Saffranskrans med mandelmassa och kardemumma

Saffranskrans med mandelmassa och kardemumma

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(20)

Saffranskrans med fyllning av mandelmassa och kardemumma. Vacker och god till adventsfikat.

Tillagningstid: 2 tim + 20 min
Ugnstemperatur:200º
2 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 5 dl mjölk
  • 1 g saffran
  • 25 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 11 dl vetemjöl
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 0.5 tsk salt
  • Fyllning
  • 200 g mandelmassa, finriven
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • Till gräddning
  • 1 ägg
  • 0.5 dl mandelspån
  • 0.5 dl pärlsocker

Gör så här

  1. Värm mjölk och saffran till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, socker, kardemumma och salt.Tillsätt mjölet och klickar av smöret lite i taget under omrörning.
  2. Häll ut den kladdiga degen på bänkskivan och arbeta degen blank och följsam, ca 10 min. Lägg tillbaka i bunken och pudra över lite mjöl. Täck med bakdukoch låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 200°. Blanda mandelmassan med smör och kardemumma. Stjälp upp degen på bänken och dela i två lika delar. Kavla ut tunt, en del itaget, på mjölat bakbord till en rektangel, degen får inte fastna i bänkskivan.
  4. Bred ut hälften av smörkrämen på degen ochrulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 11 bitar och lägg ner bullarna med lite mellanrum i ensmord form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter. Låt jäsa ytterligare 20–30 min (gärnanära ugnen).
  5. Gör likadant med den andra degen och resten avsmörkrämen. Pensla med lättvispat äggoch strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Ta bort kanterna ochlåt svalna under bakduk.

Tips

Funkarförstås attlägga en ochen i rejälabullformaristället ...

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2020-11-30

Hej Millan. Det är 150g smör i själva degen. Mvh Maja, redaktör

Millan

2020-11-22

Hej! Ett år senare, hehe. Jag använder webbläsaren Safari. Även när jag använder Google Chrome så finns inte smöret med i ingredienslistan, bara det 125 g smöret som ska vara i fyllningen.

Checkbox Coop

2019-12-12

Hej Elisabeth! Det ska vara 5 dl. Du kan addera lite mer mjöl om den känns för kletig. Lycka till :)

Elisabeth

2019-12-08

Galet kletigt. Är det verkligen rätt med 5 dl degspad?

Checkbox Coop

2019-12-06

Hej Millan! Det ska vara 150 g smör till bulldegen, och det står även med i ingredienslistan för min del. Vad använder du för webbläsare? Lycka till med bakandet!

Millan

2019-12-04

Har smöret fallit bort i receptet på själva bulldegen?

Robert

2017-12-14

La dem i stora bullformar och i en pajform, blev kanon.

Mats

2017-12-09

Måste vara fel att man ska grädda så långt som 30-40 minuter (i tidningen Mersmak stod det till och med 45 minuter). Bullarna blir torra. Jag körde andra satsen drygt 20 minuter och den blev mycket bättre.

Malin

2017-12-08

Lös i degen så addera ett par deciliter mjöl till. Det blir luftigt och saftigt ändå.

Saffranskrans med mandelmassa och kardemumma
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 5 dl mjölk
  • 1 g saffran
  • 25 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 11 dl vetemjöl
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 0.5 tsk salt
  • Fyllning
  • 200 g mandelmassa, finriven
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • Till gräddning
  • 1 ägg
  • 0.5 dl mandelspån
  • 0.5 dl pärlsocker

Saffranskrans med mandelmassa och kardemumma

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(20)

Saffranskrans med fyllning av mandelmassa och kardemumma. Vacker och god till adventsfikat.

Tillagningstid: 2 tim + 20 min
Ugnstemperatur:200º
2 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Värm mjölk och saffran till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, socker, kardemumma och salt.Tillsätt mjölet och klickar av smöret lite i taget under omrörning.
  2. Häll ut den kladdiga degen på bänkskivan och arbeta degen blank och följsam, ca 10 min. Lägg tillbaka i bunken och pudra över lite mjöl. Täck med bakdukoch låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 200°. Blanda mandelmassan med smör och kardemumma. Stjälp upp degen på bänken och dela i två lika delar. Kavla ut tunt, en del itaget, på mjölat bakbord till en rektangel, degen får inte fastna i bänkskivan.
  4. Bred ut hälften av smörkrämen på degen ochrulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 11 bitar och lägg ner bullarna med lite mellanrum i ensmord form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter. Låt jäsa ytterligare 20–30 min (gärnanära ugnen).
  5. Gör likadant med den andra degen och resten avsmörkrämen. Pensla med lättvispat äggoch strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Ta bort kanterna ochlåt svalna under bakduk.

Tips

Funkarförstås attlägga en ochen i rejälabullformaristället ...

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2020-11-30

Hej Millan. Det är 150g smör i själva degen. Mvh Maja, redaktör

Millan

2020-11-22

Hej! Ett år senare, hehe. Jag använder webbläsaren Safari. Även när jag använder Google Chrome så finns inte smöret med i ingredienslistan, bara det 125 g smöret som ska vara i fyllningen.

Checkbox Coop

2019-12-12

Hej Elisabeth! Det ska vara 5 dl. Du kan addera lite mer mjöl om den känns för kletig. Lycka till :)

Elisabeth

2019-12-08

Galet kletigt. Är det verkligen rätt med 5 dl degspad?

Checkbox Coop

2019-12-06

Hej Millan! Det ska vara 150 g smör till bulldegen, och det står även med i ingredienslistan för min del. Vad använder du för webbläsare? Lycka till med bakandet!

Millan

2019-12-04

Har smöret fallit bort i receptet på själva bulldegen?

Robert

2017-12-14

La dem i stora bullformar och i en pajform, blev kanon.

Mats

2017-12-09

Måste vara fel att man ska grädda så långt som 30-40 minuter (i tidningen Mersmak stod det till och med 45 minuter). Bullarna blir torra. Jag körde andra satsen drygt 20 minuter och den blev mycket bättre.

Malin

2017-12-08

Lös i degen så addera ett par deciliter mjöl till. Det blir luftigt och saftigt ändå.