Långbräserad lammstek med rödvinsreduktion
  • Tid 30 min + ca 6 timmar i ugn
  • Ugn 110º

Långbräserad lammstek med rödvinsreduktion

2.43 (47 betyg)

Genom att låta lammet gå på låg värme under lång tid blir köttet mört och himmelskt gott.

  • Tillagningstid 30 min + ca 6 timmar i ugn
  • Ingredienser 10
  • Ugnstemperatur 110º

Ingredienser

6 portioner
  • benfri lammstek alt högrev
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 2 msk flingsalt
  • 1 tsk färskmalen svartpeppar
  • 2 gula lökar
  • 1 stor morot
  • 200 g rotselleri
  • 10 vitlöksklyftor
  • 2 lagerblad
  • 5 dl rödvin
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 110°. Gnid in lammsteken utvändigt och invändigt med rosmarin, salt och peppar.

  2. 2

    Skala och skär lök, morot, rotselleri och vitlök i bitar. Fördela runt steken. Lägg dit lagerblad och häll på rödvin. Tillaga mitt i ugnen 5–7 timmar. Man ska kunna dra isär köttet med en sked när det är klart.

  3. 3

    Sila ner rödvinsskyn i en kastrull och låt koka ca 30 min tills den har reducerats ner till kraftig smak. Varmhåll kött och grönsaker under folie till servering. Smaka av såsen med salt och peppar.

Sätt ett betyg

3 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Agneta

    Hade ugnen på ca 130 grader och då var 5½ timme perfekt. Dock ser inte rotfrukterna så snygga ut som på bilden iom att allt är rödvinskokt. Alla gillade den, men kommer nog inte göra den igen, föredrar mer vitlökssmak till mitt lamm, och den försvann helt.

  • Ullis

    Varför dåligt?

  • Emil Rimsby

    Denna var hemsk! Efter 6 timmar i ugnen var köttet fortfarande inte mört, rotfrukterna hårda. Totalt smaklöst förutom lite rosmarin och syra från vinet.