Rimmad lammstek med gräddkokta rotfrukter

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
2.9 (61 betyg)

För dig som älskar att laga mat och imponera med härliga smakerupplevelser.

Ugnstemperatur:100-200º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1.5 kg benfri Lammstek
  • Saltlake:
  • 0.5 dl socker
  • 2.5 liter vatten
  • 2 lagerblad
  • 0.5 dl färsk rosmarin, gärna kvistar
  • 0.5 dl färsk timjan, gärna kvistar
  • 5 st skalade och krossade vitlöksklyftor
  • 0.5 tsk hela svartpepparkorn
  • 2.5 dl salt
  • Gräddkokta rotfrukter:
  • 1 kg blandade rotfrukter, t ex morot, rotselleri, kålrot
  • 1 tunt skivad gul lök
  • 5 hackade feferoni, gärna milda
  • 4 dl grädde
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 dl lagrad, riven ost
  • 1.5 tsk salt
  • Glaze:
  • 3 msk mango chutney
  • 2 tsk hackad, färsk rosmarin
  • 1 pressad vitlöksklyfta

Gör så här

  1. Blanda salt, socker och vatten i en bunke. Rör tills salt och socker löst sig i vattnet. Lägg i lagerblad, örter, vitlök och svartpeppar. Lägg lammet i bunken. Lagen ska täcka lammet. Täck med plastfolie och låt stå i kylen knappt 1 ½ dygn. Det går också bra att ha lammsteken och lagen i en tättslutande, rymlig plastpåse - det viktiga är att lammet helt och hållet ligger i lagen.

Steken i ugnen

  1. Ta upp lammsteken och häll bort lagen. Ta bort nätet. Lägg lammet i en långpanna eller i en ugnssäker form. Stick in stektermometerns nål så att spetsen är mitt i. Låt stå i ugnen på 100° tills innertemperaturen är 55°, det tar 2-2,5 timmar.

Förbered rotfrukter och glaze

  1. Medan lammet står i ugnen, förbered rotfrukterna. Blanda rotfrukter, lök och feferoni i en rymlig gratängform. Blanda grädde, salt och peppar. Häll blandningen över rotfrukterna. Strö över osten. Blanda glazen.

Rotfrukterna och steken i ugnen

  1. Ta ut lammet och pensla steken med glaze. Höj ugnsvärmen till 200°, ställ gratängformen i botten på ugnen och lammet ovanför. Tillaga lammet tills innertemperaturen är 58-60°. Ta ut lammet och ställ rotfrukterna mitt i ugnen, fortsätt grädda dem tills de är mjuka och osten fått gyllenbrun färg, 30-40 minuter.

Skiva upp steken

  1. Skär lammsteken tunt, tvärs över muskeltrådarna inte längs med. Beroende på hur muskeltrådarna går, kan man behöva skära steken från olika håll.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Chorizo- och mozzarellaköttbullar

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Spett med bläckfisk och räkor

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Köttfärskebab i tunnbröd

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Kallmarinerad fläskytterfilé med sötpotatisfries

Betyg
Betyg
(40)
Spara recept

Hamburgare med bostondressing

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Rostbiff med currypotatissallad

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Köttfärssoppa tacostyle

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Matig sallad med grillad biff och thaidressing

Betyg
Betyg
(13)
19 st
  • Ingredienser (19)
  • 1.5 kg benfri Lammstek
  • Saltlake:
  • 0.5 dl socker
  • 2.5 liter vatten
  • 2 lagerblad
  • 0.5 dl färsk rosmarin, gärna kvistar
  • 0.5 dl färsk timjan, gärna kvistar
  • 5 st skalade och krossade vitlöksklyftor
  • 0.5 tsk hela svartpepparkorn
  • 2.5 dl salt
  • Gräddkokta rotfrukter:
  • 1 kg blandade rotfrukter, t ex morot, rotselleri, kålrot
  • 1 tunt skivad gul lök
  • 5 hackade feferoni, gärna milda
  • 4 dl grädde
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 dl lagrad, riven ost
  • 1.5 tsk salt
  • Glaze:
  • 3 msk mango chutney
  • 2 tsk hackad, färsk rosmarin
  • 1 pressad vitlöksklyfta

Rimmad lammstek med gräddkokta rotfrukter

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
2.9 (61 betyg)

För dig som älskar att laga mat och imponera med härliga smakerupplevelser.

Ugnstemperatur:100-200º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Blanda salt, socker och vatten i en bunke. Rör tills salt och socker löst sig i vattnet. Lägg i lagerblad, örter, vitlök och svartpeppar. Lägg lammet i bunken. Lagen ska täcka lammet. Täck med plastfolie och låt stå i kylen knappt 1 ½ dygn. Det går också bra att ha lammsteken och lagen i en tättslutande, rymlig plastpåse - det viktiga är att lammet helt och hållet ligger i lagen.

Steken i ugnen

  1. Ta upp lammsteken och häll bort lagen. Ta bort nätet. Lägg lammet i en långpanna eller i en ugnssäker form. Stick in stektermometerns nål så att spetsen är mitt i. Låt stå i ugnen på 100° tills innertemperaturen är 55°, det tar 2-2,5 timmar.

Förbered rotfrukter och glaze

  1. Medan lammet står i ugnen, förbered rotfrukterna. Blanda rotfrukter, lök och feferoni i en rymlig gratängform. Blanda grädde, salt och peppar. Häll blandningen över rotfrukterna. Strö över osten. Blanda glazen.

Rotfrukterna och steken i ugnen

  1. Ta ut lammet och pensla steken med glaze. Höj ugnsvärmen till 200°, ställ gratängformen i botten på ugnen och lammet ovanför. Tillaga lammet tills innertemperaturen är 58-60°. Ta ut lammet och ställ rotfrukterna mitt i ugnen, fortsätt grädda dem tills de är mjuka och osten fått gyllenbrun färg, 30-40 minuter.

Skiva upp steken

  1. Skär lammsteken tunt, tvärs över muskeltrådarna inte längs med. Beroende på hur muskeltrådarna går, kan man behöva skära steken från olika håll.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Chorizo- och mozzarellaköttbullar

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Spett med bläckfisk och räkor

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Köttfärskebab i tunnbröd

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Kallmarinerad fläskytterfilé med sötpotatisfries

Betyg
Betyg
(40)
Spara recept

Hamburgare med bostondressing

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Rostbiff med currypotatissallad

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Köttfärssoppa tacostyle

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Matig sallad med grillad biff och thaidressing

Betyg
Betyg
(13)