Saffransbullar med vanilj

Saffransbullar med vanilj

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(10)

Saffransknutar som fylls med vaniljsmörkräm blir härligt saftiga och goda. Perfekta att servera på adventsfikat.

Tillagningstid: 30 min + 1 tim 30 min att jäsa
Ugnstemperatur:225º
20 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • 1 g saffran
  • 1 msk kardemummakärnor, mortlade
  • 0.5 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • Fyllning
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • Topping
  • 1 ägg
  • 1 dl pärlsocker

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37°. Smula jästen i en bunke och lös upp med lite av mjölken.
  2. Tillsätt resten av mjölken, socker, saffran, kardemumma, salt och mjöl. Spar lite mjöl till utbakningen.
  3. Klicka i smöret och arbeta degen 5 min i maskin eller 10 min för hand. Låt jäsa under bakduk ca 1 tim.
  4. Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Kavla ut degen till två rektanglar, ca 60x30 cm. Bred på fyllningen.
  5. Vik rektanglarna en gång på längden och skär ut tio degremsor, ca 3 cm breda, ur varje rektangel. Gör ett snitt i varje remsa så det liknar ett par byxor.
  6. Fläta ihop de två benen och snurra ihop så ändarna hamnar under knuten. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  7. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Vispa lätt upp ägget. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 7 min.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-01-04

Hej Mårten, det låter som om bullarna kanske inte knådats eller jäst ordentligt, för de ska inte falla isär i en pöl av smält smör. Men självklart kan man minska mängden fyllning om man vill. Lycka till!

Mårten

2021-12-21

Anita har helt rätt. Extremt flottigt, bullarna faller isär och ligger i en pöl av smält smör när de är färdiggräddade. Minska fyllningen med Minst en tredjedel.

Checkbox Coop

2021-12-06

Hej Anita, mängden smör stämmer, men om man tycker det blir kladdigt kan man grädda bullarna i bullformar. God jul!

Anita

2021-11-30

Alldeles för mycket smör i fyllningen. Rinner ut.

Saffransbullar med vanilj
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • 1 g saffran
  • 1 msk kardemummakärnor, mortlade
  • 0.5 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • Fyllning
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • Topping
  • 1 ägg
  • 1 dl pärlsocker

Saffransbullar med vanilj

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(10)

Saffransknutar som fylls med vaniljsmörkräm blir härligt saftiga och goda. Perfekta att servera på adventsfikat.

Tillagningstid: 30 min + 1 tim 30 min att jäsa
Ugnstemperatur:225º
20 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37°. Smula jästen i en bunke och lös upp med lite av mjölken.
  2. Tillsätt resten av mjölken, socker, saffran, kardemumma, salt och mjöl. Spar lite mjöl till utbakningen.
  3. Klicka i smöret och arbeta degen 5 min i maskin eller 10 min för hand. Låt jäsa under bakduk ca 1 tim.
  4. Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Kavla ut degen till två rektanglar, ca 60x30 cm. Bred på fyllningen.
  5. Vik rektanglarna en gång på längden och skär ut tio degremsor, ca 3 cm breda, ur varje rektangel. Gör ett snitt i varje remsa så det liknar ett par byxor.
  6. Fläta ihop de två benen och snurra ihop så ändarna hamnar under knuten. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  7. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Vispa lätt upp ägget. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 7 min.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-01-04

Hej Mårten, det låter som om bullarna kanske inte knådats eller jäst ordentligt, för de ska inte falla isär i en pöl av smält smör. Men självklart kan man minska mängden fyllning om man vill. Lycka till!

Mårten

2021-12-21

Anita har helt rätt. Extremt flottigt, bullarna faller isär och ligger i en pöl av smält smör när de är färdiggräddade. Minska fyllningen med Minst en tredjedel.

Checkbox Coop

2021-12-06

Hej Anita, mängden smör stämmer, men om man tycker det blir kladdigt kan man grädda bullarna i bullformar. God jul!

Anita

2021-11-30

Alldeles för mycket smör i fyllningen. Rinner ut.