Grillad fläskytterfilé med lime- och honungsglaze

Grillad fläskytterfilé med lime- och honungsglaze

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(192)

Grillad fläskytterfilé som får smak av både marinad och glaze blir otroligt saftig och mör. När fläskytterfilén har en innertemperatur på 68° är den färdig.

Tillagningstid: 1 timme 25 minuter
Svårighetsgrad:Medel
6 portioner
  • 800 g fläskytterfilé
  • Marinad:
  • 1 dl olivolja
  • 0.5 dl soja
  • 2 dl vitt eller rött vin
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • Glaze:
  • 1 lime, pressad saft och rivet skal
  • 1 dl flytande honung
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 0.5 tsk peppar
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Putsa köttet och lägg det i en plastpåse. Blanda marinaden och häll ner i påsen. Förslut den och marinera minst 1 timme i kyl. Vänd påsen några gånger.
  2. Låt köttet ligga i rumstemperatur medan grillkolen får rätt glöd, 20-30 minuter. Den ska vara grå med synlig glöd. Sprid ut kolet längs sidorna på grillen så att köttet inte ligger direkt över glöden.
  3. Lägg filén på grillen och lägg på locket. Om spjället är stängt blir det mindre glöd och lägre temperatur, är spjället öppet blir det mer glöd. Blanda ingredienserna till en trögflytande glaze.
  4. Pensla på mer glaze under grillningen, och vänd samtidigt filén så att den blir jämnt grillad. Eventuellt kan köttet flyttas över glöden en stund för att få mer grillyta. Grilla 15-18 minuter tills köttet är genomstekt, 65-70 grader i innertemperatur. Låt köttet vila 5 minuter innan det skärs upp.

Tips

  1. Det går bra att tillaga även i ugnen. Marinera som det står, stek sedan i het stekpanna tills den fått fin stekyta. Pensla ordentligt runt filén med glazen och låt sedan stå i ugnen ca 20 minuter tills innetemperaturen 65-70.

Servering

Servera gärna med till exempel en bulgursallad och yoghurtsås. Ett glutenfritt alternativ till bulgur är quinoa, ris eller hirs.

Tips

Ta lite mer kol än du brukar då det tar längre tid att helgrilla. <p> De flesta sojor är glutenfria, men ett fåtal innehåller spår av gluten. Kontrollera därför innehållsförteckningen noga om du är överkänslig mot gluten.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-07-21

Ingemar, så roligt att ni gillar receptet!

Ingemar

2022-07-20

Å nu igen, 14 gäster, släktingar. Tror nästan alla vill ha detta igen.

Ingemar

2021-06-24

Vi har gjort det igen. Så fint omdöme detta recept fått av våra gäster. Trevlig midsommar!

Ingemar

2021-05-10

Tror fjärde gången nu, låter den marineras över natten. Fullträff.

Catarina S

2021-04-05

Verkligen jättegott! Detta gör jag om flera gånger! Jag gjorde en kall sås av överbliven glaze blandad med Créme fraiche, salt och sambal oelek - grymt god!

Marianne

2017-05-20

Vårt absoluta grillfavorit! Vi gör den om och om igen.

Mica Wänseth

2015-08-30

Vilken temperatur om man använder ugn?

Susanne

2015-07-12

Om jag gör detta i ugnen, vilken temperatur, Vill grilla i ugnen?

Alven

2014-08-06

Gjorde denna för familjen ikväll och den var makalöst god! Hamnar i familjens kokbok och ska bjudas på nästa gång vi får gäster. Grym!

Joakim

2014-06-15

En ny favoritglaze - denna bör testas!

Axel

2014-05-22

Har gjort marinaden o glazen precis, nu är det bara att grilla och äta som fattas!

Petra

2013-10-07

Dett var riktigt gott. Supergoda smaker.

Henrik

2013-06-20

Mycket god mariand & glaze

Marcus Blom

2013-05-12

Riktigt gott

2012-10-16

Inger

2012-07-31

Mycket gott att bjuda sina vänner. Blev en succé-

Lisbeth W Bitting

2012-06-25

Tack för ett gott recept - tog mera vitlök dock!

s-å

2011-12-22

gott

Grillad fläskytterfilé med lime- och honungsglaze
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 800 g fläskytterfilé
  • Marinad:
  • 1 dl olivolja
  • 0.5 dl soja
  • 2 dl vitt eller rött vin
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • Glaze:
  • 1 lime, pressad saft och rivet skal
  • 1 dl flytande honung
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 0.5 tsk peppar
  • 1 tsk salt

Grillad fläskytterfilé med lime- och honungsglaze

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(192)

Grillad fläskytterfilé som får smak av både marinad och glaze blir otroligt saftig och mör. När fläskytterfilén har en innertemperatur på 68° är den färdig.

Tillagningstid: 1 timme 25 minuter
Svårighetsgrad:Medel
6 portioner

Gör så här

  1. Putsa köttet och lägg det i en plastpåse. Blanda marinaden och häll ner i påsen. Förslut den och marinera minst 1 timme i kyl. Vänd påsen några gånger.
  2. Låt köttet ligga i rumstemperatur medan grillkolen får rätt glöd, 20-30 minuter. Den ska vara grå med synlig glöd. Sprid ut kolet längs sidorna på grillen så att köttet inte ligger direkt över glöden.
  3. Lägg filén på grillen och lägg på locket. Om spjället är stängt blir det mindre glöd och lägre temperatur, är spjället öppet blir det mer glöd. Blanda ingredienserna till en trögflytande glaze.
  4. Pensla på mer glaze under grillningen, och vänd samtidigt filén så att den blir jämnt grillad. Eventuellt kan köttet flyttas över glöden en stund för att få mer grillyta. Grilla 15-18 minuter tills köttet är genomstekt, 65-70 grader i innertemperatur. Låt köttet vila 5 minuter innan det skärs upp.

Tips

  1. Det går bra att tillaga även i ugnen. Marinera som det står, stek sedan i het stekpanna tills den fått fin stekyta. Pensla ordentligt runt filén med glazen och låt sedan stå i ugnen ca 20 minuter tills innetemperaturen 65-70.

Servering

Servera gärna med till exempel en bulgursallad och yoghurtsås. Ett glutenfritt alternativ till bulgur är quinoa, ris eller hirs.

Tips

Ta lite mer kol än du brukar då det tar längre tid att helgrilla. <p> De flesta sojor är glutenfria, men ett fåtal innehåller spår av gluten. Kontrollera därför innehållsförteckningen noga om du är överkänslig mot gluten.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-07-21

Ingemar, så roligt att ni gillar receptet!

Ingemar

2022-07-20

Å nu igen, 14 gäster, släktingar. Tror nästan alla vill ha detta igen.

Ingemar

2021-06-24

Vi har gjort det igen. Så fint omdöme detta recept fått av våra gäster. Trevlig midsommar!

Ingemar

2021-05-10

Tror fjärde gången nu, låter den marineras över natten. Fullträff.

Catarina S

2021-04-05

Verkligen jättegott! Detta gör jag om flera gånger! Jag gjorde en kall sås av överbliven glaze blandad med Créme fraiche, salt och sambal oelek - grymt god!

Marianne

2017-05-20

Vårt absoluta grillfavorit! Vi gör den om och om igen.

Mica Wänseth

2015-08-30

Vilken temperatur om man använder ugn?

Susanne

2015-07-12

Om jag gör detta i ugnen, vilken temperatur, Vill grilla i ugnen?

Alven

2014-08-06

Gjorde denna för familjen ikväll och den var makalöst god! Hamnar i familjens kokbok och ska bjudas på nästa gång vi får gäster. Grym!

Joakim

2014-06-15

En ny favoritglaze - denna bör testas!

Axel

2014-05-22

Har gjort marinaden o glazen precis, nu är det bara att grilla och äta som fattas!

Petra

2013-10-07

Dett var riktigt gott. Supergoda smaker.

Henrik

2013-06-20

Mycket god mariand & glaze

Marcus Blom

2013-05-12

Riktigt gott

2012-10-16

Inger

2012-07-31

Mycket gott att bjuda sina vänner. Blev en succé-

Lisbeth W Bitting

2012-06-25

Tack för ett gott recept - tog mera vitlök dock!

s-å

2011-12-22

gott