Inkokt lax med dillmajonnäs

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(10)

Inkokt lax är en klassiker både till jul, midsommar och påsk. Perfekt att förbereda och ha på lut i kylen. Med en god dillmajonnäs blir det snudd på magiskt gott!

Tillagningstid: 25 min + tid att svalna
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 600 g laxfilé
  • 5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 6 kryddnejlikor
  • 8 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 morot, slantad
  • 1 rödlök, i klyftor
  • kokt potatis, till servering
  • 1 tsk salt
  • Dillmajonnäs:
  • 2 dl majonnäs
  • 1 dl hackad dill
  • 0.5 liten citron, finrivet skal (endast det gula) och saft
  • salt

Gör så här

  1. Skär laxen i 6 bitar och salta runt om. Blanda vatten, socker och vinäger i en kastrull. Tillsätt nejlikor, pepparkorn och lagerblad. Koka upp och låt sjuda ca 2 min.
  2. Lägg lax, morötter och lök i en passande form. Häll över lagen och täck formen med plast (spadet ska täcka fisken). Låt stå tills laxen svalnat, ställ sedan i kyl fram tills servering. Blanda majonnäs med dill och citron. Smaka av med salt.
  3. Häll av lagen och servera laxen med dillmajonnäsen, grönsakerna och kokt potatis.

Tips

Perfekt att förbereda några dagar före det ska ätas.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2021-03-31

Hej Lena, laxen saltas så lagen blir på så vis också salt. Lycka till med laxen!

Lena

2021-03-31

Inget salt i lagen?

Liknande recept

Spara recept

Gravad lax

Betyg
Betyg
(24)
Spara recept

Gravad röding

Betyg
Betyg
(27)
Spara recept

Fiskpaté

Betyg
Betyg
(24)
Spara recept

Tonfiskspett

Betyg
Betyg
(12)
Spara recept

Matjessilltårta med potatis och brynt smör

Betyg
Betyg
(28)
Spara recept

Jordgubbssallad med varmrökt lax

Betyg
Betyg
(85)
Spara recept

Lax med paprika

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Inkokt lax

Betyg
Betyg
(8)
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 600 g laxfilé
  • 5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 6 kryddnejlikor
  • 8 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 morot, slantad
  • 1 rödlök, i klyftor
  • kokt potatis, till servering
  • 1 tsk salt
  • Dillmajonnäs:
  • 2 dl majonnäs
  • 1 dl hackad dill
  • 0.5 liten citron, finrivet skal (endast det gula) och saft
  • salt

Inkokt lax med dillmajonnäs

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(10)

Inkokt lax är en klassiker både till jul, midsommar och påsk. Perfekt att förbereda och ha på lut i kylen. Med en god dillmajonnäs blir det snudd på magiskt gott!

Tillagningstid: 25 min + tid att svalna
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skär laxen i 6 bitar och salta runt om. Blanda vatten, socker och vinäger i en kastrull. Tillsätt nejlikor, pepparkorn och lagerblad. Koka upp och låt sjuda ca 2 min.
  2. Lägg lax, morötter och lök i en passande form. Häll över lagen och täck formen med plast (spadet ska täcka fisken). Låt stå tills laxen svalnat, ställ sedan i kyl fram tills servering. Blanda majonnäs med dill och citron. Smaka av med salt.
  3. Häll av lagen och servera laxen med dillmajonnäsen, grönsakerna och kokt potatis.

Tips

Perfekt att förbereda några dagar före det ska ätas.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2021-03-31

Hej Lena, laxen saltas så lagen blir på så vis också salt. Lycka till med laxen!

Lena

2021-03-31

Inget salt i lagen?

Liknande recept

Spara recept

Gravad lax

Betyg
Betyg
(24)
Spara recept

Gravad röding

Betyg
Betyg
(27)
Spara recept

Fiskpaté

Betyg
Betyg
(24)
Spara recept

Tonfiskspett

Betyg
Betyg
(12)
Spara recept

Matjessilltårta med potatis och brynt smör

Betyg
Betyg
(28)
Spara recept

Jordgubbssallad med varmrökt lax

Betyg
Betyg
(85)
Spara recept

Lax med paprika

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Inkokt lax

Betyg
Betyg
(8)