. Värm upp ½ dl av grädden och blanda med saffranssockret. Rör tills sockret har lösts upp och låt svalna.
  2. Vispa resten av grädden (5 ½ dl) fluffig. Vispa äggulor och resten av sockret (1 ½ dl) med elvisp tills det är vitt och krämigt. Rör ner saffransgrädden och därefter den vispade grädden i äggvispet. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
  3. Häll smeten i en glass- eller sockerkaksform på ca 2 liter (det ska finnas lite plats kvar för pepparkaksbottnen sedan). Täck formen och ställ i frysen. Låt stå över natten, 6–8 timmar.
  4. Krossa pepparkakorna fint och blanda med det smälta smöret. Tryck ut blandningen ovanpå parfaiten och frys ca 1 timme till. Doppa formen hastigt i hett vatten och stjälp upp parfaiten på ett serveringsfat. Garnera med bär och rosmarinkvistar.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2019-11-25

Hej Lena Marika! Tack för din kommentar! Det spelar ingen roll vilken storlek på formen då smeten inte sväller, man kan använda vilken form som helst, tex en gammal glasslåda. Lycka till med bakandet!

Lena Marika

2019-11-22

Jag såg receptet i Coops tidning Mer Smak och tyckte det skulle vara trevligt att bjuda på till julen. Nu visar det sig vara hopplöst att hitta en form i stil med den på bilden, typ glassform, 2 L. Själv har jag vanliga sockerkaksformar i skåpet men de rymmer endast ca 1 L. Varför presenteras recept som gör det "hart när omöjligt" att förverkliga???? Besviken läsare

Liknande recept

Grekisk dessertbägare

(0)

Fruktkompott med ingefära och lime

(1)

Banan- och kokosglass med rå kolasås och rostade mandlar

(21)

Sockerkaka med äpple, maräng och kardemumma

(10)

Grillade persikor med raw kokos

(3)

Jordgubbsmuffins med vaniljyoghurttopping

(9)

Äppelterrine med lagerbladsglass

(0)

Våfflor med blåbärsyoghurt

(5)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies