Pluras lammgryta
  • Svårighetsgrad Medel

Pluras lammgryta

3.33 (102 betyg)

Hemligheten? Koka tills köttet faller isär.

  • Ingredienser 16
  • Svårighetsgrad Medel

Tillagningstid: 2.5 timme

Ingredienser

8 bufféportioner
  • 1.5 kg lammkött med ben (rygg, hals, bog eller bringa)
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 gul lök, hackad
  • 4 vitlöksklyftor, hackade
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 morötter, slantade
  • 400 g hela tomater (1 burk)
  • 2 msk hackad timjan
  • 5 dl rödvin
  • 15 steklökar
  • 250 g champinjoner
  • 2 tsk olivolja
  • 2 dl kalamataoliver, urkärnade
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Tärna lammköttet. Skär bort fläskets svål.

  2. 2

    Hetta upp en gryta och bryn lammköttet i omgångar i smör. Salta och peppra. Lägg i fläsksvålen med köttet.

  3. 3

    Tillsätt lök och vitlök och stek hastigt ihop med köttet. Häll i tomatpuré och stek ytterligare någon minut under omrörning.

  4. 4

    Lägg i morötter, tomater och timjan. Häll på vinet. Sänk värmen. Låt sjuda under lock ca 2 timmar, tills köttet nästan faller isär.

  5. 5

    Skär fläsket i bitar. Skala lökarna. Hetta upp en stekpanna och stek fläsk, lök och svamp i olja. Lägg ner i grytan tillsammans med oliverna. Låt stå 5–10 min innan servering. Ta bort svålen och ev ben vid servering

Sätt ett betyg

3 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Carola

    Jättegod lammgryta! Jag sätter dessutom i potatis som får koka med i slutet.

  • Kalle

    Riktigt god! Ungefär som en boeuf bourguignon med lamm.

  • Sigbritt Lindqvist

    supergod