Rödbetsgravad lax
  • Tid 10 min + 1,5-2 dygn i kylskåp

Rödbetsgravad lax

3.7 (20 betyg)

Laxen blir vackert rosa och ljuvligt god när den gravas med rödbetor.

  • Tillagningstid 10 min + 1,5-2 dygn i kylskåp
  • Ingredienser 5

Ingredienser

4 portioner
  • 300 g färska rödbetor
  • 600 g färsk lax med skinn
  • 1 dl grovt salt
  • 0.75 dl strösocker
  • 1.5 dl dill
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skala och riv eller skär de råa rödbetorna så tunt det går. Lägg laxen i en form och massera in salt, socker, rödbetor och dill. Lägg alltsammans i en plastpåse och låt dra i kylen 1,5–2 dygn, gärna längre. Vänd på laxen då och då.

  2. 2

    Skölj laxen i kallt vatten och torka den med hushållspapper. Skär tunna skivor på snedden, använd en tunn filékniv för bäst resultat.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Laxen bör frysas 48 timmar innan den gravas eller när den är färdiggravad.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

4 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • IreneJjohansson

    Det låter spännande, skall pröva det nästa gång jag gravar,

  • Kjell Corneliusson

    Denna blev toppengod och gillades även av personer som normalt inte gillar gravad fisk.

  • Elisabeth Jonsson

    Har aldrig gravat lax förut. Men den blev jättegod. Kanske nybörjartur

  • Assar Sundström

    Jag ska prova detta till julen med mina ej köttätande (gäller ej fisk) tjejer.