För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Rödbetsgravad lax med dijonnaise

Betyg (1-5):
4 (1 betyg)

Vacker och läcker variant på en av julbordets riktiga klassiker.

Tillagningstid: 30 min + 2 dygn att grava
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 400 g laxfilé med skinn
  • 4 msk strösocker
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 färsk rödbeta
  • 2 msk salt
  • Dijonnaise, 3 dl:
  • 3 äggulor
  • 1.5 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk flytande honung
  • 2 msk grov dijonsenap
  • 2 dl rapsolja
  • 1 krm salt
  • Garnering:
  • grönkål, endivsallad, rosésallad, citronskal och ev rödbeta

Gör så här

  1. Lägg laxen i en form med skinnsidan nedåt. Blanda salt, socker och peppar. Strö blandningen över laxen och även lite under laxen. Tvätta rödbetan ordentligt, skala den med en potatisskalare och skölj av den ordentligt igen. Riv rödbetan fint och fördela ovanpå laxen. Låt stå i rumstemperatur tills sockret börjar smälta, ca 30 min. Plasta in och låt stå i kylen ett dygn.
  2. Vänd laxen och låt den ligga ytterligare ett dygn.
  3. Ta bort rödbetan och skär upp laxen i sneda tunna skivor.

Dijonnaise:

  1. Vispa ihop äggulor, vinäger, honung och senap. Häll i oljan i en tunn stråle under kraftig vispning till en tjock konsistens. Salta.
  2. Lägg laxskivorna omlott på ett serveringsfat eller, som på bilden, på smörpapper på en skärbräda. Droppa på lite av dijonnaisen och servera resten vid sidan om. Riv grönkålen i mindre bitar och garnera med grönkål, endiveblad, citronzest och ev finstrimlad rödbeta.

Tips

Det passar även bra med klassisk hovmästarsås till den här laxen.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Rödbetssill

(6)

Rödbetsgravad lax

(20)

Rotsellericarpaccio med tångkaviar

(15)

Inlagd sill med rosépeppar

(8)

Havtornsmarinerad lax med blomkål och rostad gulbeta

(8)

Silltårta

(27)

Grönsallad med caesardressing

(1)

Inlagd rödbets- och ingefärssill

(0)
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 400 g laxfilé med skinn
  • 4 msk strösocker
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 färsk rödbeta
  • 2 msk salt
  • Dijonnaise, 3 dl:
  • 3 äggulor
  • 1.5 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk flytande honung
  • 2 msk grov dijonsenap
  • 2 dl rapsolja
  • 1 krm salt
  • Garnering:
  • grönkål, endivsallad, rosésallad, citronskal och ev rödbeta

Rödbetsgravad lax med dijonnaise

Betyg (1-5):
4 (1 betyg)

Vacker och läcker variant på en av julbordets riktiga klassiker.

Tillagningstid: 30 min + 2 dygn att grava
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Lägg laxen i en form med skinnsidan nedåt. Blanda salt, socker och peppar. Strö blandningen över laxen och även lite under laxen. Tvätta rödbetan ordentligt, skala den med en potatisskalare och skölj av den ordentligt igen. Riv rödbetan fint och fördela ovanpå laxen. Låt stå i rumstemperatur tills sockret börjar smälta, ca 30 min. Plasta in och låt stå i kylen ett dygn.
  2. Vänd laxen och låt den ligga ytterligare ett dygn.
  3. Ta bort rödbetan och skär upp laxen i sneda tunna skivor.

Dijonnaise:

  1. Vispa ihop äggulor, vinäger, honung och senap. Häll i oljan i en tunn stråle under kraftig vispning till en tjock konsistens. Salta.
  2. Lägg laxskivorna omlott på ett serveringsfat eller, som på bilden, på smörpapper på en skärbräda. Droppa på lite av dijonnaisen och servera resten vid sidan om. Riv grönkålen i mindre bitar och garnera med grönkål, endiveblad, citronzest och ev finstrimlad rödbeta.

Tips

Det passar även bra med klassisk hovmästarsås till den här laxen.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Rödbetssill

(6)

Rödbetsgravad lax

(20)

Rotsellericarpaccio med tångkaviar

(15)

Inlagd sill med rosépeppar

(8)

Havtornsmarinerad lax med blomkål och rostad gulbeta

(8)

Silltårta

(27)

Grönsallad med caesardressing

(1)

Inlagd rödbets- och ingefärssill

(0)