Röding med rostad mandelpotatis och murkelsås
  • Tid 35 min
  • Ugn 225º

Röding med rostad mandelpotatis och murkelsås

4 (13 betyg)

  • Tillagningstid 35 min
  • Ingredienser 18
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g rödingfilé
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 msk smör
Rostad mandelpotatis:
  • 1 kg mandelpotatis
  • 2 rödlökar i stora klyftor
  • 1 msk olja
  • 1 tsk salt
Murkelsås:
  • 100 g konserverade toppmurklor (avrunnen vikt)
  • 2 tsk smör
  • 0.5 finhackad gul lök
  • 1 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk soja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk kalvfond
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Lägg hel potatis och klyftad rödlök på en ugnsplåt och rulla runt i olja och salt. Låt rosta i ugnen cirka 25 minuter.

Murkelås

  1. 1

    Häll av spadet från svampen. Hetta upp en panna med smör i och stek svamp och lök i cirka 5 minuter. Slå på resten av ingredienserna och låt småputtra i cirka 5 minuter.

  2. 2

    Salta och peppra rödingen och lägg i en het stekpanna med smör med skinnsidan ner. Stek i 4 minuter. Vänd filéerna och stek 2 minuter på andra sidan.

  3. 3

    Servera den stekta fisken direkt med murkelsås, rostad potatis och rödlök.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Ta trattkantareller om du inte vill ha toppmurklor. OBS! Stenmurklan innehåller, även efter förvällning, ett gift så kontrollera att det är toppmurklor du har.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Ulrika

    Himmel så gott! Enkelt att göra, men ser proffsigt ut på tallriken. 2 rödlökar tyckte vi var för lite, dubbla mer än gärna. Stek potatisen i 15 minuter, tillsätt rödlöken, rör om och stek vidare 25-30 min. Då blir den perfekt. ½ -1 msk röd balsamvinäger (efter smak) i såsen. Hoppade över vattnet och tog extra grädde istället.

  • Magnus M

    Smakade riktigt bra kommer att göra det flera gånger. Köpte murklor på burk kunde inte se på innehållsförteckningen om det var stenmurklor eller toppmurklor. ringde tillverkaren och han sa att alla murklor på burk var stenmurklor men var förvällda tre gånger så det var ingen fara om man inte åt för ofta.