Maki med sotad lax, avokado och picklad morot

Maki med sotad lax, avokado och picklad morot

3.8 (5 betyg)

Njut av hemlagad sushi.

  • Ingredienser 17

Tillagningstid: 2,5 timme

Ingredienser

40 stycken
  • 0.5 sats kokt sushiris
  • 200 g laxfilé, gärna en avlång bit t ex "Salma" eller "Finest"
  • 2 morötter
  • 0.25 kruka gräslök
  • 1 avokado
  • sushi su
  • 4 nori-ark
Grön chilimajonnäs:
  • 1.5 dl äkta majonnäs (köpt eller hemgjord)
  • 1 finhackad grön chili
  • salt
Till servering:
  • gari (inlagd ingefära)
  • wasabi
  • japansk soja
Sushi Su:
  • 2 dl risvinsvinäger
  • 0.5 dl pressad citronsaft
  • 1.5 dl strösocker
  • 2.5 tsk salt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skär moroten i ½ cm tjocka stavar och marinera dem i sushi su minst 1 timme.

  2. 2

    Lägg laxen i en torr het stekpanna helst av järn, och sota ca 5 sek per sida. Skär den i långa strimlor, ca ½ cm tjocka. Skär avokado i liknande stavar.

  3. 3

    Lägg nori-arket på en bambumatta med den glansiga sidan mot mattan och ränderna längs med trådsömmarna. Lägg på ca 1 ½ dl kokt sushiris. Lämna ca 6 cm från den övre kanten på nori-arket. Dra ett streck med wasabi i mitten och lägg på morot, lax, avokado och några gräslöksstrån. Ta hjälp av mattan och rulla ihop din maki till en rulle. Skär rullen i 12 bitar och ställ på ett serveringsfat. Fortsätt med resterande nori-ark.

Grön chilimajonnäs

  1. 1

    Blanda ner nhackad grön chili i majonnäsen. Smaka av med salt. Lägg i en spritspåse och spritsa en liten klick på varje sushibit. Garnera med gräslök. Servera med gari, wasabi och soja.

Sushi SU

  1. 1

    Blanda risvinäger, citronsaft, socker och salt i en kastrull. Värm utan att koka tills sockret har lösts upp. Låt svalna.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Gör en sojadipp av 1 dl japansk soja, 0,75 dl vatten och 0,5 dl citronsaft. Gott att doppa makirullar i.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar