
Lammstek med zaatar
Za'atar är en kryddblandning från Mellanöstern som ofta används till lamm.
- 1 benfri Lammstek (1-1,5 kg)
- 1.5 msk olivolja
- 0.5 tsk grovmalen svartpeppar
- Za'atar:
- 0.75 dl (skalade) sesamfrön
- 3 msk torkad timjan
- 3 msk torkad oregano
- 1 citron, finrivet skal (endast det gula)
- 1 tsk salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°. Blanda alla ingredienserna till kryddmixen zaatar.
- Bind ihop lammsteken med steksnöre och bryn den i en het stekpanna med 1 msk olivolja. Rulla steken i kryddblandningen så den är helt täckt. Krydda med peppar och ringla över mer olja.
- Lägg steken i en ugnsform och stek den i ugnen tills innertemperaturen är 58° (för rosa mitt), ca 1 timme och 15 min. Ta ut steken och låt den vila ca 15 min innan den skivas upp.
Zaatar:
- Kryddblandningen Zaatar innehåller i original sumak – en krydda som görs på små syrliga bär. systrarna Eisenman använder 3 msk sumak i sitt recept, men vi har ersatt det med rivet citronskal.
Servering
Tips

Om du tycker om pulled lamm kan du tillaga på 125° under längre tid, tills köttet kan dras isär.
Lammstek med zaatar
Za'atar är en kryddblandning från Mellanöstern som ofta används till lamm.
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°. Blanda alla ingredienserna till kryddmixen zaatar.
- Bind ihop lammsteken med steksnöre och bryn den i en het stekpanna med 1 msk olivolja. Rulla steken i kryddblandningen så den är helt täckt. Krydda med peppar och ringla över mer olja.
- Lägg steken i en ugnsform och stek den i ugnen tills innertemperaturen är 58° (för rosa mitt), ca 1 timme och 15 min. Ta ut steken och låt den vila ca 15 min innan den skivas upp.
Zaatar:
- Kryddblandningen Zaatar innehåller i original sumak – en krydda som görs på små syrliga bär. systrarna Eisenman använder 3 msk sumak i sitt recept, men vi har ersatt det med rivet citronskal.
Servering
Tips

Om du tycker om pulled lamm kan du tillaga på 125° under längre tid, tills köttet kan dras isär.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2018-03-31
Jag har aldrig lagat lamm förut. Detta blev mycket gott. Jag gillade citronsmaken. Sås på den silade skyn, också gott. Gjorde lite annorlunda mot recept: började med att massera in ordentligt med salt, sedan peppar, timjan och oregano inne i steken innan jag band upp den. Ugn 160 grader. I övrigt följde vi receptet. Blev ändå klart (63 grader) på en dryg timme.
2017-04-11
Titta på "Gör så här", ligger som en egen flik
2016-03-21
Hittar inga instruktioner i detta recept. Finns det?
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Malin
2018-03-31
Jag har aldrig lagat lamm förut. Detta blev mycket gott. Jag gillade citronsmaken. Sås på den silade skyn, också gott. Gjorde lite annorlunda mot recept: började med att massera in ordentligt med salt, sedan peppar, timjan och oregano inne i steken innan jag band upp den. Ugn 160 grader. I övrigt följde vi receptet. Blev ändå klart (63 grader) på en dryg timme.
Cecilia
2017-04-11
Titta på "Gör så här", ligger som en egen flik
Ted
2016-03-21
Hittar inga instruktioner i detta recept. Finns det?