Saffransparfait

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
4.12 (8 betyg)

Saffransparfait med pepparkaksbottnen är en ljuvlig smakbrytning till den lena fina saffransdesserten. Recept av Lena Söderström

Tillagningstid: 30 min + ca 7 tim i frysen
10 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 0.5 g saffran
  • 6 dl vispgrädde
  • 6 äggulor
  • Botten
  • 150 g pepparkakor
  • 75 g smör, smält
  • Till garnering
  • röda vinbär och hallon
  • rosmarinkvistar
  • strösocker

Gör så här

  1. Stöt ½ dl av sockret och saffran i en mortel. Värm upp ½ dl av grädden och blanda med saffranssockret. Rör tills sockret har lösts upp och låt svalna.
  2. Vispa resten av grädden (5 ½ dl) fluffig. Vispa äggulor och resten av sockret (1 ½ dl) med elvisp tills det är vitt och krämigt. Rör ner saffransgrädden och därefter den vispade grädden i äggvispet. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
  3. Häll smeten i en glass- eller sockerkaksform på ca 2 liter (det ska finnas lite plats kvar för pepparkaksbottnen sedan). Täck formen och ställ i frysen. Låt stå över natten, 6–8 timmar.
  4. Krossa pepparkakorna fint och blanda med det smälta smöret. Tryck ut blandningen ovanpå parfaiten och frys ca 1 timme till. Doppa formen hastigt i hett vatten och stjälp upp parfaiten på ett serveringsfat. Garnera med bär och rosmarinkvistar.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2019-12-12

Hej Yvonne! Vi har inte provbakat med sojagrädde, men det borde fungera.

Yvonne

2019-12-09

Kan man ha sojavisp istället för grädde för en mjölkfri dessert?

Emma J

2019-12-08

Supergod och uppskattades av alla gäster! Smälter fort så ta fram precis innan servering

Checkbox Coop

2019-11-25

Hej Lena Marika! Tack för din kommentar! Det spelar ingen roll vilken storlek på formen då smeten inte sväller, man kan använda vilken form som helst, tex en gammal glasslåda. Lycka till med bakandet!

Lena Marika

2019-11-22

Jag såg receptet i Coops tidning Mer Smak och tyckte det skulle vara trevligt att bjuda på till julen. Nu visar det sig vara hopplöst att hitta en form i stil med den på bilden, typ glassform, 2 L. Själv har jag vanliga sockerkaksformar i skåpet men de rymmer endast ca 1 L. Varför presenteras recept som gör det "hart när omöjligt" att förverkliga???? Besviken läsare

Liknande recept

Spara recept

Grillade aprikoser med vispad vanilj crème fraiche

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Ris á la Malta med apelsin och krossade pepparkakor

Betyg
Betyg
(23)
Spara recept

Kardemummapannacotta med havtornstopping

Betyg
Betyg
(28)
Spara recept

Inkokta äpplen

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Trefrukts-marmelad med chili

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Saffransugnspannkaka

Betyg
Betyg
(12)
Spara recept

Vattenmelonsoppa

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Morots-halwa

Betyg
Betyg
(2)
8 st
  • Ingredienser (8)
  • 0.5 g saffran
  • 6 dl vispgrädde
  • 6 äggulor
  • Botten
  • 150 g pepparkakor
  • 75 g smör, smält
  • Till garnering
  • röda vinbär och hallon
  • rosmarinkvistar
  • strösocker

Saffransparfait

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
4.12 (8 betyg)

Saffransparfait med pepparkaksbottnen är en ljuvlig smakbrytning till den lena fina saffransdesserten. Recept av Lena Söderström

Tillagningstid: 30 min + ca 7 tim i frysen
10 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Stöt ½ dl av sockret och saffran i en mortel. Värm upp ½ dl av grädden och blanda med saffranssockret. Rör tills sockret har lösts upp och låt svalna.
  2. Vispa resten av grädden (5 ½ dl) fluffig. Vispa äggulor och resten av sockret (1 ½ dl) med elvisp tills det är vitt och krämigt. Rör ner saffransgrädden och därefter den vispade grädden i äggvispet. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
  3. Häll smeten i en glass- eller sockerkaksform på ca 2 liter (det ska finnas lite plats kvar för pepparkaksbottnen sedan). Täck formen och ställ i frysen. Låt stå över natten, 6–8 timmar.
  4. Krossa pepparkakorna fint och blanda med det smälta smöret. Tryck ut blandningen ovanpå parfaiten och frys ca 1 timme till. Doppa formen hastigt i hett vatten och stjälp upp parfaiten på ett serveringsfat. Garnera med bär och rosmarinkvistar.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2019-12-12

Hej Yvonne! Vi har inte provbakat med sojagrädde, men det borde fungera.

Yvonne

2019-12-09

Kan man ha sojavisp istället för grädde för en mjölkfri dessert?

Emma J

2019-12-08

Supergod och uppskattades av alla gäster! Smälter fort så ta fram precis innan servering

Checkbox Coop

2019-11-25

Hej Lena Marika! Tack för din kommentar! Det spelar ingen roll vilken storlek på formen då smeten inte sväller, man kan använda vilken form som helst, tex en gammal glasslåda. Lycka till med bakandet!

Lena Marika

2019-11-22

Jag såg receptet i Coops tidning Mer Smak och tyckte det skulle vara trevligt att bjuda på till julen. Nu visar det sig vara hopplöst att hitta en form i stil med den på bilden, typ glassform, 2 L. Själv har jag vanliga sockerkaksformar i skåpet men de rymmer endast ca 1 L. Varför presenteras recept som gör det "hart när omöjligt" att förverkliga???? Besviken läsare

Liknande recept

Spara recept

Grillade aprikoser med vispad vanilj crème fraiche

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Ris á la Malta med apelsin och krossade pepparkakor

Betyg
Betyg
(23)
Spara recept

Kardemummapannacotta med havtornstopping

Betyg
Betyg
(28)
Spara recept

Inkokta äpplen

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Trefrukts-marmelad med chili

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Saffransugnspannkaka

Betyg
Betyg
(12)
Spara recept

Vattenmelonsoppa

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Morots-halwa

Betyg
Betyg
(2)