Maki med sotad lax, avokado och picklad morot
Maki med sotad lax, avokado och picklad morot

Maki med sotad lax, avokado och picklad morot

3.8 (5 betyg)

Njut av hemlagad sushi.

  • Ingredienser 17

Tillagningstid: 2,5 timme

Ingredienser

40 stycken
  • 0.5 sats kokt sushiris
  • 200 g laxfilé, gärna en avlång bit t ex "Salma" eller "Finest"
  • 2 morötter
  • 0.25 kruka gräslök
  • 1 avokado
  • sushi su
  • 4 nori-ark
Grön chilimajonnäs:
  • 1.5 dl äkta majonnäs (köpt eller hemgjord)
  • 1 finhackad grön chili
  • salt
Till servering:
  • gari (inlagd ingefära)
  • wasabi
  • japansk soja
Sushi Su:
  • 2 dl risvinsvinäger
  • 0.5 dl pressad citronsaft
  • 1.5 dl strösocker
  • 2.5 tsk salt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skär moroten i ½ cm tjocka stavar och marinera dem i sushi su minst 1 timme.

  2. 2

    Lägg laxen i en torr het stekpanna helst av järn, och sota ca 5 sek per sida. Skär den i långa strimlor, ca ½ cm tjocka. Skär avokado i liknande stavar.

  3. 3

    Lägg nori-arket på en bambumatta med den glansiga sidan mot mattan och ränderna längs med trådsömmarna. Lägg på ca 1 ½ dl kokt sushiris. Lämna ca 6 cm från den övre kanten på nori-arket. Dra ett streck med wasabi i mitten och lägg på morot, lax, avokado och några gräslöksstrån. Ta hjälp av mattan och rulla ihop din maki till en rulle. Skär rullen i 12 bitar och ställ på ett serveringsfat. Fortsätt med resterande nori-ark.

Grön chilimajonnäs

  1. 1

    Blanda ner nhackad grön chili i majonnäsen. Smaka av med salt. Lägg i en spritspåse och spritsa en liten klick på varje sushibit. Garnera med gräslök. Servera med gari, wasabi och soja.

Sushi SU

  1. 1

    Blanda risvinäger, citronsaft, socker och salt i en kastrull. Värm utan att koka tills sockret har lösts upp. Låt svalna.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Gör en sojadipp av 1 dl japansk soja, 0,75 dl vatten och 0,5 dl citronsaft. Gott att doppa makirullar i.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar