Lammstek i ugn

Lammstek i ugn

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(40)

Långkokt lammstek i ugn med smak av ingefära och vitlök. Enkelt recept som lagar sig självt och serveras i stekta minibröd med fräscha grönsaker och en söt sojasirap.

Tillagningstid: 45 min + 3-5 tim i ugn
Ugnstemperatur:150º
6 portioner
  • 1.5 kg benfri lammstek
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk olja
  • 3 vitlöksklyftor, rivna
  • 40 g färsk ingefära, grovriven
  • 1.5 dl vatten
  • 0.5 dl japansk soja
  • Sojasirap
  • 1 dl japansk soja
  • 0.75 dl flytande honung eller ljus sirap
  • 1 tsk ättiksprit (12 %)
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 0.5 röd chili, finhackad
  • Till servering
  • 250 g rättika
  • 250 g morötter
  • 0.5 kinakål
  • färsk koriander, grovhackad
  • små tortillabröd, hembakade eller köpta
  • Stekta minibröd (15-20 stycken)
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 2.5 dl kokt vatten
  • sesamolja
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Salta och peppra steken runt om. Hetta upp en ugnssäker stekpanna eller gryta och bryn köttet i olja. Gnid in steken med vitlök och ingefära.
  2. Häll i vatten och soja. Sätt på ett lock eller täck med ugnsfolie. Tillaga i nedre delen av ugnen 3–5 timmar (beroende på storlek på steken m m). Vänd lammet efter ungefär halva tiden i ugnen. När det är klart ska man lätt kunna dra isär köttet med en gaffel.
  3. Koka ihop soja, honung och ättiksprit med vitlök och chili några minuter, till en sirapsliknande konsistens. Strimla rättika, morötter och kinakål tunt. Dra loss lammköttet med gafflar. Servera köttet i bröden, fyllda med grönsaker, koriander och sojasirapen ringlad över.

Stekta minibröd:

  1. Blanda vetemjöl, strösocker och salt i en bunke och häll över kokande vatten. Rör ihop snabbt och arbeta till en smidig deg. Forma små bollar och kavla ut så tunt det går. Pensla med sesamolja, stek i en torr stekpanna till fin färg. Vira in bröden i handduk fram till servering.

Tips

Variera de strimlade grönsakerna som du vill. Byt t ex ut rättikan mot gurka.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-03-02

Hej Malin, vi har provlagat med 2 msk flingsalt vilket blev lagom för en lammstek på 1,5 kg. Har man en mindre stek rekommenderar vi att dra ner lite på saltet. Lycka till!

Malin

2020-06-04

Goda smaker, men oj så salt. Vi kunde knappt äta det, är verkligen 2msk flingsalt korrekt?

Checkbox Coop

2020-04-15

Hej Inger. Ingredienserna hade ramlat bort men ska nu vara tillbaka i listan. Tack för att du uppmärksammade oss på det. Mvh Maja (redaktör)

Inger

2020-04-10

I detta recept har de glömt att skriva ut 3 rivna vitlöksklyftor och 1/2 dl japansk soja. De finns med i punkt 1 och 2 i receptet men står inte bland ingredienserna.

Louise

2019-11-16

Bästa bjudrätten och så himla uppskattat.

Peter

2019-01-02

Kanske mitt bästa lammrecept, lättlagat, gott och smakrikt. Alla som gillar lamm bör prova detta recept.

Louise

2017-04-17

Mycket uppskattat av alla familjemedlemmar, inklusive några kinkiga 6-åringar!

Majsan

2017-04-16

Jätte gott och mycket enkelt.

Lammstek i ugn
23 st
  • Ingredienser (23)
  • 1.5 kg benfri lammstek
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk olja
  • 3 vitlöksklyftor, rivna
  • 40 g färsk ingefära, grovriven
  • 1.5 dl vatten
  • 0.5 dl japansk soja
  • Sojasirap
  • 1 dl japansk soja
  • 0.75 dl flytande honung eller ljus sirap
  • 1 tsk ättiksprit (12 %)
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 0.5 röd chili, finhackad
  • Till servering
  • 250 g rättika
  • 250 g morötter
  • 0.5 kinakål
  • färsk koriander, grovhackad
  • små tortillabröd, hembakade eller köpta
  • Stekta minibröd (15-20 stycken)
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 2.5 dl kokt vatten
  • sesamolja
  • 1 tsk salt

Lammstek i ugn

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(40)

Långkokt lammstek i ugn med smak av ingefära och vitlök. Enkelt recept som lagar sig självt och serveras i stekta minibröd med fräscha grönsaker och en söt sojasirap.

Tillagningstid: 45 min + 3-5 tim i ugn
Ugnstemperatur:150º
6 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Salta och peppra steken runt om. Hetta upp en ugnssäker stekpanna eller gryta och bryn köttet i olja. Gnid in steken med vitlök och ingefära.
  2. Häll i vatten och soja. Sätt på ett lock eller täck med ugnsfolie. Tillaga i nedre delen av ugnen 3–5 timmar (beroende på storlek på steken m m). Vänd lammet efter ungefär halva tiden i ugnen. När det är klart ska man lätt kunna dra isär köttet med en gaffel.
  3. Koka ihop soja, honung och ättiksprit med vitlök och chili några minuter, till en sirapsliknande konsistens. Strimla rättika, morötter och kinakål tunt. Dra loss lammköttet med gafflar. Servera köttet i bröden, fyllda med grönsaker, koriander och sojasirapen ringlad över.

Stekta minibröd:

  1. Blanda vetemjöl, strösocker och salt i en bunke och häll över kokande vatten. Rör ihop snabbt och arbeta till en smidig deg. Forma små bollar och kavla ut så tunt det går. Pensla med sesamolja, stek i en torr stekpanna till fin färg. Vira in bröden i handduk fram till servering.

Tips

Variera de strimlade grönsakerna som du vill. Byt t ex ut rättikan mot gurka.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-03-02

Hej Malin, vi har provlagat med 2 msk flingsalt vilket blev lagom för en lammstek på 1,5 kg. Har man en mindre stek rekommenderar vi att dra ner lite på saltet. Lycka till!

Malin

2020-06-04

Goda smaker, men oj så salt. Vi kunde knappt äta det, är verkligen 2msk flingsalt korrekt?

Checkbox Coop

2020-04-15

Hej Inger. Ingredienserna hade ramlat bort men ska nu vara tillbaka i listan. Tack för att du uppmärksammade oss på det. Mvh Maja (redaktör)

Inger

2020-04-10

I detta recept har de glömt att skriva ut 3 rivna vitlöksklyftor och 1/2 dl japansk soja. De finns med i punkt 1 och 2 i receptet men står inte bland ingredienserna.

Louise

2019-11-16

Bästa bjudrätten och så himla uppskattat.

Peter

2019-01-02

Kanske mitt bästa lammrecept, lättlagat, gott och smakrikt. Alla som gillar lamm bör prova detta recept.

Louise

2017-04-17

Mycket uppskattat av alla familjemedlemmar, inklusive några kinkiga 6-åringar!

Majsan

2017-04-16

Jätte gott och mycket enkelt.